"Ca şi" folosit în loc de "ca". Una dintre cele mai iritante greșeli
cum este corect ca si in loc de ca

“CA ȘI” folosit în loc de “CA”. Una dintre cele mai iritante greșeli de exprimare din limba română

Radu Paraschivescu, realizatorul emisiunii „Pastila de limbă” de la Digi24, a vorbit despre una dintre cele mai iritante greşeli de exprimare din limba română: “ca şi” în loc de “ca”.

După ce vei citi explicaţiile lui Radu Paraschivescu, cred că o să-ţi muşti limba de fiecare dată când vei mai fi tentat(ă) să foloseşti “ca şi” în loc de “ca” 🙂 :

“Când am vorbit pentru prima dată despre folosirea aberantă a lui “ca şi” în loc de “ca”, am făcut câteva observaţii referitoare la această gogomănie. Le reiau acum într-o altă formă.

IMPORTANT! Cacofonia nu e interzisă în limba română

Prima observaţie îi vizează pe cei care spun “ca şi” în loc de “ca” fiindcă vor să evite o cacofonie. Îi anunţ din capul locului pe aceşti oameni că se agită pentru o cauză falsă. Nu de alta, dar cacofonia nu e interzisă în limba română. Sigur, ea nu sună foarte bine şi nu are muzicalitate, dar nu încalcă nicio regulă gramaticală. În schimb, „ca şi” e un atac violent şi premeditat împotriva exprimării corecte. O greşeală grosolană, care se propagă îngrijorător.

Pe de altă parte, dacă ţinem morţiş să evităm o cacofonie, o putem face folosind în locul lui „ca” variante la fel de normale, cum ar fi „în calitate de” sau „pe post de”.

Dacă enunţul „Maria s-a angajat la editură ca corector” nu vi se pare în regulă (deşi, repet, nu conţine greşeli de gramatică), îl puteţi înlocui cu variantele „Maria s-a angajat la editură pe post de corector” sau „Maria s-a angajat la editură în calitate de corector”. În niciun caz, dar absolut în niciun caz, NU veţi recurge la formula „Maria s-a angajat la editură ca şi corector”. Acest enunţ este greşit.

Există însă mulţi vorbitori care nu recurg la „ca şi” din dorinţa de-a evita o cacofonie. Iată două enunţuri greşite, unde nu veţi găsi nimic cacofonic: „Dorin e foarte pregătit ca şi profesor” şi „Ca şi fel principal, am mâncat ciulama de pui cu mămăligă”. Întâi de toate, să livrăm repede variantele corecte: „Dorin e foarte pregătit ca profesor”, respectiv „Ca fel principal, am mâncat ciulama de pui cu mămăligă”. După cum vedeţi, nu există nici urmă de cacofonie în aceste enunţuri. Bine, dar atunci de unde şi până unde „ca şi”?

Care e explicaţia pentru folosirea greşită a lui “ca şi” în loc de “ca”?

Ei bine, asta mă aduce la a doua observaţie. Multor oameni li se pare că un simplu „ca” e insuficient şi trădează o anumită sărăcie de vocabular şi de mijloace de exprimare. În schimb, după logica şchioapă a aceloraşi oameni (mai cu seamă a vorbitorilor din Ardeal şi din Banat, unde s-a declanşat această manie), „ca şi” denotă, vezi Doamne, rafinament, pedanterie, eleganţă şi grijă pentru buna exprimare. În realitate, bineînţeles, lucrurile stau exact pe dos. „Ca” este varianta corectă, „ca şi” e o ţopenie lexicală şi nimic mai mult.

Spre a lămuri definitiv lucrurile, să dăm câteva perechi de exemple, mai întâi cu varianta greşită şi apoi cu varianta corectă. Prin urmare:

Variantă greşită: Tudor nu prea mai are chef să lucreze CA ŞI instructor de schi.

Variantă corectă: Tudor nu prea mai are chef să lucreze CA instructor de schi.

Variantă greşită: CA ŞI membri ai acestei asociaţii, avem dreptul să-i modificăm statutul.

Variantă corectă: CA membri ai acestei asociaţii, avem dreptul să-i modificăm statutul.

Variantă greşită: Am ales Stadionul Arcul de Triumf CA ŞI loc de desfăşurare a concertului.

Variantă corectă: Am ales Stadionul Arcul de Triumf CA loc de desfăşurare a concertului.

Există totuşi şi situaţii în care folosirea lui „ca şi” e corectă. Este vorba de enunţurile în care „ca şi” poate fi înlocuit cu „la fel ca”. Iată şi câteva exemple din această categorie:

„CA ŞI George Bernard Shaw (sau LA FEL CA George Bernard Shaw), Goethe a scris până foarte târziu”.

Alt exemplu: „CA ŞI Patrick Modiano (sau LA FEL CA Patrick Modiano), Svetlana Aleksievici a câştigat Premiul Nobel pentru literatură”.

În fine: „CA ŞI handbalul (sau LA FEL CA handbalul), fotbalul este un sport de echipă.”

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!