„A servi” vs "a mânca". Cum evităm... ţopeniile de limbaj :)
a servi vs a manca

„A servi” vs “a mânca”. Cum evităm… ţopeniile de limbaj :)

a servi vs a mânca – când ajungem să ne facem vinovaţi de adevărate… ţopenii de limbaj 🙂 ?

Radu Paraschivescu, a cărui admiratoare ştii că m-am declarat încă de la începuturile blogului anaarecarti.ro, a vorbit la Digi 24 despre ceea ce el numeşte adevărate ţopenii de limbaj.

Radu Paraschivescu: De pildă, din ce în ce mai puțină lume citește. Aflăm – din ziare și de la televizor, de la radio sau din discuții de cafenea – că oamenii lecturează. Nu trebuie să fii un inițiat al limbii române ca să vezi că acest fel de a vorbi e o fandoseală. Dacă iei o carte din raft, o citești, nu o lecturezi.

Superlativul țopeniei de limbaj apare însă când o formulare onestă e măturată de la locul ei de un cuvânt folosit aiurea.

A servi vs a manca. Aici intră în scenă mult și greșit întrebuințatul verb a servi, pe care snobii și pompoșii îl iau drept substitut aristocratic al lui a mânca sau a lua masa.

A servi poate fi folosit în două situații. Fie în cazul unui formulări pronominale – Serviți-vă cu friptură, vă rog! Fie în cazul în care cineva servește pe altcineva – Gazda ne-a servit cu fursecuri. Când vă așezați la masă, nu serviți masa, ci, pur și simplu, mâncați.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!