Autoportret al lui Van Gogh, descoperit în spatele unui alt tablou al pictorului

Autoportret al lui Van Gogh, descoperit în spatele unui alt tablou al pictorului

Un autoportret al lui Van Gogh, una dintre cele mai populare și mai influente personalități din istoria artei occidentale, a fost descoperit ascuns sub o altă pictură a maestrului olandez post-impresionist, aflată în colecția Galeriilor Naționale din Scoția.

„A fost absolut emoționant”, a spus Lesley Stevenson, specialistă în conservarea picturilor la Galeriile Naționale din Scoția. Aşa a descris momentul în care o radiografie de rutină a unui tablou semnat de Van Gogh, „Cap de țărancă”, a dezvăluit acest autoportret pe spatele pânzei. Autoportretul a stat ascuns timp de peste 100 de ani sub mai multe straturi de lipici și carton, scrie Libertatea.

Autoportret al lui Vincent Van Gogh 2
O radiografie de rutină a tabloului „Cap de țărancă” a dezvăluit autoportretul pe spatele pânzei
„Cap de țărancă”

„Nu ne așteptam la mare lucru când l-am scanat”, a spus Stevenson. „Micul și modestul tablou” a fost donat în 1960 de un avocat din Edinburgh, Alexander Maitland. Pictura a fost supusă unei scanări cu raze X în cadrul unui exercițiu de catalogare. Demersul făcea parte din pregătirea expoziției de vară a Academiei Regale Scoțiene despre impresionismul francez.

Autoportret al lui Van Gogh 1
Radiografia picturii „Cap de țărancă” (1885) de Vincent Van Gogh, sub care se vede portretul pictorului. Imaginea a fost publicată joi, 14 iulie, de Galeriile Naționale din Scoția

Tabloul face parte dintr-o serie de autoportrete experimentale

Cercetările făcute după „radiografiere” arată că tabloul face parte dintr-o serie de autoportrete experimentale. Există cinci lucrări similare, expuse la Muzeul Van Gogh din Olanda. Toate au fost pictate pe spatele unor pânze în perioada în care artistul a locuit în Nuenen, sudul Olandei – 1883 – 1885. Atunci, Van Gogh a întreprins o serie de studii despre țărani pentru a pregăti capodopera sa timpurie, „Mâncătorii de cartofi” (1885).

Mâncătorii de cartofi

Frances Fowle, curatorul principal pentru artă franceză, a declarat că descoperirea a contribuit la înțelegerea unei perioade cruciale în dezvoltarea artistică a lui Van Gogh. În 1886, acesta s-a mutat la Paris,sprijinit de fratele său, Theo. În capitala Franţei s-a familiarizat cu operele impresioniștilor francezi. În plus, a întâlnit artiști de avangardă precum Henri de Toulouse-Lautrec și Émile Bernard.

„Această perioadă, în care a început să realizeze autoportrete, a fost esențială în dezvoltarea stilului său matur. Atunci a început să experimenteze cu propria sa tușă, distinctivă. Van Gogh a fost un gânditor extrem de independent și și-a dezvoltat foarte repede noul său stil radical”, a spus Fowle.

Restauratorii vor începe procesul de separare a autoportretului

Restauratorii vor începe procesul de separare a autoportretului de pictura „Cap de țărancă”, fără a deteriora tabloul original. Acesta se află într-o stare incertă sub straturi de adeziv și carton. „Este ca și cum ai păși în necunoscut”, a spus Stevenson. „Provocarea va fi îndepărtarea adezivului de straturile de vopsea în ulei”, a explicat specialista.

Portretul lui Van Gogh va putea fi admirat în cadrul unei expoziţii ce va fi deschisă între 30 iulie şi 13 noiembrie.

Într-un an obișnuit, Muzeul Van Gogh din Amsterdam primește până la 300 de cereri de verificare de la persoane care cred că au descoperit un Van Gogh pierdut. Foarte puține dintre acestea sunt considerate legitime. În 2013, tabloul „Apus de soare la Montmajour”, pictat cu doi ani înainte de moartea artistului, în 1890, și uitat într-un pod norvegian, a fost expus la Amsterdam. Anul trecut a fost expusă o schiță în creion a unui muncitor epuizat, după ce a stat neatribuită în colecția privată a unei familii olandeze timp de mai bine de un secol.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!