Atlas de anatomie vechi de patru secole, descoperit la Iași. Exponat unic în România - Ana are carti!

Atlas de anatomie vechi de patru secole, descoperit la Iași. Exponat unic în România

Un atlas vechi de patru secole, descoperit la Iași, este noua atracție a Muzeului noului Centru de limbi moderne şi integrare culturală al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“.

Este vorba de atlasul de anatomie al medicului olandez Godefridi Bidloo, din 1685, cu ilustraţii semnate de pictorul Gerard de Lairesse. Exponatul este unicat în România, iar în întreaga lume există doar 100 de astfel de exemplare, găzduite în mari biblioteci universitare ca Oxford, Yale sau Glasgow.

Atlasul, găsit în podul Universității, a fost donat UMF de către reputatul profesor Ion Iancu, cel al cărui nume îl poartă Institutul de Anatomie al UMF Iaşi, scrie Ziarul de Iași.

„Medicul, anatomistul, naturalistul şi poetul Godefridus Bidloo a fost profesor de medicină şi chirurgie la Leyda şi, pentru o vreme, medic personal al regelui Wilhelm al III-lea al Angliei, care s-a stins în braţele sale. A făcut interesante observaţii asupra nervilor, s-a preocupat de parazitologie, a fost membru al Societăţii Regale din Londra. Lucrarea pe care a publicat-o în 1685, aflată în patrimoniul Disci­plinei de Istoria Medicinei din Iaşi, este considerată de către specialişti valoroasă mai ales datorită celor 105 desene, ce diferă faţă de convenţiile anterioare ale ilustraţiei anatomice, realizate de Gerard de Lairesse, cel mai popular pictor al vremii din Amsterdam“, a explicat dr. Richard Constantinescu, de la disciplina Istoria Medicinei din cadrul UMF Iaşi.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!