Agatha Christie, celebra scriitoare de romane poliţiste, a avut misterele ei. Unde a dispărut timp de 10 zile? - Ana are carti!

Agatha Christie, celebra scriitoare de romane poliţiste, a avut misterele ei. Unde a dispărut timp de 10 zile?

Celebra scriitoare Agatha Christie a cucerit întreaga lume cu zeci de cărți polițiste, pe care le-a vândut în miliarde de exemplare și care au avut parte și de ecranizări de succes. Însă  viața ei a fost plină de suspans și mistere ca și romanele care au făcut-o celebră.

Agatha a creat a doi dintre cei mai cunoscuți și iubiți detectivi din lume, Hercule Poirot și domnișoara Marple, ale căror aventuri au fost urmărite cu sufletul la gură de miliarde de cititori.

Celebra scriitoare s-a făcut remarcată încă de mică. Născută la 15 septembrie 1890 în Torquay, Anglia, Agatha învățase să citească singură până la vârsta de cinci ani și a urmat școli franceze de prestigiu.

Viața ei a fost marcată de multe tragedii. La vârsta de 11 ani, și-a pierdut tatăl, iar mama a început să călătorească tot mai des, luând-o cu ea pe Agatha, care era mezina familiei.

S-a apucat de scris romane datorită surorii ei

La 24 de ani, Agatha s-a căsătorit cu aviatorul Archie Christie, înrolat în Aviația Regală. Pe perioada Primului Război Mondial, ea a fost asistentă medicală în Detașamentul de ajutor voluntar al Crucii Roșii și și-a luat examenul de farmacistă, ceea ce, mai târziu, a ajutat-o în scrierile sale. Mai mult, în această perioadă,  Agatha a descoperit că îi plăcea să scrie povești scurte cu detectivi.  În al Doilea Război Mondial a urmat relativ același traseu, lucrând în farmacia Spitalului Universitar din Londra.

În mod uimitor, s-a apucat cu adevărat de scris datorită surorii ei, Madge, care a provocat-o, în urma unui pariu,  să scrie un roman. Ceea ce a și făcut. Agatha și-a scris romanul de debut, „Misterioasa Afacere de la Styles”, însă a așteptat cinci ani până când a reușit să-l publice. Cartea s-a bucurat de un succes răsunător. Crima înfăptuită prin otrăvire a fost atât de bine descrisă încât Agatha a primit onoarea, fără precedent, a unei recenzii în Jurnalul Farmaceutic. În aceeași carte apare pentru prima oara vestitul personaj Hercule Poirot, detectiv de origine belgiană. Acesta va apărea în 33 de nuvele și peste 50 de povești scurte, în ciuda faptului că Agatha nu-l putea suferi din cauza caracterului arogant și egoist, potrivit site-ului agathachristie.com, citat de Libertatea.

Eșecul primului ei mariaj i-a provocat un șoc uriaș

În 1919, după terminarea războiului, Archie și-a găsit un job în Londra și astfel aveau suficienți bani să-și închirieze un apartament mobilat în care să locuiască. În scurt timp, cei doi au devenit părinți, scriitoarea aducând pe lume singurul ei copil, o fetiță pe nume Rosalind. Anul a fost cu atât mai grandios pentru Agatha că a fost remarcată de un publisher important care a decis să-i publice romanul de debut și i-a cerut să scrie încă cinci romane.

Deși tânăra părea mai fericită ca niciodată, după doar șapte ani viața ei a luat o întorsătură neașteptată. Mama ei a murit şi, deși Agatha credea că are o căsnicie fericită, soțul ei  a părăsit-o pentru o altă femeie, spunând că nu vrea să stea cu o femeie care e mereu tristă.

A dispărut timp de 10 zile

Eșecul mariajului ei  a dărâmat-o pe Agatha și i-a marcat profund viața. A suferit un șoc puternic și a căzut într-o depresie severă, dând viață la ceea ce s-a numit „misterul vieții ei”. Și asta, pentru că la scurt timp, după ce soțul ei i-a spus că o părăsește, pe 8 decembrie 1926, Agatha Christie a dispărut fără urmă, timp de zece zile.

Dispariția ei a devenit cel mai dezbătut subiect din presă, la vremea respectivă.  Ziarele anunțau că scriitoarea a plecat de acasă la lăsarea serii, cu mașina personală, iar automobilul a fost găsit în apropierea Londrei,  pe fundul lacului Silent Pool. Însă aici se opreau toate indiciile. Vreme de zece zile, căutările au fost zadarnice şi deja se zvonea că Agatha a murit, că s-a sinucis sau că a fost ucisă la comanda lui Archibald Christie.

Însă, în cele din urmă, ea a fost găsită într-un hotel de lux din nordul Angliei, unde se înregistrase cu un nume fals, Teresa Nelle. S-a zvonit atunci că Agatha ar fi suferit o amnezie temporară profundă, ca urmare a unei traume sau stări luat depresive puternice, însă autoarea nu a vorbit niciodată despre ce s-a întâmplat în cele 10 zile, totul rămânând un mister. Însă, evident dispariția a transformat-o într-un superstar.

Și-a refăcut viața lângă un arheolog cu 14 ani mai tânăr

Scriitoarea si-a revenit pe deplin, și-a reluat activitatea literară. După acest episod, apare prima poveste în care detectiv este blânda și simpatica domnișoară bătrână Jane Marple. Aceasta va fi personajul principal în 12 dintre romanele polițiste scrise de Christie.

Agatha și-a reconstruit încet și viața și, în 1930, a vizitat Bagdadul pentru a doua oară. Aici l-a cunoscut pe arheologul Max Mallowan, cu care se și căsătorește, în ciuda faptului că el era cu 14 ani mai tânăr.

Timp de 30 de ani l-a însotit constant pe soțul său în călătoriile arheologice ce i-au folosit ca surse de inspirație și s-a folosit din plin în cărțile sale de cunoștințele acumulate.  Scriitoarea spunea că  l-a ales pe Max să-i fie soț, pentru că e convinsă că acesta nu o va părăsi. „Tocmai de aceea am și ales un arheolog, deoarece prin natura profesiei sale, cu cât înaintez în vârstă, cu atât mă va găsi mai atrăgătoare”, spunea Agatha.  Și a avut dreptate, întrucât mariajul cu Max a durat tot restul vieții ei. Agatha s-a stins din viață la vârsta de 86 de ani, pe 12 ianuarie 1976.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!