Agatha Christie a cucerit întreaga lume cu zeci de cărți polițiste, care au avut parte de vânzări colosale și de ecranizări de succes. Însă viața ei a fost plină de suspans și mistere ca și romanele care au făcut-o celebră.
Celebra scriitoare s-a făcut remarcată încă de mică. Născută la 15 septembrie 1890 în Torquay, Anglia, Agatha învățase să citească singură până la vârsta de cinci ani și a urmat școli franceze de prestigiu. La vârsta de 11 ani, și-a pierdut tatăl. Mama ei a început să călătorească tot mai des, luând-o cu ea pe Agatha, care era mezina familiei.
Agatha Christie s-a apucat de scris romane datorită surorii ei
La 24 de ani, Agatha s-a căsătorit cu Archie Christie, înrolat în Aviația Regală. Pe perioada Primului Război Mondial, a fost asistentă medicală în Detașamentul de ajutor voluntar al Crucii Roșii și și-a luat examenul de farmacistă, ceea ce, mai târziu, a ajutat-o în scrierile sale. În această perioadă, Agatha a descoperit că îi place să scrie povești scurte cu detectivi. În al Doilea Război Mondial a urmat relativ același traseu, lucrând în farmacia Spitalului Universitar din Londra.
În mod uimitor, s-a apucat cu adevărat de scris datorită surorii ei, Madge, care a provocat-o, în urma unui pariu, să scrie un roman. Ceea ce a și făcut. Agatha și-a scris romanul de debut, „Misterioasa Afacere de la Styles”, însă a așteptat cinci ani până când a reușit să-l publice. Cartea s-a bucurat de un succes răsunător. Crima înfăptuită prin otrăvire a fost atât de bine descrisă încât Agatha a primit onoarea, fără precedent, a unei recenzii în Jurnalul Farmaceutic. Cartea îl introduce pe vestitul personaj Hercule Poirot, detectiv de origine belgiană. Acesta va apărea în 33 de nuvele și peste 50 de povești scurte, în ciuda faptului că Agatha nu-l putea suferi din cauza caracterului arogant și egoist, conform Libertatea.
Eșecul primului ei mariaj i-a provocat un șoc uriaș
În 1919, după terminarea războiului, Archie și-a găsit un job în Londra. Aveau suficienți bani să-și închirieze un apartament mobilat în care să locuiască. În scurt timp, scriitoarea a adus pe lume singurul ei copil, o fetiță pe nume Rosalind. Anul a fost cu atât mai important pentru Agatha că a fost remarcată de un publisher important care a decis să-i publice romanul de debut și i-a cerut să scrie încă cinci romane.
Deși tânăra părea mai fericită ca niciodată, după doar șapte ani viața ei a luat o întorsătură neașteptată. Mama ei a murit. Îndurerată de pierderea suferită, Agatha a mai primit o lovitură teribilă. Deși credea că are o căsnicie fericită, soțul ei a părăsit-o pentru o altă femeie, spunând că nu vrea să stea cu o persoană care e mereu tristă.
Agatha Christie a dispărut timp de 10 zile
Eșecul mariajului ei a dărâmat-o pe Agatha. A suferit un șoc puternic și a căzut într-o depresie severă. Astfel a apărut „misterul vieții ei”: la scurt timp, după ce soțul ei i-a spus că o părăsește, pe 8 decembrie 1926, Agatha Christie a dispărut timp de zece zile.
Dispariția ei a devenit cel mai dezbătut subiect din presă. Ziarele anunțau că scriitoarea a plecat de acasă la lăsarea serii, cu mașina personală, iar automobilul a fost găsit în apropierea Londrei, pe fundul lacului Silent Pool. Însă aici se opreau toate indiciile. Vreme de zece zile, căutările au fost zadarnice şi deja se zvonea că Agatha a murit, că s-a sinucis sau că a fost ucisă la comanda lui Archibald Christie.
S-a zvonit că ar fi suferit o amnezie temporară profundă
În cele din urmă, a fost găsită într-un hotel de lux din nordul Angliei, unde se înregistrase cu un nume fals, Teresa Nelle. S-a zvonit că Agatha ar fi suferit o amnezie temporară profundă, ca urmare a unei traume. Autoarea nu a vorbit niciodată despre ce s-a întâmplat în cele 10 zile, totul rămânând un mister. Însă, evident, dispariția a transformat-o într-un superstar.
Varianta traumei a fost reconfirmată în 2022 de către istoricul BBC Lucy Worsley. Aceasta a declarat că, în urma cercetărilor pe care le-a făcut pentru o nouă biografie a autoarei, a ajuns la concluzia că Agatha se confrunta cu o stare psihologică rară provocată de o traumă emoțională. Scriitoarea ar fi experimentat ceea ce specialiștii numesc „o stare de fugă disociativă”.
În literatura de specialitate, fuga disociativă este o tulburare psihiatrică rară, caracterizată prin amnezie reversibilă în ce privește identitatea personală. De obicei, starea durează câteva ore sau zile, dar se întâmplă să dureze și câteva luni.
Fuga disociativă implică, de obicei, călătorii neplanificate sau rătăcitul pe străzi. Uneori este însoțită de stabilirea unei noi identități. După ce trece starea respectivă, amintirile revin, de obicei intacte, dar există o amnezie incompletă în jurul episodului de fugă disociativă.
Și-a refăcut viața lângă un arheolog cu 14 ani mai tânăr
Scriitoarea si-a revenit și și-a reluat activitatea literară. Apare prima poveste în care detectiv este blânda și simpatica domnișoară bătrână Jane Marple. Ea va fi personajul principal în 12 romane polițiste scrise de Christie.
Agatha și-a refăcut și viața personală. În 1930, a vizitat Bagdadul pentru a doua oară. Aici l-a cunoscut pe arheologul Max Mallowan, cu care se și căsătorește, în ciuda faptului că el era cu 14 ani mai tânăr.
Timp de 30 de ani l-a însotit constant în călătorii arheologice ce i-au folosit ca surse de inspirație în cărțile sale. Scriitoarea spunea că l-a ales pe Max să-i fie soț, pentru că e convinsă că acesta nu o va părăsi. „Tocmai de aceea am și ales un arheolog, deoarece prin natura profesiei sale, cu cât înaintez în vârstă, cu atât mă va găsi mai atrăgătoare”, spunea Agatha. Și a avut dreptate. Mariajul cu Max a durat tot restul vieții ei. Agatha s-a stins din viață la vârsta de 86 de ani, pe 12 ianuarie 1976.