“Afacerea Columb” de Steve Berry – Ana are carti!

“Afacerea Columb” de Steve Berry

Până la “Inferno”-ul lui Dan Brown am fost fan al thriller-elor cu conspirații, organizații misterioase, indicii risipite pe tot globul de către oameni celebri şi care duceau la comori colosale. Însă ultimul roman al mai sus amintitului a fost ca o călătorie în… infern: mult turism în Italia și Turcia și prea puțină acțiune de orice fel. Așa că am decis să fac o pauză în speranța că la un moment dat o să apară o carte care să schimbe situația. Si așa a fost. Pemiteți-mi să vă prezint “Afacerea Columb”, cartea care m-a ținut cu sufletul la gură non-stop și pe care spre final nu am putut să o abandonez: ultimele două capitole le-am citit la miezul nopții.

Ca orice thriller de gen, cartea începe în trecut, în compania unei personalități istorice: este anul 1504, ne aflăm în jungla jamaicană alături de Cristofor Columb, care are o discuție sângeroasă cu un membru al Inchiziției spaniole. În capitolul doi, acțiunea se mută în zilele noastre, focalizându-se asupra personajulului principal Thomas Sagan. Acesta, un fost ziarist de renume, acum aflat în mizerie după ce s-a descoperit că a scris un articol inventat, părăsit de soție şi abandonat de fiică, este gata să se sinucidă. Momentul romantic dintre el și un pistol este întrerupt de apariția lui Zachariah Simon, un evreu fanatic și multimilionar, care îi aduce la cunoștință că: 1) i-a răpit fata și 2) în schimbul ei vrea ca Thomas să-și dezgroape tatăl, care a fost un evreu foarte credincios, și să-i dea toate obiectele aflate în coșciug (de ce și ce se află în el, nu spun!). Pentru a-și convinge gazda de seriozitatea sa, Zachariah o pune în legătură video cu fata sa care este legată, iar lângă ea se află doi bărbați ale căror intenții numai cavalerești nu sunt. Thomas acceptă și astfel începe o cursă infernal de captivantă care pornește din Florida, trece prin Viena, Praga, Cuba, Jamaica și care are ca punct final descoperirea comorilor celui de-al doilea Templu al evreilor.

Acum întrebarea este: ce legătură există între evrei și Cristofor Columb? Ei bine, conform lui Steve Berry, celebrul explorator a fost… evreu. Trăind într-o perioadă când a fi evreu te situa, din punct de vedere social, între pământ și genunchiul unui gândac, Columb ar fi fost nevoit, ca atâţia alţii asemenea lui, să se convertească la catolicism. Totuși nu a renunțat la credința lui și atunci când a primit misiunea de găsi o cale de a ascunde marile comori ale neamului său nu a stat pe gânduri și, deoarece urma să traverseze Atlanticul, le-a luat cu el. Aceste lucruri sunt prezentate astfel încât să nu le poţi nega autenticitatea, scriitorul profitând de faptul că nu se știe exact cine a fost Columb, unde s-a născut, unde a crescut, unde a murit sau unde e înmormântat… În plus, la finalul cărții, ai parte de toate informațiile istorice reale de care s-a folosit scriitorul pentru a construi acțiunea.

Spre deosebire de Dan Brown cu al lui “Inferno”, Steve Berry evită să calce în capcana de a oferi prea multe detalii istorice. Atunci când o face totuşi, imediat urmează ceva: prieteniile au nevoie doar de câteva capitole pentru a deveni dușmănii de moarte, victimele neputincioase se transformă, în cursul unui singur capitol, în persoane manipulatoare lipsite de milă, alianțele se destramă mai repede decât poți citi un paragraf, trădarea este peste tot, iar încrederea între personaje nu există…

Lucrul care m-a împiedicat să acord acestei cărți cinci stele îl constituie personajele secundare care sunt construite de parcă Steve Berry s-a bazat numai pe stereotipuri: fata lui Sagan, Alle, este o rebelă, care își urăște tatăl și face numai tâmpenii după tâmpenii, Brian Jamison, un agent secret american, este un erou care vrea să salveze pe toată lumea și Bene Rowe, un mafiot jamaican, deși pare un dur lipsit de milă, ascunde o inimă de aur….

“Afacerea Columb” este pur și simplu o aventură de la început și până la sfârșit. Întorsăturile de situație își fac apariția încă din capitolul cinci, lucru care m-a prins complet nepregătit, și continuă tot așa până la final. Ai parte de comploturi, trădări, acte de curaj, plimbări prin orașe fascinante sau în grote întunecate, ascunse în junglă. Practic nimic nu lipsește pentru a face din acest thriller o lectură excelentă, care atunci când s-a terminat m-a lăsat cu o singură întrebare: când a debarcat Columb în Lumea Nouă oare a vorbit în spaniolă sau în ebraică?

CE-AM SCRIS CÂND AM ÎNCEPUT S-O CITESC:

De când am terminat ghidul turistic “Inferno” al lui Dan Brown, mă feresc de romanele care au ca temă conspirații mondiale, în care personaje importante ale istoriei, literaturii sau științei lasă pe tot mapamondul indicii peste indicii în fel de fel de obiecte antice, care te conduc la comori ce vor schimba istoria omenirii.

Însă nu știu ce a fost cu cartea aceasta. Am văzut-o în librarie și, deși pe copertă era trecut un comentariu entuziasmat al lui Dan Brown, am început să o răsfoiesc și, la un moment dat, am realizat că am terminat primul capitol și treceam la al doilea. Dacă acesta nu este un semn clar că trebuie să mă apuc să citesc toată cartea, nu știu ce e…

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI

Alege varianta potrivita pentru tine!

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate