Una dintre cele mai frumoase librării din lume se află într-o... biserică (FOTO) - Ana are carti!

Una dintre cele mai frumoase librării din lume se află într-o… biserică (FOTO)

Una dintre cele mai impunătoare librării din lume, Selexyz Dominicanen, a fost amenajată într-o biserică dominicană din oraşul olandez Maastricht, fiind o destinaţie impresionantă pentru cei care iubesc cărţile şi arhitectura, deopotrivă.

2Edificiul, ridicat în anul 1294 de către Ordinul dominican, este unul cu adevărat special. A servit drept biserică timp de 5 secole, până când oraşul Maastricht a fost invadat de Napoleon, în 1794. Ulterior, a fost transformat pe rând în depozit, arhivă, parcare pentru biciclete şi, mai nou, în librărie.

Selexyz-Bookstore-in-Maastricht-01

3

Interiorul clădirii a fost reamenajat de către firma de arhitectură Merkx + Girod. În fosta biserică a fost instalată o structură de oţel de două etaje, unde sunt aşezate cu grijă cărţile. Accesul la partea mai înaltă a bibliotecii din oţel se realizează cu ajutorul scărilor, dar şi al lifturilor speciale, iar priveliştea pe care o are vizitatorul de la ultimul nivel de rafturi către nava centrală a bisericii este extraordinară.

4
5

6
Unul dintre cele mai interesante elemente ale design-ului interior al librăriei din Maastricht se află în locul fostului cor, transformat în cafenea. Este vorba despre o masă impresionantă în formă de cruce care este iluminată de un candelabru.

7

Dacă în alte vremuri un design atât de îndrăzneţ putea fi clasificat drept o blasfemie, acum obiectul nu pare să deranjeze pe nimeni. Aşezaţi de o parte şi de alta a mesei-cruce, olandezii şi turiştii din întreaga lume se pot relaxa la o cafea şi pot purta discuţii pe marginea ultimelor titluri apărute, scrie antena3.ro.

Arhitecţii olandezi Merkx + Girod au câştigat cu acest proiect Premiul Lensvelt de Arhitectură de Interior, în 2007. Juriul a argumentat: „Merkx + Girod au creat o librărie contemporană într-o fostă biserică dominicană, păstrând aspectul unic, inițial, de biserică. Biserica a fost restaurată la fosta sa glorie, iar echipamentul de utilităţi a fost găzduit în subsolul extins. Cu scopul de a păstra caracterul de biserică în acelaşi timp cu cel comercial dat de librărie, arhitecții au ridicat o structură cu două etaje din oțel negru, pe o parte a bisericii, unde cărțile sunt expuse, menţinând un aspect de magazin clar şi descifrabil. Juriul a fost foarte impresionat de aceste soluţii spaţiale, precum şi de planul superb de iluminare. Mixul de complex de carte şi interior de biserică a fost considerat un succes deosebit. ”

FOTOGRAFII: Roos Aldershoff

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!