Tânăra din Vrancea care a corespondat cu Jules Verne - Ana are carti!

Tânăra din Vrancea care a corespondat cu Jules Verne

Corespondenţa dintre o tânără din Vrancea şi marele scriitor Jules Verne a avut loc în anul 1894, când autorul avea 66 de ani şi se stabilise la Amiens.

În urmă cu peste o sută de ani, o adolescentă din Vrancea, pasionată de Călătoriile extraordinare din cele 62 de romane şi 18 nuvele scrise de marele Jules Verne, a decis să-i scrie vizionarului romancier.

Scrisoarea a fost redactată în limba franceză, iar spre surprinderea ei adolescenta, pe nume Elena Cristodorescu, a primit răspuns: „Domnişoară, regret profund că nu vă pot răspunde în limba română, dumneavoastră, care aţi avut amabilitatea să-mi scrieţi în franţuzeşte. Dar, în fine, în franceza sau în română, mă declar şi vă rog să mă consideraţi al dumneavoastră prea plecat servitor. Jules Verne“.

Cartea de vizită, expediată din Amiens, se află la Academia Română.

Cine a fost Elena Cristodorescu

Elena Cristodorescu s-a născut în anul 1876, în comuna Suraia, satul Dumbrăviţa, în casa arendaşului moşiilor din zonă Alecu(Alexandru) Christodorescu. Ea a mai avut doi fraţi, Constantin Cristodorescu, devenit mare judecător la Focşani şi George Cristodorescu, un iscusit economist .

“Din ce a agonisit tatăl s-a reuşit cumpărarea unei case la Focşani pe strada actuală Mioriţa, lângă Cantina socială a oraşului şi acolo s-a mutat întreaga familie. Părintele a rămas în continuare alături de boier, care se plimba mai mult pe la Paris şi lasă toate treburile în sarcina lui Alecu Cristodorescu. Ce le aducea boierul ca daruri din lumea civilizată celor din familia Cristodorescu, pentru că de bună îngrijire a averii sale depindea confortul său, inclusiv acela de a se plimba nestingherit prin lume, nu este greu de bănuit, cel puţin în cazul micuţei Elena, adică exemplare în limba franceză, probabil cu autograf, ale poveştilor extraordinare pe care încă puţin cunoscutul Jules Verne le aşternuse pe hârtie, mai ales după anul 1863 când a cucerit publicul. Fetiţa a început să citească direct în franceză pentru că încă nu se obosise nimeni să traducă vreo lucrare al lui Verne în română. Pe la vârsta de patru-cinci ani, Elena a început să devoreze minunatele cărţi, iar de corespondat intens cu autorul lor a început pe la 14 ani, izbutind ca la 18 ani (în 1894 ) să obţină un răspuns fin pentru un copil care trezea şi adormea cu călătoriile extraordinare în gând”, a declarat istoricul Florin Dîrdală, de la Arhivele Naţionale Vrancea, citat de Adevărul.

Nu se ştie dacă mai târziu focşăneanca a reuşit să-l întâlnească în viaţă pe Jules Verne, care a murit în 1905.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!