Tot ce sper este că, şi după ce vei citi acest text şi vei afla ce cărţi mi-am mai cumpărat, vei rămâne prietena/prietenul nostru.
Căci ultimele mele achiziţii literare nu au nicio legătură cu marile capodopere ale literaturii universale. Nici cu hiturile actuale în domeniu pe care le vezi pe toate blogurile/paginile de facebook/conturile de instagram. Nici măcar nu pot spune că sunt titluri mai obscure ale scriitorilor aceia uriaşi despre care ai tot auzit că trebuie să-i citeşti măcar-o-dată-în-viaţă.
Nu, nimic din toate acestea.
Cea mai recentă aventura a mea în lumea librăriilor online a avut legătura cu… amintirile din tinereţe. Cu caii verzi din acea perioadă. Şi cu prostiile aferente vârstei.
Numai că nimic nu e simplu când vine vorba de amintiri. Căci după cum ne învaţă dragul de Marcel Proust 🙂 , amintirile au aşa un obicei de a se modifica, de a păli, de a se şterge… până rămâi mai degrabă cu impresia unui moment. Iar când trebuie să cauţi o carte bazându-te doar pe atât, rata de eşec este de aproape 100%.
“Based on a book by…”
De exemplu, mie periodic îmi reveneau în memorie câteva scene dintr-un serial pe care l-am urmărit la televizor, cu limba scoasă, în primii ani de după Revoluţie. Lasă că după seceta din perioada comunismului, când televizorul din sufragerie devenea interesant doar când “prindeam bulgarii”, nu ratam niciun film, nicio emisiune, până şi desenele animate le urmăream cu sfinţenie. Dar serialul acesta exercitase o fascinaţie specială asupra mea şi îmi amintesc că a pierde un episod din el echivala cu o dramă.
Ce mai ţineam minte în legătură cu el? Că serialul era englezesc sau american şi că eroina era servitoare în casa unui bărbat înstărit al cărui fiu o seduce şi o abandonează. Prin urmare, ea va face tot posibilul să se răzbune, ajungând, ani mai târziu, la un nivel social şi financiar care îi va permite să distrugă familia celui care şi-a bătut joc de ea. Cam atât. A, şi că actriţa din rolul principal avea nişte ochi albaştri superbi. Sau verzi 🙂 .
Însă motivul obsesiei mele au fost câteva cuvinte care apăreau pe genericul de început: “Based on a book by…”
Am dat de cărţi de o dubioşenie maximă
Prin urmare, fără să-mi fi rămas în memorie autorul, fără să ştiu titlul cărţii/al serialului, fără să-mi amintesc vreun nume de personaj, de ani de zile eu caut cartea care a fost ecranizată. Nu vrei să ştii ce infinitate de combinaţii de cuvinte am folosit pe google. Şi cât de trăsnite…
young girl seduced revenge blue eyes book
blue eyes girl becomes rich and get revenge on man book
man destroyed by woman seduced book
etc etc
Când mă enervam, treceam la expresii “grele”:
girl destroy mother fucker bastard book
son of a bitch man seduced woman and she destroys him book
Şi tot asa…
Desigur, rezultatele afisate de google ţineau mai degrabă de zona dark a literaturii 🙂 şi făceau referire la cărţi de o dubioşenie maximă, pe care mi-era şi frică să dau click ca să aflu mai multe.
Până într-o zi când, tastând într-o doară o combinaţie de cuvinte pe care nu mi-o mai amintesc, în seria de rezultate afişate am văzut-o pe EA. Actriţa din rolul principal! Imaginea era folosită chiar pe coperta cărţii pe care eu o căutam de atâţia ani!!! Ce miracol!!! Ce minune!!!
Am început să mă scotocesc disperată după card! Să cumpăr mai repede cartea! Să nu dispară! Să nu se epuizeze! Să nu se dovedească doar o fata morgana! Să nu fie ţeapă! Sa nu…
“Preţul succesului” de Barbara Taylor Bradford
Prin urmare, iată-mă în posesia celor două volume intitulate “Preţul succesului” de Barbara Taylor Bradford. Exact aşa se numea şi serialul. Cât despre autoare… I KNOW 🙂 !!! Aş vrea să nu începem vreo polemică pe aici în legătură cu această scriitoare care scrie romane de dragoste pe bandă rulantă (şi le vinde în draci!).
Aşa cum am subliniat la începutul acestui text, tot ce sper este să nu mă judeci după gărgăunii pe care îi aveam în cap la tinereţe şi să rămâi şi mai departe alături de noi… la bătrâneţe 🙂 .
Mai ales că… vai!, asta nu e tot.
“Preţul succesului” are o continuare intitulată “Păstrează visul”. Tot două volume. Prin urmare, le-am cumpărat şi pe acelea.
Iar “Păstrează visul” are o continuare intitulată “Să fii cel mai bun”. Tot două volume. Desigur, le-am cumparat şi pe acelea.
Cam atât de mare e puterea nostalgiei!
Şi dacă tot eram în zonă, de ce să nu pun eu în coşul de cumpărături şi cartea “Moştenirea familiei Guldenburg” de Axel Rode & Michael Baier?!! Alt serial care mi-a plăcut la nebunie după Revoluţie (dacă nu ma însel, a fost printre primele difuzate la TVR după evenimentele din decembrie 1989).
Acum nu mi-e clar dacă e cartea care a stat la baza serialului sau este scrisă DUPĂ scenariul producţiei – înclin spre a doua variantă -, dar nici că-mi pasă. Şi azi îmi răsună în urechi melodia de generic.
Prin urmare, mai eşti cu noi? 🙂