Autor: Peter Scott-Morgan
Câte stele i-am dat:
Vezi clasamentul stelelor
Vreau banii inapoi!
Dacă eşti singur(ă) pe o insulă pustie şi altă carte nu există prin preajmă
Nu e nici dezastruoasă, nu e nici WOW, e... acolo cât să-ţi ofere câteva ore plăcute (bună de făcut cadou după ce o termini)
Foarte bună, ii lipseşte totuşi ceva ca să mai câştige o stea
TREBUIE, dar TREBUIE să faci rost de ea (prin orice mijloace!)
Editura: Lifestyle Publishing
Anul apariției: 2021
Traducere: Dragoş Tudor
UPDATE TRIST 🙁 : Pe 15 iunie 2022, presa internațională a anunţat moartea lui “Peter 2.0”, cercetătorul britanic Peter Scott-Morgan. Primul om din lume care a devenit parțial robot, prin mai multe intervenții chirurgicale, după ce a fost diagnosticat cu scleroză laterală amiotrofică, s-a stins din viață la 64 de ani. El şi-a spus povestea în cartea “Peter 2.0” a cărei recenzie am publicat-o anul trecut, în luna noiembrie. Tonul optimist al textului meu, împrumutat din biografia lui Peter, face ca ştirea de azi să fie şi mai tristă. Îmi pare atât de rău, Peter! 🙁
Recenzia cărţii “Peter 2.0”
Pentru că drac mort n-ai văzut, te informez că am supravieţuit acestui adevărat experiment literar la care m-am supus de bună voie şi nesilită de mine.
Ba chiar, am dat ultima pagină a cărţii “Peter 2.0” de Peter-Scott Morgan cu o oarecare satisfacţie, pentru că, în ciuda subiectului profund medical, mi-a venit să leşin o singură dată, atunci când autorului îi este tăiat gâtul de la o ureche la alta. Dar să nu ne grăbim cu dezvăluirile 🙂 !
(Ce?!!! Ţi se pare că prea am început recenzia în stilul lui Stephen King şi îmi reproşezi că ţi s-a făcut rău când ai citit informaţia cu gâtul?!!! Să nu te aud!!! Toată lumea s-a amuzat pe seama mea după ce a văzut “Ce-am scris când am început să citesc Peter 2.0”. Prin urmare, te invit să simţi şi tu pe pielea ta ce am experimentat eu! Asta înseamnă să fii influencer adevărat, zic eu 🙂 . )
Revenind…
Peter 2.0, povestea reală a unui om de ştiinţă care află că nu mai are de trăit decât 2 ani
Peter Scott-Morgan este un om de ştiinţă briliant care, în urmă cu patru ani, a fost anunţat de medici că suferă de scleroză laterală amiotrofică, ceea ce însemna, conform statisticilor, că nu mai avea de trăit decât vreo doi ani. Cei mai mulţi bolnavi care ies din cabinetului doctorului cu un astfel de diagnostic se lasă copleşiţi de şocul şi de oroarea unui final implacabil. În schimb, Scott-Morgan, care de când se ştie a făcut totul pe dos, nu are deloc de gând să piardă lupta cu moartea. Prin urmare, ia o decizie care va ului întreaga comunitate medicală: se va transforma în primul cyborg uman din istorie.
Boala neuronală motorie de care suferă Scott-Morgan presupune o degradare rapidă şi accelerată a funcţiilor corpului uman. Pentru că nu se mai pot mişca, bolnavii ajung prizonieri ai propriilor trupuri şi mor, în cele din urmă, pentru că nu mai pot respira şi înghiţi. Prin urmare, omul de ştiinţă va apela la propriile cunoştinţe de robotică (una dintre specializările sale), dar şi la ultimele descoperiri în domeniul inteligenţei artificiale pentru a se asigura că tot ce are de gând să cedeze în corpul său poate fi înlocuit. Şi nu doar că planul îi reuşeşte, dar ulterior Peter Scott-Morgan va ajunge să-şi aştearnă pe hârtie povestea. Iar aceasta este… cartea “Peter 2.0”.
Peter 2.0 are, în primul rand, valoare de document. Emoţionant şi spectaculos
De aceea, ţi-o spun de pe acum că, din punctul meu de vedere, volumul nu trebuie citit în nu ştiu ce cheie literară simandicoasă. Semnat de un om de ştiinţă a cărui ultimă grija a fost scriitura, “Peter 2.0” are, în primul rand, valoare de document. Ceea ce nu-l face mai puţin emoţionant sau spectaculos.
Căci felul în care debutează boala este de-a dreptul şocant în simplitatea lui. Într-o zi, un picior i-a tremurat… aproape insesizabil. Apoi a început să observe cum de la o zi la alta îi devin interzise lucruri pe care oamenii sănătoşi nici nu le mai fac în mod conştient. Să urce scările, să alerge, să îndoaie degetele de la mâini… A fost nevoie de tot sângele lui rece pentru a analiza cu detaşarea unui adevărat om de ştiinţă de câte intervenţii chirurgicale are nevoie, ce părţi ale corpului trebuie înlocuite cu variantele tehnologice şi cum anume să le facă (de exemplu, ca să nu mai piardă timpul, a decis să facă trei operaţii în acelaşi timp şi pentru că procedura trebuia să poarte un nume el i-a spus “tripleostomie”).
Până şi medicii îl priveau ca pe un condamnat la moarte
Poate cea mai crâncenă şi crudă parte a poveştii sale a fost să găsească doctorii dispuşi să-i asculte indicaţiile şi să-l opereze astfel încât să se transforme în Peter 2.0. Pentru că, după cum avea să descopere Morgan, până şi medicii îl priveau ca pe un condamnat la moarte.
Că Peter Scott-Morgan iubeşte viata… e puţin spus. Optimismul lui absolut incredibil a fost cel care m-a ajutat să duc cartea la final. Dar tot recunosc, că ştiind că am în faţă experienţa REALĂ a unui semen, m-au trecut toţi fiorii pe şira spinării. Am strâns din ochi şi din dinţi. Am făcut pauză atunci când am simţit că se învârte camera cu mine, pentru că tocmai începuse operaţia de scoatere a laringelui (de care vorbeam la începutul recenziei). Cam aşa am trăit eu cartea aceasta!
Cartea conţine şi câteva capitole de SF&F adevărat
Singurul motiv pentru care scad o steluţă volumului este pendularea trecut-prezent. Peter Scott-Morgan alternează capitolele din adolescenţa şi tinereţea lui cu cele despre transformările ştiintifico-medicale prin care trece corpul său. Primele sunt importante, nimic de zis, pentru a-l înţelege, cu adevărat, pe acest savant al cărui război cu boala pare să fi fost prefaţat de lupta pe care a dus-o toată viaţa pentru a-i fi acceptată homosexualitatea. Atât în interiorul propriei familiei, cât şi în societate. Doar că pe un cititor mai neatent şi/sau mai obosit, plimbarea aceasta pe axa timpului riscă să-l piardă pe drum, căci nimic nu te ajută să-ţi dai seama rapid la începutul capitolelor când anume te afli în poveste. Deci, mare atenţie!
În plus, pentru că nu degeaba este una dintre autorităţile mondiale în descifrarea mecanismelor ascunse după care funcţionează societatea, Peter Scott-Morgan ştie că trebuie să şi-i apropie şi pe cititorii mai puţin atraşi de latura medicală a experienţei sale. Aşa că introduce în cartea sa câteva capitole de SF&F adevărat. Dar, deşi înteleg motivele unei astfel de alegeri, eu una, ţi-o spun sincer, mă puteam lipsi fără probleme de ele. Mai science-fiction şi mai fantasy decât povestea reală a acestui om care crede total şi profund în puterea ştiinţei nu există nimic.
Pentru că Peter Scott-Morgan a învins deja moartea. Diagnosticat acum 4 ani cu o boală nemiloasă, el a depăşit deja termenul de graţie primit de la doctori. Cu doi ani. Şi numărătoarea vieţii continuă!
Ce-am scris când am început să “Peter 2.0” de Peter Scott-Morgan
Cei care mă cunosc ştiu că prezenţa unui doctor în imediata mea apropiere îmi provoacă atacuri de panică.
Seringa mă îngrozeşte chiar şi când se prezintă sub forma-cică-jucăuşă de… pix! Doamneeeee, cine a putut să inventeze sinistroşenia aceea??!!!. Cele mai înspăimântătoare filme de groază sunt, în opinia mea, cele care se desfăşoară în spitale. Iar fratele meu ştie şi azi care sunt cuvintele tabu, care nu se pot pronunţa în prezenţa mea. Asta dacă nu vrei să mă vezi în pragul leşinului. În marea lor majoritate, au legătură cu sângele uman şi chestiunile adiacente.
Cu toate acestea, ţin în aceste momente în mâini o carte care duce tot ce am spus eu mai sus la un cu totul alt nivel! Căci “Peter 2.0” prezintă povestea ADEVĂRATĂ a lui Peter Scott-Morgan care, după ce descoperă că suferă de boala neuronală motorie, decide să dea cu flit morţii. Prin urmare, se transformă într-un cyborg uman, ceea ce presupune o serie de intervenţii chirurgicale la care nici măcar nu am curaj să mă gândesc.
(Iar din paragraful anterior cel mai înspăimântător cuvânt mi se pare “ADEVĂRATĂ”!!!!)
În cazul în care voi supravieţui lui “Peter 2.0”, promit să revin cu o recenzie. Dacă nu, măcar îmi fac ieşirea din scenă într-un mod demn de o adevărată “Drama queen”, nu?