Fotografie mai puţin ştiută a lui Mihai Eminescu! Şi probabil singura în care apare lângă Veronica Micle! - Ana are carti!

Fotografie mai puţin ştiută a lui Mihai Eminescu! Şi probabil singura în care apare lângă Veronica Micle!

Peste această comoară am dat zilele trecute absolut întâmplător: o fotografie neştiută a lui Mihai Eminescu şi un articol de exceptie.

Ca orice femeie îndrăgostită, Veronica Micle își dorea mult să se fotografieze alături de Mihai Eminescu, alesul inimii sale. Și nu doar ea era cea care îl presa în acest sens. Harieta, sora poetului, îl dojenea adesea pentru numărul mic de fotografii pe care și le face. Informatiile au fost publicate de webcultura.ro, site-ul pe care am descoperit această minunăţie şi pe care te invit să-l accesezi AICI .

În 1888 se pare că Veronica Micle și Mihai Eminescu s-au fotografiat în București, împreună cu un grup de scriitori și actori. Iar fotografia este aceasta.

Eminescu-Micle-2

O fotografie realizată pe malul Dâmboviței (proaspăt canalizată și cu un gard protector refăcut), chiar în fața a ceea ce noi astăzi numim “Hanul lui Manuc”. În acea vreme, clădirea se numea “Hotel Dacia”.

Fotografia a fost dăruită de actorul Nicolae Soreanu, în semn de prețuire, ucenicului tipograf Nicolae Teodorescu, cel care realiza afișele pentru Teatrul Național. O fotografie care s-a transmis din generație în generație în familia Teodorescu, împreună cu explicațiile oferite de către Soreanu.

Fotografia cu Mihai Eminescu și Veronica Micle a stârnit multe controverse

Potrivit lui Soreanu, în fotografie apare Mihai Eminescu – pe rândul din dreapta sus, cu mustăți proeminente, purtând pe cap o pălărie. În dreapta sa, purtând o pălărie vieneză s-ar afla Veronica Micle. În stânga poetului, se găsește Al. Vlahuță. Și, nu în ultimul rând: în prim-plan se află I. L. Caragiale, „duelându-se” cu Ștefan Iulian. Cel din urmă jucase pe scena Teatrului Național în piesa de debut a lui Caragiale, “O Noapte Furtunoasă”.

Există însă și specialiști în fotografia veche românească care susțin că imaginea de mai sus este surprinsă, de fapt, în centrul orașului Brăila și care nu cred că bărbatul cu mustață ar fi Mihai Eminescu. Le mulțumesc cititorilor anaarecarti.ro care mi-au atras atenția asupra acestor informații!

Facebook Comments

Comentarii

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!