Fotografie mai puţin ştiută a lui Eminescu! Şi probabil singura în care apare lângă Veronica Micle! – Ana are carti!

Fotografie mai puţin ştiută a lui Eminescu! Şi probabil singura în care apare lângă Veronica Micle!

Peste această comoară am dat zilele trecute absolut întâmplător: o fotografie neştiută a lui Eminescu şi un articol de exceptie.

Ca orice femeie îndrăgostită, Veronica Micle își dorea mult să se fotografieze alături de Mihai Eminescu, alesul inimii sale (și nu doar ea era cea care îl presa în acest sens: Harieta, sora poetului, îl dojenea adesea pentru numărul mic de fotografii pe care și le face), scrie webcultura.ro, site-ul pe care am descoperit această minunăţie şi pe care te invit să-l accesezi AICI pentru informaţii complete.

În 1888 se pare că Veronica Micle și Mihai Eminescu s-au fotografiat în București, împreună cu un grup de scriitori și actori. Iar fotografia este aceasta.

Eminescu-Micle-2

 

 

 

 

 

 

 

 

O fotografie realizată pe malul Dâmboviței (proaspăt canalizată și cu un gard protector refăcut), chiar în fața a ceea ce noi astăzi numim “Hanul lui Manuc”. În acea vreme, clădirea se numea “Hotel Dacia”.

Fotografia a fost dăruită de actorul Nicolae Soreanu, în semn de prețuire, ucenicului tipograf Nicolae Teodorescu, cel care realiza afișele pentru Teatrul Național. O fotografie care s-a transmis din generație în generație în familia Teodorescu, împreună cu explicațiile oferite de către Soreanu. Potrivit acestor explicații, personajul din rândul din dreapta sus, cu mustăți proeminente, purtând pe cap o pălărie, este chiar Mihai Eminescu. În dreapta sa, purtând o pălărie vieneză, cu panglică, se află Veronica Micle, iar în stânga poetului, se găsește Al. Vlahuță. Și, nu în ultimul rând: în prim-plan se află I. L. Caragiale, duelându-se cu bastonul cu Ștefan Iulian (actor care jucase pe scena Teatrului Național în piesa de debut a lui Caragiale, “O Noapte Furtunoasă”), care ține în mână o sabie din recuzită.

 

Facebook Comments

Comentarii

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate