“O cameră doar a ei” de Virginia Woolf - recenzie

“O cameră doar a ei” de Virginia Woolf

O camera doar a ei

Cu eseul “O cameră doar a ei” al Virginiei Woolf m-am întâlnit acum mulți ani, pe băncile facultății. Mai mult “din obligație”, ca să fiu sinceră.

Căci atunci când la cursul de literatură engleză am început s-o studiem pe Virginia Woolf, eu m-am trezit într-o adevărată luptă cu opera ei, total debusolată de elogiile care i se aduceau acestei autoare care mie mi se părea de o tristețe incomensurabilă. Și în felul în care își trăise (și își sfârșise viața), și în scriitură, și în temele alese… Ce mai, nu pricepeam neam de ce toată lumea e căzută în admirație în fața ei!

Într-o zi, printre “Doamna Dalloway” și “Spre far”, s-a strecurat și “O cameră doar a ei”, manifestul literar al feminismului mondial. Desigur, ca orice studentă care se respectă 🙂 , eram foarte interesată de subiect. Însă cartea am deschis-o cu o mare strângere de inimă. Eram sătulă de metaforă în metaforă în metaforă. De punctele de vedere care se schimbau cu o rapiditate zăpăcitoare. De timpul care fie zbura de parcurgeam sute de ani în interiorul aceleiași fraze, fie încremenea de petreceam paragrafe întregi în interiorul aceleeași secunde.

Așa că m-am pregătit sufletește să înfrunt noi experimente… woolfiene. Însă nu am fost deloc pregătită să am de-a face cu unul dintre cele mai frumoase elogii aduse scriitoarelor. Cu una dintre acele opere care mie mi-a schimbat total perspectiva de cititoare.

La vremea aceea, am considerat “O cameră doar a ei” cea mai importantă creație a Virginiei Woolf. La un… eon distanță, o redeschid azi pentru a vedea dacă rămân la aceeași părere 🙂 .

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!