Misterul morții lui Pablo Neruda se adâncește! Poetul a fost asasinat? - Ana are carti!

Misterul morții lui Pablo Neruda se adâncește! Poetul a fost asasinat?

Moartea poetului Pablo Neruda, distins cu premiul Nobel pentru Literatură, survenită la puţin timp după lovitura de stat a lui Pinochet în 1973, nu a fost provocată de cancer, aşa cum arăta certificatul său de deces, au concluzionat 16 experţi internaţionali, angajaţi de justiţia din Chile să investigheze cazul, informează AFP, citată de stiripesurse.ro.

“Ceea ce este sigur este că certificatul nu reflectă realitatea decesului”, a declarat într-o conferinţă de presă dr. Aurelio Luna, în numele experţilor însărcinaţi să determine dacă poetul chilian a fost asasinat de dictatura generalului Augusto Pinochet.

Specialiştii din Canada, Danemarca, Statele Unite, Spania şi Chile nu au reuşit să determine cauzele reale ale decesului lui Pablo Neruda.

Experţii au descoperit o nouă bacterie necanceroasă, care este studiată în laboratoare din Canada şi Danemarca, ceea ce ar trebui să permită o înţelegere mai bună a cauzelor morţii lui Neruda, a explicat Luna.

Familia lui Pablo Neruda crede că poetul a fost otrăvit în timpul dictaturii (1973-1990).

Rămăşiţele poetului, mort într-o clinică din Santiago în 1973, la câteva zile după lovitura de stat împotriva preşedintelui socialist Salvator Allende de care era apropiat, au fost supuse numeroaselor expertize în ultimii ani.

Exhumate în 2013, ele au fost îngropate în aprilie 2016 fără ca misterul să fie dezlegat. În mai 2014, o echipă de cercetători spanioli a dezvăluit prezenţa mai multor bacteria care puteau fi injectate de agenţi ai dictaturii.

Potrivit certificatului de deces, redactat de o juntă militară aflată la putere, poetul a murit la 69 de ani de un cancer la prostată.

Dar în 2011, şoferul său de atunci şi asistent personal, Manuel Araya, a afirmat că moartea poetului a fost cauzată de o injecţie misterioasă făcută în ajunul plecării sale în Mexic, unde se gândea să se exileze pentru a-i face opoziţie generalului Pinochet.

“Neruda a fost asasinat”, a declarat Araya pentru AFP în 2013.

O anchetă judiciară a fost dechisă atunci, iar mărturiile au arătat că Neruda s-a simţit bine până la faimoasa injecţie.

Moartea în 1982, în aceeaşi clinică, a fostului preşedinte Eduardo Frei (1964-1970), în urma unei operaţii de rutină, a întărit din nou teza unui asasinat asupra poetului.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!