Pentru ce sumă a fost scoasă la vânzare casa care a inspirat romanul „La răscruce de vânturi” - Ana are carti!

Pentru ce sumă a fost scoasă la vânzare casa care a inspirat romanul „La răscruce de vânturi”

Casa despre care se crede că a inspirat ULUITORUL (din punctul meu de vedere!) roman „La răscruce de vânturi/ Wuthering Heights” al lui Emily Bronte este scoasă la vânzare pentru mai mult de un milion de lire sterline.

Clădirea cunoscută sub numele “Ponden Hall” (aflată în Stanbury, West Yorkshire) a fost construită în 1541, iar surorile Bronte au vizitat-o deseori în copilărie. Câteva particularităţi ale proprietăţii au stimulat imaginatia lui Emily Bronte, după cum cred foarte mulţi dintre cei care iubesc celebrul roman.

 În 2014, casa a fost transformată în pensiune, condusă acum de Steve Brown şi de Julie Akhurst, iar anul acesta a fost scoasă la vânzare pentru mai mult de un milion de lire sterline, potrivit BBC, citat de news.ro.

Surorile Emily şi Anne, care au început să scrie în copilărie împreună cu sora lor Charlotte, au văzut prima dată Ponden Hall în 1824, în timpul unui sezon foarte ploios. Ele au continuat să vină aici cu familia, iar casa a fost sursă de inspiraţie pentru „La răscruce de vânturi” şi „Necunoscuta de la Wildfell Hall/ The Tenant of Wildfell Hall” (roman scris de Anne Bronte). Biblioteca din Ponden, considerată una dintre cele mai bune din West Yorkshire, s-a dovedit foarte atrăgătoare pentru surori, care o foloseau deseori, scrie Adevarul.

Conform unei plăcuţe aflate chiar deasupra uşii de la intrare, Ponden Hall a fost renovată în 1801 – întâmplător sau nu, acesta fiind exact anul în care începe  acţiunea romanului “La răscruce de vânturi”, ceea ce bineînţeles că pentru admiratorii cărţii nu este o simplă coincidenţă.

Patul lui Catherine din „La răscruce de vânturi” există în realitate

Mai mult, cei care au studiat cu mare atenţie şi casa din realitate, şi casa din roman 🙂 , susţin că patul din principalul dormitor al pensiunii “Ponden Hall” a fost sursa de inspiraţie pentru una dintre cele mai zguduitoare scene ale romanului publicat în 1847. Iată cum este descris în roman patul în care Lockwood visează cum fantoma lui Catherine îl apucă de mână printr-o fereastră micuţă:

…privind înăuntru, văzui că e un original pat de modă veche, făcut astfel încât să înlăture necesitatea ca fiecare membru al familiei să aibă o cameră separată. De fapt, patul forma o mică încăpere, iar poliţa interioară a unei ferestre servea drept masă. Deschizând tăbliile patului, intrai cu lumânarea aprinsă şi, dupa ce închisei tăbliile la loc, mă simţii la adăpost faţă de curiozitatea lui Heathcliff şi a celorlalţi ai casei. Într-un colt al poliţei… era o Biblie tipărită cu litere mici şi care miroasea îngrozitor de tare a mucegai.

Şi iată cum arată patul de la pensiunea “Ponden Hall”:

In dreapta se vede patul din principalul dormitor al pensiunii “Ponden Hall” despre care mulţi spun că a fost sursa de inspiraţie pentru una dintre cele mai zguduitoare scene ale romanului „La răscruce de vânturi”

După cum se vede, şi fereastra, şi Biblia sunt la locul lor 🙂 . 

Charlotte, Emily şi Anne Bronte, scriitoare ale secolului al XIX-lea, formează una dintre cele mai cunoscute familii literare din lume. Deseori singure în casa lor izolată din Haworth, ele au început să scrie poveşti de la vârste fragede. „Jane Eyre” a lui Charlotte Bronte şi „La răscruce de vânturi” a lui Emily Bronte sunt considerate astăzi unele dintre cele mai importante romane englezeşti din toate timpurile, iar „Necunoscuta de la Wildfell Hall” a lui Anne Bronte a fost un bestseller la vremea ei.

Emily şi Anne au murit de tuberculoză în 1848, respectiv 1849. Boala l-a ucis şi pe fratele lor, Branwell. Blestemul tuberculozei a lovit din nou familia, în 1855, aducându-i sfârşitul lui Charlotte Bronte. În acel moment, scriitoarea era însărcinată în primul trimestru.

Romanul „La răscruce de vânturi” poate fi cumpărat online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI

Romanul „Jane Eyre” poate fi cumpărat online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI

Romanul „Necunoscuta de la Wildfell Hall” poate fi cumpărat online de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!