De ce Biblia este întotdeauna scrisă pe două coloane - Ana are carti!
Biblia

De ce Biblia este întotdeauna scrisă pe două coloane

Ai observat, de fiecare dată când deschizi o Biblie, că textul este tipărit pe două coloane? Te-ai întrebat de ce nu este scris, ca în orice carte “normală”, pe toată lăţimea paginii? Ei bine, există nu unul, ci trei motive!

De când a fost tipărit primul manuscris, în 1455, cartea de referinţă a creştinismului a fost tradusă în peste 500 de limbi. Şi de fiecare dată, textul a fost tipărit pe două coloane. Unul dintre motive ţine de… obicei.

O chestiune de tradiţie

Prima Biblie tipărită integral, în secolul al XV-lea, a fost cea a lui Gutenberg, în Germania. Fiecare pagină a cărţii avea textul împărţit pe două coloane. Experţii cred că acest lucru a fost, într-o oarecare măsură, o chestiune de practicalitate, dar, mai degrabă, a urmat o tradiţie şi mai veche, când textele erau scrise de mână, sub forma unor coloane înguste, pe suluri de hârtie care se deschideau orizontal, scrie playtech.ro.

Cert este că, de atunci, de fiecare dată când s-a tradus şi s-a imprimat o Biblie, nimeni nu a îndrăznit să schimbe ceva, nici măcar formatul paginilor. Astfel, coloanele au devenit o “tradiţie” a textului biblic.

Biblia se citeşte astfel mai uşor

În mod normal, când deschidem o carte, vederea se îndreaptă automat în colţul de sus din stânga al paginii. Este un fel de reflex al creierului. Atunci când vrem să ne delectăm cu un roman sau orice text literar, este mult mai uşor să ne concentrăm atenţia dacă textul porneşte din acel colţ al paginii şi “curge” orizontal, neîntrerupt de coloane verticale.

Însă nu toate cărţile sunt scrise aşa. Cele de referinţă, precum dicţionarele, enciclopediile şi unele ghiduri, sunt imprimate în mai multe coloane, pentru a putea adăuga cu uşurinţă note explicative şi o structură de numerotare. Astfel, identificarea şi localizarea anumitor informaţii devine mai eficientă. Iar Biblia este considerată o carte de referinţă, mai degrabă decât o carte de lectură. Majoritatea utilizatorilor caută anumite informaţii în ea, iar sistemul de numerotare al versetelor, scrise în coloane, face căutarea mult mai facilă.

Biblia are peste 600.000 de cuvinte

Biblia este una dintre cele mai voluminoase cărţi din lume. Cam în orice limbă, textul integral al cărţii trece cu uşurinţă de 600.000 de cuvinte. Pentru a reduce numărul de pagini necesare, se foloseşte un tip de font mai mic în comparaţie cu alte cărţi. Adesea, acesta este mai mic de 10 pt., ceea ce înseamnă între 16 şi 20 de cuvinte pe un rând, dacă textul ar fi tipărit pe o singură coloană. În mod normal, numărul de cuvinte pe un rând, considerate optime citirii, este între 9 şi 12.

Astfel, pentru a rezolva această problemă, tiparele folosesc un font mai mic, dar imprimă textul pe două coloane, ceea ce face citirea mai uşoară. Dacă ar fi tipărite pe o singură coloană, Biblia ar avea cu până la 25% mai multe pagini.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!