Mario Vargas Llosa, despre Nobelul acordat lui Dylan: Următorul premiu va reveni unui fotbalist? - Ana are carti!
Mario Vargas Llosa

Mario Vargas Llosa, despre Nobelul acordat lui Dylan: Următorul premiu va reveni unui fotbalist?

Mario Vargas Llosa, laureat al premiului Nobel pentru Literatură pe 2010, a declarat că nu este de acord ca un muzician să primească distincţia pentru literatură. Scriitorul face, desigur, referire la Bob Dylan.

”Nobelul pentru Literatură trebuie să fie un premiu pentru scriitori, nu pentru cântăreţi. Premiul trebuie să fie acordat pentru o operă literară de calitate şi recunoscută. Sau pentru una de calitate, dar care nu a fost recunoscută încă”, a spus Mario Vargas Llosa, citat de Adevărul.

Scriitorul a făcut aceste declarații în timpul prezentării celui mai nou roman al său, ”Cinco esquinas” (Cinci colţuri), editat în limba germană.

Întrebat dacă este familiarizat cu opera lui Bob Dylan, scriitorul peruan a răspuns afirmativ. Llosa a precizat că apreciază creaţia lui Dylan, însă a respins ideea ca premiul Nobel să fie deschis ”poeziei cântate”.

Mario Vargas Llosa: ”Societatea este marcată de spectacol”

Cu câteva zile înainte, Mario Vargas Llosa spusese că, în prezent, societatea este marcată de ”spectacol – atât în cultură, cât şi în politică”. Acest tip de spectacol ar fi pus stăpânire şi pe Academia Suedeză. La finalul discursului său, Llosa s-a întrebat dacă nu cumva, anul viitor, Nobelul va ajunge la un fotbalist. Scriitorul susţine că un astfel de premiu trebuie să ajungă la un om de litere.

În vârstă de 80 de ani, peruvianul Mario Vargas Llosa a afirmat în primăvara acestui an că va scrie până în ultima clipă a vieţii sale.

Mario Vargas Llosa s-a născut în 1936 la Arequipa, în Peru. A copilărit în Bolivia împreună cu mama şi bunicii materni. Între 1950 şi 1952 a urmat cursurile unei şcoli militare din Lima. A descris experienţa în primul roman, ”Oraşul şi câinii”. În 1955, Llosa s-a căsătorit cu o mătuşă, Julia Urquidi, provocând un mare scandal în familie. A divorţat de ea în 1964. Un an mai târziu se însura cu verişoara lui, Patricia.

Una dintre cele mai cunoscute cărţi ale sale este ”Oraşul şi câinii” (1963), care explorează structurile puterii politice din America Latină. Printre titlurile semnate de scriitorul sud-american se numără volumele ”Casa verde”, ”Conversaţie la Catedrală”, ”Cine l-a ucis pe Palomino Molero?”, ”Sărbătoarea ţapului”, ”Mătuşa Julia şi condeierul”, ”Rătăcirile fetei nesăbuite”, Paradisul de după colţ”.

Mario Vargas Llosa

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!