Cum s-a născut celebrul “Colind de Crăciun“ al lui Charles Dickens. Povestea nuvelei pe care eu o recitesc în fiecare decembrie - Ana are carti!
Colind de Craciun Dickens

Cum s-a născut celebrul “Colind de Crăciun“ al lui Charles Dickens. Povestea nuvelei pe care eu o recitesc în fiecare decembrie

Pentru a scrie celebrul „Colind de Crăciun“, marele scriitor englez Charles Dickens a avut nevoie de şase săptămâni, o pană de gâscă şi cerneală neagră.

În toamna anului 1843, înainte de a scrie „Colind de Crăciun”, Charles Dickens (1812-1870) se afla într-un moment de răscruce în cariera sa de scriitor. La 31 de ani, se bucurase de faima literară graţie volumelor „The Pickwick Papers” şi „Oliver Twist”. Însă lucrurile nu au mers la fel de bine şi cu următoarea lui carte, „Martin Chuzzlewit”. Cum vânzările acesteia au fost cu mult sub aşteptări, Dickens se temea că îşi va pierde popularitatea, scrie Adevărul.

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICIde AICI, de AICI, de AICI sau de AICI

Se confrunta şi cu probleme financiare, fiind nevoit să îşi întreţină cei patru copii şi soţia însărcinată cu al cincilea. Abia ce se întorsese din Statele Unite şi voia să închirieze o casă în Londra, aşa că nevoia de bani era mare. Dickens ştia că pentru a se redresa financiar avea nevoie de un best-seller.

Dickens a cunoscut pe propria piele ce înseamnă să fii sărac

Dickens a fost mereu preocupat de soarta celor săraci, mai ales că în acea vreme, Anglia era în plin proces de industrializare, ceea ce a însemnat pentru muncitori, printre altele, până la 16 ore de lucru pe zi, şase, chiar şapte zile pe săptămână. Situaţia era una extrem de dificilă şi pentru copii, care erau forţaţi să muncească şi supuşi unor condiţii inumane. 

Charles Dickens a cunoscut pe propria piele ce înseamnă să fii sărac. La vârsta de 12 ani, a fost nevoit să se lase de şcoală şi trimis să muncească într-o fabrică de cremă de ghete, câte 10 ore pe zi, şase zile pe săptămână, după ce tatăl lui a fost condamnat la închisoare pentru o datorie neplătită, iar soţia şi copiii l-au însoţit. Micul Charles a fost nevoit să muncească pentru a-şi ajuta tatăl să îşi achite datoria şi să fie eliberat. Experienţa acelei perioade l-a afectat pentru tot restul vieţii: „Întreaga mea fire a fost marcată de supărare şi de umilinţa îndurată”. 

CITEŞTE ŞI: Două-trei motive pentru care nu mă satur să citesc ÎN FIECARE DECEMBRIE “Colind de Crăciun” de Charles Dickens

În septembrie 1843, Dickens a vizitat Field Land Ragged School a lui Samuel Starey. Acolo erau şcoliţi cei mai defavorizaţi copii din mahalalele londoneze. Puternic marcat de ceea ce a văzut, a decis să scrie despre nedreptatea brută a societăţii londoneze, lăcomia şi nepăsarea acesteia.

„Colind de Crăciun” a fost gata în 6 săptămâni

I-a luat şase săptămâni să termine cartea. A scris în fiecare zi, cu cerneală neagră şi o pană de gâscă. Nu a existat nicio schiţă, nici variante, doar cu numeroase corecturi pe margine. Şi pentru că era presat de timp, Dickens a folosit în conturarea personajelor multe aspecte din trecutul propriu. În opinia unor critici, personajul Bob Cratchit a fost creat după modelul tatălui autorului, John Dickens.

Când a terminat de scris, „Colind de Crăciun” număra 68 de pagini. A trimis manuscrisul editorului în 2 decembrie, pentru ca în 19 decembrie, volumul să fie pus la dispoziţia publicului cititor.

Cartea spune povestea transformării morocănosului şi mizantropului Ebenezer Scrooge, după ce primeşte vizita a patru fantome în ajunul Crăciunului. Titlul s-a bucurat de un succes fulgerător, în doar cinci zile fiind vândute nu mai puţin de 6.000 de exemplare.

A rămas o nuvelă de succes până în zilele noastre, stând la baza mai multor ecranizări.

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICIde AICI, de AICI, de AICI sau de AICI

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!