Cine a fost Momuloaia? Mătuşa Lui Ion Luca Caragiale Avea Un hotel/Bordel 😅 La Berlin Şi Bani Mulţi La Saltea
Cine a fost Momuloaia

Cine a fost Momuloaia? Mătuşa Lui Caragiale Avea Un Hotel/Bordel 😅 Şi Bani Mulţi La Saltea

Ion Luca Caragiale s-a născut pe 1 februarie 1852 lângă Ploieşti, în satul Haimanale, aşezare ce astăzi poartă numele scriitorului. Considerat cel mai mare dramaturg român, Ion Luca Caragiale a fost fiul lui Luca Caragiale, avocat care în tinereţe fusese actor, şi al Ecaterinei Caraboas, fiica unui negustor grec din Braşov.

În familia lui Caragiale, mai interesantă decât povestea tatălui aflat la al doilea mariaj, după ce căsătoria cu actriţa Caliopi Caloropulos eşuase, este povestea mătuşii scriitorului, Ecaterina Momolo Cardini, verişoara primară a mamei.

Ecaterina Momolo Cardini a locuit multă vreme în cartierul braşovean Şchei. Fiică de negustor, Momuloaia, aşa cum i se spunea, avea un deosebit simţ al afacerilor şi obişnuia să se amestece, cu folos, în treburile soţului, Girolamo Cardini, un italian stabilit la Bucureşti. Acesta era proprietarul terenului ce se întindea în zona Universităţii, unde de altfel a construit şi primul local de teatru din Bucureşti. Tot de numele Cardini ţineau o cofetărie şi un restaurant pe Calea Victoriei de astăzi, dar şi un club care devenise locul preferat pentru balurile mascate la care luau parte oamenii de vază ai epocii.

După moartea mătușii, a început inevitabila luptă pentru avere

La sugestia Momuloaiei, soţul acesteia a cumpărat şi un hotel la Berlin. Bizbraşov aminteşte de zvonurile care circulau în epocă prin Şchei şi anume că hotelul nu era folosit doar pentru a oferi găzduire drumeţilor, ci şi pentru a oferi plăceri celor care erau dispuşi să plătească pentru asta. Iar banii, nu tocmai albi, au fost puşi bine pentru zile… negre.

Rămasă văduvă în 1859, Ecaterina Cardini a mai trăit 26 de ani, până în noiembrie 1885. După moartea ei, a început inevitabila luptă pentru averea care nu era deloc mică, mai ales că mătuşa lui Caragiale nu câştigase doar din afacerile ei şi ale soţului, ci primise şi moşteniri însemnate de la rudele ei înstărite care părăsiseră această lume pe când ea era încă tânără. Astfel, în casa ei din Bucureşti s-au găsit cupoane, obligaţiuni, rente, bilete ipotecare, giuvaiere de aur şi smarald şi, ascunsă la saltea, o pungă cu nouă mii de napoleoni de aur.

15 Procese, 20 De Ani De Judecată Şi Praznice Multe Pentru Momuloaia

Pentru averea Momuloaiei, care se ridica la peste trei milioane de galbeni, s-au luptat şase moştenitori principali, toţi veri cu răposata. Printre ei s-au numărat pictorul Constantin Lecca, dar şi Ecaterina Caragiale, mama lui Ion Luca Caragiale, care a semnat o procură în favoarea dramaturgului, acesta urmând să o reprezinte în toate fazele procesului.

Cine a fost Momuloaia

Până ce moştenirea să fie împărţită legal, drumul a fost lung. Atât de lung încât a presupus 15 procese şi mai bine de 20 de ani de judecată. Dintre toţi moştenitorii, despre Caragiale se spune că era cel mai grăbit, căci datoriile pe care le avea erau foarte apăsătoare. Deşi într-o fază a procesului i-a fost contestat statutul de moştenitor, căci nu se ştia dacă mama sa fusese căsătorită legal cu tatăl său, în cele din urmă dramaturgul şi-a câştigat partea. Cu toate acestea Ion Luca Caragiale a continuat să fie veşnic dator, însă se spune că de fiecare dată după ce îşi plătea creditorii, cu banii rămaşi Caragiale îşi cinstea prietenii cu mese copioase, pe care le numea praznice pentru Momuloaia.

Barbu Ştefănescu Delavrancea, Apărătorul Lui Caragiale

În lupta pentru averea mătuşii, Caragiale a fost reprezentat de Barbu Ştefănescu Delavrancea, celebrul scriitor fiind bun prieten cu Caragiale, dar şi unul dintre cei mai apreciaţi avocaţi ai vremii. De altfel, Delavrancea l-a apărat pe Caragiale şi anul 1902 în procesul cu ziaristul Constantin Al. Ionescu-Caion care susţinea că piesa de teatru „Năpasta” nu era creaţia originală a lui Caragiale, ci doar o copie a dramei „Nenorocul” a scriitorului ungur Kemeny Istvan. Delavrancea şi Caragiale au câştigat procesul, iar Caion a fost condamnat la 3 luni de închisoare, amendă şi plata daunelor. Ziaristul a făcut recurs şi în cele din urmă a fost achitat după ce a recunoscut public că toate afirmaţiile erau doar minciuni menite a-l calomnia pe Caragiale.

Moştenirii de la Momuloaia, mătuşa din partea mamei, i s-a adăugat în anul  1905 o altă moştenire – averea mătuşii Anastasia, sora tatălui. Toate aceste câştiguri au făcut posibil visul lui Caragiale de a se muta împreună  cu familia la Berlin, oraşul european cel mai cosmopolit al începutului de secol XX. La Berlin Ion Luca Caragiale a trăit ultimii 7 ani din viaţă, până în iunie 1912, când a decedat în urma unui atac de cord.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!