Ca în “Mission: Impossible”! La Londra au fost furate cărţi rare de o valoare colosală - Ana are carti!

Ca în “Mission: Impossible”! La Londra au fost furate cărţi rare de o valoare colosală

Cărţi de anticariat în valoare de peste două milioane de lire sterline au fost furate de o echipă de hoţi care a reuşit să evite sistemele de securitate coborând prin tavan într-un depozit de profil din vestul Londrei.

De revolutionibus orbium coelestium a lui Copernic, furata din Londra Foto: Wikimedia Commons
De revolutionibus orbium coelestium a lui Copernic, furata din Londra
Foto: Wikimedia Commons

Cei trei hoţi au plecat cu peste 160 de volume după un jaf la un spaţiu de depozitare de lângă Heathrow ce a fost catalogat drept unul în stil Mission: Impossible, scrie Guardian, citat de Hotnews.

Se pare că hoţii au urcat pe acoperiş şi au tăiat orificii de intrare în luminatoarele realizate din fibra de sticlă ranforsată înainte să coboare în rapel pe frânghii circa 12 metri, evitând alarmele cu senzori de mişcare.

Scotland Yard-ul a confirmat că “un număr de cărţi valoroase”, multe din secolele 15 şi 16, au fost furate în jaful ce a avut loc în noaptea dintre 29 şi 30 ianuarie.  Cea mai valoroasă carte furată, susţin experţii, este o “De Revolutionibus Orbium Coelestium” a lui Nicolaus Copernic, din 1566, în valoare de circa 215.000 lire sterline. Printre volumele furate se mai numără lucrări timpurii ale lui Galileo, Isaac Newton, Leonardo da Vinci şi o ediţie din 1569 a Divinei Comedii a lui Dante.

Cel mai probabil scenariu este că volumele au fost furate la comandă.

“Le-ar fi imposibil să le vândă unui comerciant respectabil sau la o casă de licitaţii. Aceste cărţi sunt imposibil de vândut. Trebuie să fie pentru vreun expert. Trebuie să fie un colecţionar în spate”, au declarat surse din anchetă.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!