Ce noutăți a pregătit la Bookfest 2025 Editura Vremea
Bookfest 2025 Editura Vremea

Bookfest 2025. Ce noutăți a pregătit Editura Vremea

Sub sloganul „Cunoaște-ți istoria pentru a te cunoaște mai bine!”, Editura Vremea își invită cititorii la Salonul de Carte Bookfest, în perioada 28 mai – 1 iunie 2025.

La standul A 11 din Pavilionul B2, Romexpo, sunt pregătite surprize editoriale, cu accent pe trecutul Bucureștilor, dar și promoții, pachete și reduceri de preț binevenite. Nu vor lipsi nici întâlnirile cu prestigioși autori, în cadrul lansărilor de carte, și nici sesiunile de autografe.

Noutățile editurii Vremea pun accentul pe istoria scrisă – nu doar pe cea politică, ci pe istoria de zi cu zi, socială, arhitecturală, culturală prin care să ne cunoaștem mai bine pe noi înșine. Ne cunoaștem țara? I-am înțeles, cu-adevărat, istoria? Suntem conștienți ce căi a fost România nevoită să urmeze? Și, în ultimă instanță, o iubim?

Întoarcerea din U.R.S.S. de André Gide

Editura Vremea lansează o carte de căpătâi pentru înțelegerea contradicției dintre spiritul occidental și cel antioccidental: Întoarcerea din U.R.S.S. de André Gide. Volumul a apărut în anul 1936, în urma vizitei scriitorului francez la Moscova. A fost publicat în limba română în anul 1940 și ulterior interzis la noi în țară de regimul comunist. Abia astăzi, la 35 de ani de la Revoluție, este din nou la îndemâna cititorului român, în traducerea originală și completat cu o prefață de Liliana Corobca și o postfață de Armand Goșu.

Ostentația cu care gazdele sovietice își urmăresc scopul (propagandistic) are efectul invers: scriitorul francez caută și găsește oricărui obiectiv luxos și demn de laudă echivalentul său în sărăcie, oprimare, demagogie.

Liliana Corobca

Lansarea în cadrul Bookfest: duminică, ora 14:00, standul A11, Pavilion B2, Romexpo.

Vânătoare de comori prin București de Silvia Colfescu

Editura Vremea anunță un proiect unic pe piața de carte din România: Vânătoare de comori prin București, care combină lectura și plimbarea pe străzile Capitalei. Scriitoarea Silvia Colfescu ne invită la un adevărat tur al frumuseților bucureștene. Un tur ghidat de cunoștințe vaste și de dragoste pentru tot ce are acest oraș mai tainic și important. Cititorul este invitat ca, pe baza informațiilor din carte, să meargă să identifice cu propriii ochi detalii decorative sau arhitecturale deosebite.

Lansarea va avea loc la Bookfest, sâmbătă, 31 mai, ora 14:00, Scena Arca, Pavilion B2, Romexpo.

Casa fără țară. Strada Spătarului 17 de Roxana von Kraus

Roxana von Kraus se întoarce din America pentru a lansa o carte dedicată țării ei natale, Casa fără țară. Strada Spătarului 17.

„Jumătate din viață am vrut să plec din România, iar cealaltă jumătate am căutat-o”, mărturisește autoarea care, în toți anii petrecuți peste ocean, a purtat în suflet spiritul locuinței sale din București. Este povestea atâtor români cu viață împlinită peste hotare, dar cu dorul de casă nedomolit. Locuința din strada Spătarului 17 devine scena vie a unui spectacol de teatru jucat pe îndelete cu personaje reale dintr-o lume nebună. Unii sunt fericiți, alții nu. Unii pleacă și încearcă să uite. Alții rămân și încearcă să-și amintească. Numai casa e mereu acolo. Neschimbată. Așteptând.

Lansarea va avea loc joi, 29 mai, ora 18:30, la Scena Arca din Pavilion B2, Romexpo. Participă actrița Antoaneta Cojocaru, care va citi câteva pagini din carte.

Principesa Elisabeta și palatul său din București de Narcis Dorin Ion

Principesa Elisabeta și palatul său din București este cea de-a patra carte din seria de autor Narcis Dorin Ion și se constituie într-o incursiune excelent documentată istoric, în viața principesei.

Indiscutabil, cartea de față se ocupă de prințesa Elisabeta, dar pe nesimțite autorul mută atenția spre lucrurile materiale ce au înconjurat-o pe aceasta. Și o face într-o formă foarte atrăgătoare. Achiziționarea terenului din parcul național (gest rămas mereu discutabil), ridicarea palatului, înzestrarea lui, furnizorii, evenimente petrecute acolo. Totul se desfășoară în fața cititorului.

Acad. Georgeta Filitti

Lansarea va avea loc sâmbătă, 31 mai, de la ora 16:30, la Cafeneaua Literară.

București neoromânesc de Andrei Neagu

București neoromânesc de Andrei Neagu este prima carte-album ce tratează în mod dedicat subiectul arhitecturii neoromânești prezente încă în Capitală. Volumul expune în cuvinte și imagini istoria, reprezentanții și caracteristicile unui stil devenit astăzi parte a identității noastre românești. Este un proiect de suflet al fotografului-artist Andrei Neagu, proiect la care și-a adus contribuția profesională arhitectul stilului neoromânesc contemporan, Adrian Păun.

Povestea stilului de arhitectură neoromânesc a apărut din motive politice europene. Românii au dorit să își exprime într-un mod cât mai elocvent identitatea națională, iar vehiculul cel mai important au decis că ar fi arhitectura națională. Au intrat în creuzetul formării stilului de arhitectură neoromânesc pe de o parte arhitecți și oameni extraordinari, iar pe de altă parte, elementele de arhitectură valoroasă, specifice poporului român.

Arh. Adrian Păun

Lansarea va avea loc duminică, 1 iunie, la ora 16:00, Scena Atena din Pavilion B2, Romexpo.

În seria cărților despre oamenii care au contribuit la înfățișarea Bucureștilor, este lansat cel mai nou titlu al scriitoarei Victoria Dragu Dimitriu: Din Armenească la Cașin, o splendidă invitație la povești cu doamna Măriuca Alexandrescu Berechet, fiica arhitectului bisericii Cașin (și nu numai), Dimitrie Ionescu-Berechet. Lansarea va avea loc vineri, 30 mai, ora 16.00, pe Scena Agora din Pavilionul B2, Romexpo.

Editura anunță și un titlu dedicat unuia dintre oamenii care au apărat Capitala: Dan Vizanty, un cavaler al manșei, de Alexandru Armă și Ana-Maria Vizanti. Volumul, publicat recent în colecția Vremea Aviației, aduce în prim-plan personalitatea fascinantă a aviatorului Dan Vizanty – decorat de Regele Mihai pentru eroismul din confruntările cu aviația americană în primăvara-vara lui 1944, este scos din aviație de regimul comunist, ulterior trimis la închisoare. Odată eliberat, dă statul comunist în judecată. Și câștigă! Coautor al cărții este chiar fiica aviatorului, Ana-Maria Vizanti. Lansarea va avea loc vineri, 30 mai, ora 19.00, la Scena Agora din Pavilion B2, Romexpo.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!