Blestemul casei de 300.000 de dolari care a aruncat-o în mizerie pe fiica lui Sadoveanu – Ana are carti!

Blestemul casei de 300.000 de dolari care a aruncat-o în mizerie pe fiica lui Sadoveanu

Criticii au fost zgârciți cu Profira Sadoveanu. Activitatea literară a fiicei lui Mihail Sadoveanu e amintită laconic în câte două trei-fraze ori e ascunsă prin subsidiare, ca un apendice al operei tatălui ei.

Profira s-a născut pe 21 mai 1906 la Fălticeni, al treilea dintre cei 10 copii ai lui Mihail Sadoveanu. Fiind prima fată, a primit prenumele bunicii. „Profirița”, cum era alintată de familie, și-a făcut studiile la Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii ieşene (19231927).

A fost legată până la ultima fărâmă sufletească de părintele ei: i-a fost secretară, bibliotecară, corector. În anii ‘30, familia Sadoveanu s-a mutat de la Iași la București, în imobilul de pe strada Barbu Delavrancea nr. 47. Aici, Mihail Sadoveanu a scris unele dintre cele mai importante lucrări ale sale, inclusiv capodopera Frații Jderi.

Această casă avea să devină, în timp, mărul discordiei dintre mai mulți oameni de afaceri și Ministerul Culturii.

14-15-sadoveanu-profiracrop_1

Chiriaș în propria-i casă

În 1950, imobilul a fost naționalizat de comuniști. În acest context, Profira a devenit chiriaș în propria-i casă, unde a continuat să scrie și să facă traduceri. După 1990, imobilul a fost clasat drept „casă memorială” și a trecut sub girul Ministerului Culturii.

În 1997, moștenitoarea de drept a locuinței, Ruxandra Ioana Huch, obține în instanță restituirea imobilului și, în lunile următoare, se judecă și pentru declasarea casei memoriale de către minister, fără a avea câștig de cauză.

Conform Evenimentului Zilei, un an mai târziu, își face apariția în poveste omul de afaceri româno-elvețian Dragos Rișcanu, nimeni altul decât principalul denunțător la DNA în dosarul Microsoft! Acesta îi plătește Ruxandrei Ioana Huch 300.000 de dolari pentru proprietatea din strada Barbu Delavrancea nr. 47. Aceasta se compunea din casă, garaj și teren în suprafață de 788,1 mp. La semnarea actelor, Dragoș Rișcanu se obliga să le cumpere chiriașilor – între care și Profira Sadoveanu și un cumnat al ei, fost director al Radiodifuziunii Române în anii ’30, ing. Paul Știubei – apartamente și garsoniere și să le plătească acestora întreținerea până la sfârșitul vieții.

În continuare, Dragoș Rișcanu începe un șir de procese pentru a desprinde clădirea de sub patronajul Ministerului. Numai că în 2003, Rișcanu își dă seama că nu poate plăti impozitul pe clădirea pe care o cumpărase în 1998, pentru că aceasta figura ca aparținând unui chirurg de la spitalul MAI, Adrian Murea, căruia i-ar fi vândut-o în 2002!

Dragos Rișcanu a dovedit însă faptul că nu plătise decât un avans Ruxandrei Ioana Huch, astfel încât aceasta a rămas, de drept, proprietară.

A murit în mizerie

În acest context, casa de pe strada Barbu Delavrancea nr. 47 a rămas părăsită și s-a degradat încet-încet, devenind locul preferat al boshetarilor și aurolacilor. De altfel, aceștia i-au și dat foc, probabil din neglijență, în decembrie 2012, în incendiu pierzîndu-se lucruri valoroase.

Profira Sadoveanu a fost înghesuită într-un apartament mizer de pe strada Huedin (cartierul Berceni) împreună cu cumnatul Ioan Știubei, plângându-și, până la sfârșitul vieții, casa din Barbu Stefanescu Delavrancea, cu tot cu mobilierul, documentele de arhiva, miile de carti, manuscrisele ei și ale lui Sadoveanu, tablourile de artă, pianul vienez și multe alte obiecte rare, care i-au fost sustrase. Profira Sadoveanu a murit în 2003, pe 3 octombrie, la 97 de ani, într-o mizerie cruntă.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate