AUDIO! Înregistrare prețioasă: OCTAVIAN GOGA recită un fragment din "Oltul" - Ana are carti!

AUDIO! Înregistrare prețioasă: OCTAVIAN GOGA recită un fragment din “Oltul”

Octavian Goga, recitând “Oltul”. Că mi s-a facut pielea de găină e puțin spus!

Nu mulți știu că, de la începutul anilor ’30, datează un disc din colecţia Bibliotecii Academiei Române care conţine vocea poetului Octavian Goga, recitând creaţia sa din 1904, „Oltul”.

Octavian Goga, poet, publicist și om politic, fiind și prim-ministru între decembrie 1937-februarie 1938,  s-a născut pe 1 aprilie 1881, în satul Rășinari, în familia preotului ortodox Iosif Goga.

În 1904 îi apare în “Luceafărul” cunoscuta poezie “Oltul”, apoi “Dăscălița”, iar în 1905 poeziile “Plugarii”, “Rugăciune”, Clăcașii”. Avea doar 25 de ani și începea să se bucure de un prestigiu literar remarcabil, consolidat și de premiul “Năsturel Herescu” al Academiei Române” , primit în 1906.

În 1920, Octavian Goga a fost ales membru al Academiei, discursul de recepţie fiind intitulat “Coşbuc”, pentru ca în 1924 să primească Premiul Naţional de poezie, iar Mihail Sadoveanu pentru proză.

Octavian Goga
 

A decedat la 6 mai 1938 la Ciucea. Trupul poetului a fost transportat la București, fiind apoi înhumat în Cimitirul Bellu. Ulterior, el a fost reînhumat la Ciucea.

La 135 de ani de la nașterea lui Octavian Goga, turiștii au avut ocazia să viziteze casa poetului din Rășinari. Au fost ghidați chiar de nepotul acestuia, Dinu Bucșan.

“Casa se poate vedea sâmbătă, după ora 16.00, când se termină programul. Casa se află la numărul 880 din Rășinari, este un corp de clădire, e casa veche, eu voi fi acolo. Nu se plătește nicio taxă pentru vizitare. Casa poetului se poate vedea și în Săptămâna Altfel și la vară, în rest nu. Eu locuiesc în București”, a declarat Dinu Bucșan, nepotul lui Octavian Goga.

Sursa foto si text

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!