Bibliotecara care a reinventat cultura pentru oamenii comunei sale: „Am un cititor căruia n-am ce să-i mai împrumut“ - Ana are carti!

Bibliotecara care a reinventat cultura pentru oamenii comunei sale: „Am un cititor căruia n-am ce să-i mai împrumut“

Rodica Drăguţ (47 ani), din comuna Vulpeni, judeţul Olt, a reuşit să transforme o simplă bibliotecă de ţară în locul unde fiecare sătean poate să găsească un răspuns la problemele sale, de la tineri care vor să citească o carte, la bătrâni care vor să vorbească pe Skype.

646x404Rodica Drăguţ a decis să părăsească Bucureştiul după naşterea fiicei sale, Eliana, pentru a o creşte într-un mediu nepoluat. S-a întors în localitatea natală. Rodica absolvise un program de masterat în ştiinţele comunicării, însă în 2006 a hotărât să se ocupe de biblioteca din Vulpeni, pe care a găsit-o ferecată. După tot efortul depus, astăzi instituţia a devenit un centru important al comunei, mai ales pentru tineri. E loc pentru toate: pentru socializare – există o sală de Biblionet, cu patru calculatoare conectate la internet gratuit; pentru a învăţa diverse meşteşuguri; şi, bineînţeles, pentru a împrumuta cărţi, sub directa îndrumare a bibliotecarei, scrie Adevărul.

La preluarea postului, în 2006, Rodica Drăguţ a început cu ştergerea de praf a volumelor. Au urmat inventarierea şi răspândirea veştii că lumea cărţilor s-a redeschis. Acum au aproximativ 3.600 de volume, mai puţine decât şi-ar dori bibliotecara, dar din domenii variate. Biblioteca a devenit, însă, locul în care găseşti răspunsul la aproape orice problemă. În 2012, instituţia a fost inclusă în reţeaua Biblionet, prin intermediul Fundaţiei Bill şi Melinda Gates fiind aduse şi la Vulpeni patru calculatoare, un videoproiector, o imprimantă, un router etc. Internetul, desluşit sătenilor de bibliotecară, a deschis o nouă lume.

Despre dragostea pentru lectură

La Vulpeni se citeşte, nu glumă. Se citesc de toate. Bibliotecara e distrată, uneori, de atitudinea uşor temătoare a tinerelor care caută romane de dragoste şi nu ştiu cum să le ceară. Bine măcar că a trecut epoca Sandrei Brown sau a lui Pavel Coruţ, au rămas numai nevoile specifice vârstei. „E un cititor căruia n-am ce să-i mai împrumut, a citit tot ce îl interesa. Ba, pentru că nu mai am atât timp cât mi-aş dori pentru lectură, de multe ori mă consult cu acest domn. Citeşte peste 70 de cărţi pe an. A fost tractorist, dar e un om extraordinar. De fapt, aţi fi miraţi să aflaţi profesiile cititorilor fideli“, spune bibliotecara. Pentru ca lectura să devină şi pasiunea celor mici, bibliotecara a iniţiat de curând un proiect prin care le invită în parcul comunei pe mămici, unde stau pe pături alături de copii şi le citesc acestora. Este un exerciţiu care, crede Rodica Drăguţ, le va face bine tuturor.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!