"Alegerea celor trei (Seria Turnul Întunecat 2)" de Stephen King - Ana are carti!

“Alegerea celor trei (Seria Turnul Întunecat 2)” de Stephen King

“Alegerea celor trei” este cu totul și cu totul altceva decât romanul precedent, “Pistolarul” (recenzia AICI). Se simte talentul lui Stephen King în aproape fiecare pagină. Povestea te prinde și nu-ți mai dă drumul decât la sfârșit când nu vrei altceva decât să te apuci de următoarea carte.

După plimbarea plictisitoare prin deșertul din volumul anterior, King apasă pedala accelerației și gonește, fară să țină cont de nimic, spre o lume magică, care abia acum începe să fie dezvăluită.

“Alegerea celor trei” începe la câteva ore după finalul cărții anterioare. Ajuns pe o plajă, Roland este atacat de câteva creaturi ciudate care izbutesc să-l rănească grav.  Infectat și slăbit, pistolarul colindă plaja și găsește, treptat, trei uși care stau înfipte în nisip. Fiecare dintre ele se deschide spre New York-ul din lumea noastră, în diferite perioade de timp.

“Alegerea celor trei” pare un haos, dar nu este așa

Realizând ca acestea sunt legate de întâlnirea cu Omul în Negru, Roland călătorește prin ele. Ajunge astfel în mintea lui Eddie Dean, un tânăr dependent de droguri, cărăuș pentru un mafiot. Apoi în mintea unei femei de culoare, Odetta Holmes, o activistă pentru drepturile negrilor, imobilizată într-un scaun cu rotile, care suferă de dublă personalitate (cea de-a doua prezentându-se sub numele de Detta Walker și neputând să-i sufere bărbații albi, în general, și pe Roland, în particular). În final, intră în mintea nebună a lui Mort, contabil, în timpul programului de lucru, și ucigaș în serie, în timpul liber.

În timpul petrecut în mintea lui Mort, Pistolarul descoperă că acesta vrea să omoare un copil. Puștiul se dovedește a fi Jack, cel pe care Roland l-a sacrificat în prima carte din serie. Roland îl împiedică pe Mort să-și realizeze planul și izbutește să îl ucidă, lucru care determină contopirea Odettei cu Detta și apariția unui noi personalități, Susannah Dean.

Dacă tot ce am scris mai sus pare un haos, nu este așa. Stephen King este în formă maximă și, deși cartea este uriașă, la propriu, se citeşte foarte ușor și, din păcate, prea repede. Personajele sunt reale și credibile, iar acțiunea este foarte intensă. Dezamagit de cartea anterioară, am fost surprins să mă pomenesc interesat de ce se întâmplă cu Roland, de idila dintre Eddie și Odetta, în timp ce călătoria în mintea lui Mort a fost delicioasă.

Pagini care pot deveni clasice, pagini care te țin cu sufletul la gură

Să vezi lumea noastră prin ochii lui Roland… Să descoperi ce efect are Coca Cola asupra cuiva din Lumea de Mijloc sau să-i simți uluirea în fața risipei de hârtie… Să asiști la înfruntarea cu mafia din New York și apoi cu pistolarii metropolei, adică cu polițiștii… Să fii martor la planurile violente ale Dettei de a-i distruge pe Roland și Eddie… Toate aceste sunt pagini care pot deveni clasice. Pagini care te țin cu sufletul la gură.

Din punctul meu de vedere, “Alegerea celor trei” este perfectă. Este exact așa cum trebuie să fie orice carte. Te prinde cu povestea ei, transformă personajele în prietenii tăi și îți prezintă o lume din care nu mai vrei să ieși.

Saga “Turnul Întunecat” de-abia acum începe, iar acest lucru transformă cartea anterioară în niște capitole cu care Stephen King doar și-a făcut încălzirea. Acum autorul știe ce vrea, unde vrea să ajungă și, mai ales, știe cum să prezinte acest lucru.

Va urma…

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI

Facebook Comments

Comentarii

  1. Anul asta mi-am propus sa-l citesc pe Stephen King.

    Tocmai am terminat Lupii din Calla. Mi-a luat ceva timp sa le citesc, dar a meritat .

    1. Multumim pentru comentariu si… va rugam sa nu ne ziceti cum se termina “Lupii…” 🙂

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!