Acestea sunt cele mai pretenţioase verbe din limba română! – Ana are carti!

Acestea sunt cele mai pretenţioase verbe din limba română!

Ca orice domeniu, gramatica are propriile „fiţoase”, sub forma unor verbe care nu suportă decât anumite timpuri şi moduri. Acum între noi fie vorba, decât să le foloseşti greşit şi să te faci de râs, mai bine cauţi sinonime pentru ele. Sau stai puţin şi studiezi lista de mai jos întocmită de doamna profesoară special pentru noi.

accede (a ~) (intranz.) a avea acces1, a ajunge la ceva, undeva) vb. de conjugarea a III-a, ind. prez. 1 și 3 pl. acced; conj. prez. 3 să accea(nefolosit la timpuri trecute, la moduri impers.)

binemerita (a ~) (intranz.; urmat de determinări introduse prin prep. „de la”) a câștiga dreptul la recunoștința cuiva, la o răsplată etc.) vb. de conjugarea I, ind. prez. 1 sg. binemerit, 2 sg binemeriți, 3 binemerită; conj. prez. 3 să binemerite (mai frecvent la timpuri trecute și compuse)

converge (a ~) (intranz.) a se îndrepta spre același punct, fig. spre același scop) vb. de conjugarea a III-a, ind. prez. 1 sg. și 3 pl. converg, imperf. 3 sg. convergea; conj. prez. 3 să conveargă (nu se folosește la timpurile compuse cu part.)

deceda (a ~) (intranz.; despre oameni) a înceta din viață; a muri, a răposa) vb. de conjugarea I, ind. prez. 3 decedea(folosit mai ales la timpuri trecute)

desfide (a ~) (tranz.) 1. a chema, a provoca pe cineva să dovedească un lucru, știut fiind că nu va reuși; ♦ a spune cuiva că nu este crezut sau că este considerat incapabil; 2. a înfrunta, a nesocoti un pericol; a sfida, a brava) vb. de conjugarea a III-a, ind. prez. 1 sg. și 3 pl. desfid;  conj. prez. 3 să desfi (nefolosit la timpuri trecute, la gerunziu și participiu)

detraca (a se ~) (a se sminti, a se țicni; a decădea din punct de vedere moral) (livr.) (de-tra-) vb. de conjugarea I, refl., ind. perf. c. 3 sg. s-a detracat (folosit numai la timpuri compuse; este întotdeauna refl.)

diverge (a ~) (intranz.; despre linii geometrice, razele unui fascicul etc.) a se îndepărta, a se răsfira dintr-un punct comun în direcții diferite) vb. de conjugarea a III-a, ind. prez. 3 sg. diverge, 3 pl. diverg (nu se folosește la timpurile trecute, la ger., part.)

divide (a ~) (tranz./refl.) a (se) împărți, a (se) diviza) vb. de conjugarea a    III-a, ind. prez. 1 sg. și  3 pl. divid (nu se folosește la timpurile trecute, la ger., part.)

evinge (a ~) (tranz.) a face pe cineva să sufere o evicțiune) vb. de conjugarea a III-a, ind. prez. 3 evinge (nefolosit la timpuri trecute, ger., part., supin, forme compuse cu part.)

exige (a ~) (a cere imperios, a necesita) (livr.) vb. de conjugarea a III-a, ind. prez. 1 sg. și 3 pl. exig (nefolosit la timpuri trecute, ger., part., supin, forme compuse cu part.)

radiofica (a ~) (a instala în orașe și în sate posturi de radioficație, a efectua o radioficare) (-di-o-) vb. (folosit numai la timpurile compuse, ger., part., supin)

rage (a ~) (intranz.; despre unele animale) a scoate răgete; ♦ (fig.; despre oameni) a țipa, a răcni, a zbiera, a urla) vb. de conjugarea a III-a, ind. prez. 3 sg. rage, imperf. 3 sg. răgea (nu se folosește la part., supin și la timpurile compuse cu participiul; nu: a răgi; a răgea)

subdivide (a ~) (tranz.) a subîmpărți) (rar) vb. de conjugarea a III-a, ind. prez. 1 sg. și 3 pl. subdivid (nu se folosește la timpurile trecute)

telefica (a ~) (tranz.) a introduce televiziunea în diverse domenii de activitate) (rar) vb. (folosit numai la timpurile compuse sau trecute)

termofica (a ~) (tranz.) a alimenta o clădire sau o localitate cu căldură produsă într-o instalație specială și distribuită printr-o rețea de conducte (– din term(o)- (după modelul unor cuvinte ca electrifica, radiofica) vb. (folosit numai la timpuri compuse, ger., part., supin) (nu și: a termifica)

 

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate