„Zona de interes” de Martin Amis. O nouă ediţie a romanului care stă la baza filmului nominalizat la Oscar apare în librării
Zona de interes

„Zona de interes” de Martin Amis. O nouă ediţie a romanului care stă la baza filmului nominalizat la Oscar apare în librării

O nouă ediţie a romanului „Zona de interes” de Martin Amis, cartea care stă la baza ecranizării cu acelaşi titlu, în regia lui Jonathan Glazer, considerat unul dintre cele mai importante filme ale acestui an, cu cinci nominalizări la Premiile Oscar, este în librăriile din ţară.

Filmul, care se află și pe marile ecrane din România, se bucură de cinci nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internaţional, Cel mai bun scenariu adaptat şi Cel mai bun sunet), Grand Prix şi Premiul FIPRESCI la Cannes, şi sute de articole în presa internaţională care îl identifică drept cel mai răvăşitor film al anului.

Diferentele dintre film și carte

Inspirat de romanul lui Martin Amis cu același nume, publicat în România de Editura Pandora M în cadrul colecției Anansi. World Fiction, filmul este o adaptare: în timp ce cartea vorbește despre Paul Doll, comandatul fictiv al lagărului de la Auschwitz, Glazer aduce în film personajele reale: filmul „Zona de interes” spune povestea comandantul lagărului de exterminare de la Auschwitz, Rudolf Höss (jucat de Christian Friedel), și soția sa, Hedwig (Sandra Hüller),.

Ei se străduiesc să construiască o viață de vis pentru familia lor cu cinci copii într-o casă cu grădină aflată chiar lângă lagăr. În adaptarea cinematografică, Jonathan Glazer se dovedeşte mai puţin interesat de reflecţie și mai mult de reprimare. „Zona de interes” este un film despre personaje care refuză cu fermitate să se vadă pe ei înșiși: recunoașterea și confirmarea îi înnebuneşte uşor.

Scriitorul Martin Amis este considerat una dintre cele mai influente şi mai inovatoare voci ale literaturii britanice contemporane.

„Zona de interes” este cea patra carte a lui Martin Amis care se bucură de o ecranizare. Romanul „Născuţi morţi” a fost ecranizat în 2003, de Robert Quinn, cu Andrew Scott, Katy Davis, Eamonn Owens, Darren Healy în rolurile principale Kelly Reilly, iar romanul London Fields, în 2018, de Mathew Cullen, după un scenariu de Roberta Hanley şi Martin Amis. În 2010, romanul Money/ Banii, una dintre cele mai cunoscute cărţi ale lui Amis a fost adaptat într-o miniserie BBC.

Cum promovează editura romanul „Zona de interes”

„Zona de interes”, carte năucitoare, tăioasă, asemenea unei oglinzi ce pare a realiza imposibilul: să pună în scenă o poveste autentică de dragoste ce se desfăşoară într-un lagăr nazist, un triunghi amoros care-şi trăieşte micile drame pe fundalul unei „banalităţi a răului” cutremurătoare.

Zona de interes
Romanul Zona de interes, în “haine” noi

Imediat după publicare, romanul lui Martin Amis a stârnit reacţii atât ale scriitorilor, cât şi ale criticilor de la cele mai importante publicaţii de limbă engleză.

„Un tur de forţă al virtuozităţii verbale, uluitor.” (Richard Ford)

„Elegant şi subtil, un efort sofisticat de a înţelege cultura cotidiană a genocidului.” (Los Angeles Times)

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI (ebook)

Romanul „Zona de interes”, publicat în 2014, este cel de-al paisprezecelea roman al lui Martin Amis. Dintre cărţile lui Martin Amis, în colecţia Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M a mai apărut în limba română volumul „Koba cel Cumplit”, eseul său dedicat lui I.V. Stalin, în traducerea lui Radu Paraschivescu.

Luna aceasta, va sosi din tipografie ediţia românească a uneia dintre cele mai aşteptate cărţi ale lui Martin Amis: „Inside Story”, considerată de criticii de la The New York Times „cea mai frumoasă carte a lui Amis”.

Martin Amis

În 2008, publicaţia The Times l-a inclus pe Martin Amis în lista celor mai mari scriitori britanici de după 1945. Este adeseori plasat în generaţia romancierilor britanici care s-au afirmat în anii ’80 şi care îi include pe Salman Rushdie, Ian McEwan şi Julian Barnes. Martin Amis s-a născut la Oxford, în 1949, şi a murit în primăvara anului trecut. Este fiul scriitorului Kingsley Amis.

Este autorul a 15 romane, 7 volume de povestiri şi 8 volume de non-ficţiune.

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI (ebook)

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!