Martin Amis a murit. A fost unul dintre cei mai apreciaţi autori britanici din ultimii 50 de ani
Martin Amis

Martin Amis a murit. Unul dintre cei mai apreciaţi autori britanici, a ținut prima pagină a tabloidelor și a scandalizat cu opiniile politice

Martin Amis, ale cărui romane comice, caustice și erudite și sumbre au redefinit ficțiunea britanică în anii 1980- 1990, a murit vineri, 19 mai, în casa sa din Lake Worth, Florida, la vârsta de 73 de ani, potrivit The New York Times.

Soția sa, scriitoarea Isabel Fonseca, a declarat că Martin Amis a murit de cancer esofagian, aceeași boală care l-a ucis pe prietenul său apropiat, scriitorul Christopher Hitchens, în 2011. Martin Amis a publicat 15 romane, o apreciată carte de memorii („Experiență”, în 2000), lucrări de non-ficțiune și colecții de eseuri și povestiri scurte. În ultimele lui scrieri, el a investigat atrocitățile lui Stalin, războiul împotriva terorii și moștenirea Holocaustului.

Britanicul a devenit cunoscut cu așa-numita sa Trilogie de romane londoneze, „Money: A Suicide Note” (1985), „London Fields” (1990) și „The Information” (1995), care rămân, împreună cu memoriile sale, cele mai reprezentative și admirate scrieri ale sale.

Ceea ce am încercat să fac a fost să creez un mare stil pentru a descrie lucrurile mărunte: întreaga lume a fast-food-urilor, a emisiunilor despre sex, a revistelor cu nuduri. Sunt acuzat deseori că mă concentrez asupra laturii picante și revoltătoare a vieții în cărțile mele, dar simt că sunt mai degrabă sentimental în privința asta. Oricine citește ziarele tabloide se va confrunta cu orori mult mai mari decât cele pe care le descriu eu.

Martin Amis

Tatăl lui Martin Amis a fost și el un scriitor faimos

Potrivit The New York Times, inteligenta mizantropică a lui Amis a făcut ca vocea lui să amintească uneori de cea a tatălui său, Kingsley Amis. Kingsley, care a murit în 1995, a fost unul dintre romancierii britanici din clasa muncitoare și de mijloc din anii 1950, cunoscuți sub numele de Angry Young Men, și a devenit faimos odată cu succesul capodoperei sale comice „Lucky Jim” (1954).

Tatăl și fiul erau apropiați, dar nu erau de acord cu multe lucruri. Kingsley Amis a ales politic să meargă spre dreapta, odată cu ascensiunea lui Margaret Thatcher și s-a referit public la opiniile politice de stânga ale fiului său drept „prostii țipătoare”.

Martin Amis se holba provocator în lentilele paparazzilor

Talentul lui Martin Amis era de netăgăduit: a fost cel mai orbitor stilist din ficțiunea britanică postbelică. Libertatea scrie ca a avut relații foarte bine apreciate de presă cu unele dintre cele mai urmărite tinere femei din vremea lui. Potrivit relatărilor presei, purta jachete de catifea, cizme cu toc cubanez, cămăși la comandă. Se holba provocator în lentilele paparazzilor.

Faima lui a crescut imens la mijlocul anilor 1990, când a fost în centrul unor scandaluri relatate de tabloidele britanice. Unul dintre acestea a fost când Amis și-a concediat agentul în favoarea rivalului acestuia pentru că nu a primit suma de bani dorită ca avans pentru un roman.

În 1994, Martin Amis și-a părăsit prima soție, Antonia Phillips, pentru Isabel Fonseca, o femeie mai tânără, și presa a scris în acest context inclusiv despre o lucrare stomatologică costisitoare pentru a-l face să arate mai bine, deși scriitorul a susținut că era vorba despre o intervenție medicală necesară.

Apoi a avut opinii politice care au scandalizat, inclusiv unele împotriva comunității musulmane din Marea Britanie, cerând restrângerea libertăților acesteia. Martin Louis Amis s-a născut pe 25 august 1949, la Oxford, în Anglia, și a urmat mai mult de o duzină de școli în anii 1950 și 1960, ca urmare a călătoriilor tatălui său în circuitul academic, după succesul „Lucky Jim”. Familia Amis a petrecut un an în Princeton, în Statele Unite, o ședere care l-a introdus pe Martin în America, față de care a păstrat o fascinație de-a lungul vieții.

A fost devastat, la 12 ani, de divorțul părinților

A fost devastat, la 12 ani, de divorțul părinților săi. A citit în mare parte benzi desenate și a fost „destul de analfabet”, a povestit chiar el , până la vârsta de 17 ani. Atunci, mama lui vitregă, romanciera Elizabeth Jane Howard, l-a îndemnat să o citească pe Jane Austen. S-a chinuit pentru a intra la Exeter College din Oxford, unde, în 1971, a absolvit limba engleză.

The Rachel Papers e primul său roman, publicat în 1973, în timp ce lucra la Times Literary Supplement, și urmărește experiențele romantice ale unui adolescent din Londra, aflat chiar înainte de a merge la facultate. Ca și romanul de debut al tatălui său, a câștigat Premiul Somerset Maugham pentru ficțiune.

„Cred că toți scriitorii sunt marțieni”, a spus Amis într-un interviu pentru Paris Review. „Ei vin și spun: nu ați văzut cum trebuie locul ăsta”.

Amis a fost contemporan cu alți scriitori celebri precum James Fenton, Salman Rushdie și Ian McEwan. Relația sa apropiată cu jurnalistul Christopher Hitchens a fost notorie.

Martin Amis obișnuia să spună că ceea ce voia să facă era să lase în urmă un raft cu cărți, să poată spune „de aici până aici sunt eu”. Vocea lui tace acum. Prietenilor lui le va lipsi teribil. Dar avem raftul.

Salman Rushdie

Și un alt contemporan, Sir Kazuo Ishiguro, a declarat pentru BBC: „El a fost un purtător de stindard pentru generația mea de romancieri și o inspirație pentru mine personal. Cu toată muşcătura satirei sale, cu stăpânirea strălucitoare a prozei sale, a existat întotdeauna ceva tandru, nu departe de suprafaţă, o dorinţă de dragoste şi conexiune. Scrierile lui vor rămâne, supravieţuind diferitelor schimbări ale modei şi moravurilor.”

Ce cărți scrise de Martin Amis îți poți cumpăra în acest moment din librăriile online:

“Koba cel cumplit” – de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI

“Zona de interes” – de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI


Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!