Cele mai importante cărți apărute în 2023
Cele mai importante cărți apărute în 2023

Cele mai importante cărți apărute în 2023! De la romanul cu care Llosa își încheie cariera de scriitor la volumul pe care Salman Rushdie tocmai îl terminase când a fost înjunghiat

Printre cele mai importante cărți apărute în 2023 se află romanul-cântec de lebădă al laureatului premiului Nobel pentru literatură, peruanul Mario Vargas Llosa, cea mai nouă carte a lui Salman Rushdie, publicată după atacul căruia i-a căzut victimă, revenirea lui Bret Easton Ellis după o lungă tăcere literară sau opera ultimului laureat al Premiului Nobel pentru literatură, norvegianul Jon Fosse.

EFE, citată de Agerpres, face o selecţie a unora dintre cele mai importante cărți apărute în 2023: proză, eseuri, poezie şi benzi desenate.

”Le dedico mi silencio” de Mario Vargas Llosa

Este al 20-lea şi ultimul roman pe care îl mai scrie laureatul peruan al Premiului Nobel pentru Literatură, în vârstă de 87 de ani. Este povestea unui om care a visat la o ţară unită prin muzică şi a înnebunit dorind să scrie o carte perfectă care să spună această poveste.

„The Shards”/”Cioburile” de Bret Easton Ellis

După 13 ani de tăcere literară, Bret Easton Ellis, autorul romanului-cult al anilor ’90, „American Psycho”, călătoreşte către eul său adolescent, o naraţiune plină de suspans, teroare, erotism şi umor negru, caracteristici ale acestui autor-simbol al unei generaţii.

Romanul este prevăzut să apară anul viitor în România, cu titlul „Cioburile”, la editura Polirom, în traducerea lui Bogdan Perdivară. Editura a lansat deja în online un text de promovare:

Romanul Cioburile urmărește destinele unui grup de elevi privilegiați de la un liceu din Los Angeles în timp ce un criminal în serie bântuie orașul, în căutare de victime adolescente. Cartea este o poveste despre sfârșitul inocenței, despre trecerea primejdioasă de la adolescență la maturitate. Amestec de realitate și ficțiune, Cioburile are accente de Tarantino și Hitchcock, Ellis oferindu-ne o proză plină de suspans și adesea mustind de umor negru, explorând în mod strălucit structura emoțională a vieții personajului-narator la șaptesprezece ani – sex și gelozie, obsesie și furie ucigașă.

„Oraşul Victoriei” de Salman Rushdie

În acest roman, pe care tocmai îl terminase când a fost înjunghiat pe scenă de un terorist islamist la un eveniment literar din statul american New York, Rushdie se întoarce în India natală combinând saga epică, povestea mitică, realismul magic, romanul de aventuri şi povestea de dragoste.

Romanul a apărut la editura Polirom în traducerea Danei Crăciun.

Iată cum îl promovează editura:

Oraşul Victoriei este povestea de proporţii epopeice a unei femei care dă naştere unui imperiu fantastic, ce va sfârşi prin a o distruge. La finalul unei bătălii lipsite de însemnătate dintre două regate din sudul Indiei secolului al XIV-lea, de-acum căzute în uitare, o fetiţă de nouă ani este martora unei teofanii care va schimba cursul istoriei. După ce asistă copleşită de durere la sinuciderea mamei ei, şi în urma hierofaniei, Pampa Kampana ajunge să fie locuită de zeiţa Parvati.

Conferindu-i puteri peste capacitatea omenească de înţelegere, zeiţa îi spune fetei că va juca un rol crucial în ridicarea unui mare oraş numit Bisnaga – Oraşul Victoriei –, o adevărată minune a lumii. Dând viaţă oraşului şi locuitorilor acestuia, Pampa Kampana încearcă să ducă la îndeplinire menirea pe care i-a rânduit-o Parvati: să le confere femeilor putere egală cu cea a bărbaţilor, într-o lume patriarhală. Dar toate poveştile se îndepărtează în cele din urmă de cel care creează, iar Bisnaga nu face excepţie. Splendid scris sub forma traducerii unei epopei antice, Oraşul Victoriei este o saga despre iubire, aventură şi mit ce devine prin ea însăşi un testament al puterii întemeietoare a povestirii.

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI

Cele mai importante cărți apărute în 2023

„El viento conoce mi nombre” de Isabel Allende. O poveste despre sacrificiul din spatele deciziei părinţilor de a-şi pune la adăpost copiii şi despre capacitatea unor copii de a supravieţui violenţei.

”La mala costumbre” de Alana S. Portero. Povestită la persoana întâi, autoarea vorbeşte despre angoasa unei adolescente care simte că nu se potriveşte cu corpul ei sau cu ceea ce o înconjoară.

„El infierno” de Carmen Mola. După „La Bestia„, cei trei scriitori reuniţi sub pseudonimul Carmen Mola (Jorge Diaz, Agustin Martinez şi Antonio Mercero) au lansat acest nou „thriller” istoric cu Madridul şi Havana secolului al-XIX-lea ca scene unde au loc crime sângeroase.

”Yo que fui un perro” de Antonio Soler. Portretul unui abuzator în devenire, prin intermediul jurnalului unui tânăr student la medicină care din locuinţa sa îşi observă şi supraveghează iubita, care locuieşte peste drum.

„Armele luminii” de Ken Follett

Apărut la editura Rao în traducerea lui Alexandru Marinescu, este al cincilea roman din seria Stâlpii Pământului. Acțiunea este plasată în timpul Revoluției Industriale.

Cele mai importante cărți apărute în 2023 = Armele luminii

Acțiunea romanului începe în universul imaginar Kingsbridge la sfârțitul secolului al 18-lea. În centrul poveștii se află un grup de familii ale căror vieți sunt date peste cap de noua eră a mașinăriilor. Personajele lui Follett sunt implicate în revolte și greve și se opun cu violență recrutării obligatorii în armată. Greutățile și brutalitatea revoluției industriale sunt intensificate de un război de 23 de ani între Marea Britanie și Franța, un război care atinge punctul culminant în bătălia de la Waterloo. Ca întotdeauna, Follett subliniază rolul personajelor feminine atât pe timp de pace, cât și în timpul războiului.

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI

”Rezerva”, cartea de memorii a Prinţului Harry

Autobiografia prințului Harry, „Spare”/”Rezerva”, care dezvăluie secretele familiei regale britanice, a ajuns rapid pe locul 1 la vânzări la nivel mondial. În același timp, a primit și titlul de… „cea mai aruncată carte a verii”.

Autobiografia de 416 pagini a fost lăsată în camere, în coșuri de gunoi și lângă piscine în multe locuri de vacanță din Europa, mai ales în destinații turistice populare precum Spania, Grecia și Turcia.

Operatorul de turism On The Beach a precizat că a primit vara aceasta de la angajații hotelurilor, sute de exemplare ale cărții lăsate în urmă de turiști. Zoe Harris, director de relații cu clienții, a declarat pentru taboidul britanic The Sun: „Nu am mai fost martori la așa ceva până acum. Birourile de obiecte pierdute din cele mai populare stațiuni ale noastre sunt pline de exemplare ale cărții Spare. La început, ni s-a părut amuzant, dar în ultima vreme, tot mai multe hoteluri ne-au trimis cărțile înapoi”.

Mult-așteptata carte de dezvăluiri a prințului Harry s-a vândut în 3,2 milioane de exemplare în prima săptămână de la lansare, în luna ianuarie a acestui an. Numai în prima zi, au fost vândute 1,4 milioane de exemplare.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!