Romanul „Înghețat” de Bernard Minier, inclus în topul celor mai bune 100 de romane thriller din 1945 până azi - Ana are carti!

Romanul „Înghețat” de Bernard Minier, inclus în topul celor mai bune 100 de romane thriller din 1945 până azi

În această lună, autorul francez Bernard Minier, care şi-a lansat şi în România romanul „Înghețat” („Glacé”) la Editura Trei, se bucură de o noutate absolută și o adevărată onoare adusă carierei sale de scriitor: includerea în topul Sunday Times al celor mai bune 100 de romane polițiste din ultimii 74 de ani.

„Glacé”,cartea sa debut, cu care a și devenit imediat cunoscut, la vârsta de 50 de ani, își găsește un loc binemeritat în topul publicat de Sunday Times în mai 2019 al celor mai bune 100 de romane polițiste ale genului „crime” și thriller, publicate din 1945 până în prezent. Astfel, numele lui Bernard Minier stă alături de mari autori ai genului ca Agatha Christie, Georges Simenon, Graham Greene, John Grisham, Stieg Larsson, Mario Puzo și mulți alții.

Prima carte în care își face apariția polițistul Servaz din Touluse oferă cititorilor cele mai de seamă adouri marca Minier:  un cadru visual creat cu măiestrie – o vale înghețată de la poalele Pirineilor – și un puzzle de evenimente și informații care aproape îl înfrânge pe intuitivul și curajosul detectiv, începând cu cadavrul unui cal decapitat și continuând cu insinuarea unei prezențe diabolice care nu a fost niciodată alungată definitiv”, notează Sunday Times.

Ce surpriză să mă aflu alături de Fred Vargas și Pierre Lemaître în prestigioasa listă Sunday Times al celor mai bune 100 romane polițiste din 1945 și până în prezent, împreun că cu scriitori ca John le Carré, James Ellroy, Thomas Harris, Henning Mankell, Don Winslow, Elmore Leonard, Patricia Highsmith, Chester Himes, Simenon sau Japrisot… Toți acești autori mi-au insuflat pasiunea de a citi romane din genul crime și dorința de a scrie și eu unul, aducându-mi contribuția în acest gen nobil, unic și universal. Ce altceva să mai spun decât: <God save the crime!>“, declară la rândul său Bernard Minier.

Până în prezent, romanul „Înghețat” s-a vândut în 600.000 de exemplare și tradus în 21 de limbi. A mai fost, de asemenea, inclus în 2015 în topul Sunday Times a celor mai bune 50 de romane  polițiste din ultimii 5 ani, cu remarca: „Când vine vorba despre crimă, Franța este noua Scandinavie. O vale izolată, acoperită de zăpadă și o serie stranie de crime stabilesc scena acțiunii în acest captivant bestseller franțuzesc”.

Numit de publicația „Daily Mail” „un povestitor desăvârșit, cu un terifiant simț al fricii, demn de cel al lui Stephen King, la cel mai înalt nivel”, Minier a cunoscut succesul ca scriitor după o carieră de inspector vamal, cu romanul „Înghețat”, a cărui introducere în poveste este pe cât de rapidă, pe atât de șocantă.

O vale acoperită de zăpadă și gheață în munții Pirinei. La prima oră a dimineții, muncitorii unei centrale hidroelectrice descoperă cu oroare cada­vrul unui cal decapitat, agățat de cablurile telecabinei. Pielea a fost jupuită astfel încât corpul pare că are aripi. Calul, pur-sânge, aparține celui mai bogat om din orașul Saint-Martin-de-Comminges, industriașul Eric Lombard. O tânără psihiatră, Diane Berg, care și-a început de curând slujba în centrul psihiatric de detenție, manifestă un interes aparte pentru Julian Hirtmann aflat în corpul de maximă securitate al spitalului, unde puțini angajați au acces. Comandantul Martin Servaz, un polițist de 40 de ani, ipohondru și foarte intuitiv,  este chemat din Toulouse să demareze o anchetă, alături de polițista locală Irène Ziegler. Ancheta intră pe o pistă misterioasă în momentul în care este descoperit și capul animalului, iar lângă el se află o probă ADN, un fir de păr al lui Hirtmann. Un capitol, considerat închis de detectivul a cărui legătură cu Hirtmann este una tulburătoare, se deschide în mod brutal, iar acest caz se va dovedi cel mai ciudat din cariera sa.

De ce să ucizi un cal la o altitudine de 2000 de metri? Ce legătură există cu criminalul al cărui nume părea un caz clasat? Să fie acesta începutul unui coșmar pentru Servaz? Cu o atmosferă apăsătoare, o intrigă dusă la extrem, o cădere abruptă în fricile cele mai adânc ascunse ale personajelor și ale cititorilor, acest prim roman al autorului francez este o adevărată revelație pentru iubitorii genului.

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI sau de AICI

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!