Pe aripile vântului, publicată cu avertismentul "carte rasistă, problematică şi ofensatoare"

“Pe aripile vântului”, “carte rasistă, problematică şi ofensatoare”

Editorul romanului “Pe aripile vântului/ Gone with the Wind”, Pan Macmillan, a decis să adauge un avertisment pentru cititori la noua ediţie a bestseller-ului scris de Margaret Mitchell, publicat în 1936.

Potrivit The Telegraph, se va menţiona că lucrarea conţine pasaje „rasiste”, că este „problematică” şi că anumite elemente se pot dovedi a fi „ofensatoare sau chiar periculoase”.

Pe aripile vântului
Pe aripile vântului

„Gone with the Wind este un roman care are elemente problematice, printre care romantizarea unei perioade şocante din istoria noastră şi ororile sclaviei”, spune avertismentul pentru această nouă ediţie, potrivit The Independent.

Pe aripile vântului își păstrează textul intact

„Romanul include descrierea unor practici inacceptabile, portrete rasiste şi stereotipe şi teme perturbatoare, o caracterizare, limbaj şi imagini tulburătoare”.

Spre deosebire de alţi editori, care aleg să elimine caracterul rasist sau ofensiv al anumitor lucrări, Pan Macmillan a decis să păstreze textul aşa cum este.

„Textul acestei cărţi rămâne în toate privinţele fidel originalului şi reflectă limba şi perioada în care a fost scrisă iniţial”, se arată în avertisment.

„Pan Macmillan consideră că modificarea textului pentru a reflecta lumea actuală ar afecta autenticitatea originalului şi, prin urmare, a ales să păstreze textul integral.

Noua ediție conține și un eseu semnat de Philippa Gregory

Ediţia este, de asemenea, însoţită de un eseu al celebrului istoric Philippa Gregory, autoarea unor cărți extrem de populare. Romanciera sustine că romanul “Gone with the Wind” „a promovat viziunea rasistă a plantatorilor asupra istoriei sudice” şi „glorifică şi predică supremaţia albă”.

Cartea, publicată pentru prima dată în 1936, este o poveste de dragoste plasată în timpul Războiului Civil American, în care deţinătorii de sclavi din Sud s-au luptat cu aboliţioniştii lui Abraham Lincoln din Nord.

Filmul bazat pe carte, cu Vivien Leigh şi Clark Gable din 1939, a devenit un clasic al cinematografiei. Această frescă epică din timpul Războiului Civil a fost, de asemenea, acuzată de rasism.

Retras pentru scurt timp de pe platforma HBO Max în 2020, filmul a revenit cu un avertisment. Pentru HBO Max, menţinerea acestui film în catalogul său „fără explicaţii şi denunţarea acestei reprezentări ar fi fost iresponsabilă”. Prin urmare, platforma a decis să difuzeze filmul din nou online, dar cu o contextualizare.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!