Nume româneşti: de ce multe se termină în „escu“
Nume româneşti

Nume româneşti: de ce multe se termină în „escu“

Sufixul „escu“ a devenit un brand românesc în ceea ce priveşte formarea numelor. Numele caracteristice româneşti precum Ionescu, Popescu şi toate celelalte terminate în „escu” sunt considerate tradiţionale. În fapt, ele au o origine de cel mult 200 de ani.
Specialiştii, citaţi de Adevărul, explică azi cum a apărut şi ce înseamnă sufixul „-escu“ în cadrul numelor româneşti.

Înainte, arată specialiştii, în special în Evul Mediu, oamenii nu avea nume, ci doar prenume. Îl primeau la botez şi era de obicei inspirat de cele ale sfinţilor. Oamenii se numeau Ion, Gheorghe, Boldur etc. Pentru a fi identificaţi şi individualizaţi, pe lângă acest prenume primeau o poreclă sau numele ocupaţiei de bază sau chiar prenumele tatălui. De exemplu, Gheorghe Cojocarul după profesia sa, pentru a fi individualizat în comunitate. Sau Ion din Straja, după locul de provenienţă. Erau folosite şi poreclele, precum Vasile cel Mic.

În Evul Mediu, numele de familie nu erau oficiale

Pentru identificarea mai clară a membrilor comunităţii, prenumelor de botez au fost ataşate numele, care în fapt nici măcar nu erau oficiale. Erau fie porecle, fie indice al meseriei sau ale locului de origine, dar cel mai des se adăuga prenumele tatălui şi apărea formula de ”Ion fiul lui Stan”, de exemplu. Prin generalizarea limbii slave în biserică, locul unde erau înregistrate numele membrilor parohiei, apare formula de ”sin” care înseamnă exact acelaşi lucru, ”fiul lui”. Adică „Ion sin Gheorghe” însemna Ion fiul lui Gheorghe.

Abia prin ”Sobornicescul Hrisov” emis de Alexandru Mavrocordat în 1785, dar şi prin ”Codul Calimah” emis la 1816 s-a pus problema trecerii numelor de familie. Adică copiii erau trecuţi cu numele tatălui, care era tot după tradiţie medievală. Adică în genul „Vasile al lui Ion Cojocarul”. S-a ajuns însă la situaţii prin care pentru a scăpa de lege fiecare-şi schimba numele după bunul plac.

Nume româneşti: sufixul „escu“ a apărut în secolul al XIX-lea

În aceste condiţii, a apărut în secolul al XIX-lea sufixul „-escu“. Adăugarea acestui sufix, dar şi legislaţiile privind înregistrarea obligatoriei a numelor de familie au dus la apariţia onomasticii clasice româneşti cu nume cu „escu“ în coadă. Cu alte cuvinte, „-escu“ apare relativ târziu, ca o necesitate în administraţie.

Având origine controversată, acest „escu“ înseamnă de faptul acelaşi lucru ca în Evul Mediu, adică „fiul lui”, dar în variantă prescurtată. Mai precis, un Marian Ionescu ar însemna ”Marian fiul lui Ion”.

„A ajuns să se indice dependenţa prin adjoncţiunea adjectivului: escu, iu, eanu. Unii consideră că terminaţia escu ar fi de origine slavă, fiind identică cu aceea de evici. Aşa au apărut numele: Ionescu, Ioaniu, Iliescu sau din Marin, Marinescu sau Marineanu. Aceste nume apar mai ales odată cu dezvoltarea culturii prin şcoli şi biserici”, precizează doctor Paraschi Peţu şi doctorand Marius Sorin Bozgan.

Numele cu „-escu“ s-au extins în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. Astfel, după Regulamentul Organic, orice persoană trebuia să aibă nume şi prenume, iar după Codul Civil din 1864 din timpul lui Alexandru Ioan Cuza, toate persoanele erau obligate să se înscrie şi să poarte oficial numele şi prenumele, schimbându-l doar în condiţii specifice legii.

Mai mult decât atât, sufixul „-escu“ devine simbolul onomasticii româneşti cu o lege din 1895. Legea asupra numelui numărul 18 din martie 1895, care prevedea că nimeni nu poate purta alt nume patronimic decât cel înscris în acte de stare civilă, iar românii care nu au patronimic trebuie să-şi facă unul la care se adaugă numele de botez al tatălui cu terminaţia ”escu„.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!