Mormântul lui Aristotel. Anunțul făcut de arheologii greci + FOTO

Mormântul lui Aristotel. Anunțul făcut de arheologii greci + FOTO

“Există indicii clare că un mormânt antic găsit în zona Stagira, din centrul Macedoniei, este mormântul lui Aristotel”. Arheologul Kostas Sismanidis a anunţat descoperirea în cadrul unei conferinţe internaţionale dedicate celebrului filosof grec.

Mormântul lui Aristotel

Sismanidis, a petrecut alături de echipa sa 20 de ani săpând în zonă. Luând cuvântul la „Congresul Mondial dedicat lui Aristotel „, el a declarat că neobişnuita construcţie, în formă de potcoavă, a fost descoperită în mijlocul laturii de sud a dealului Stagira. Mormântul se află la doar câteva zeci de metri de arcada agora. Are un acoperiş din ţiglă făcută la atelierul regal de ceramică, fapt care “i-ar trăda” funcţia publică.

2

Cenușa lui Aristotel a fost transferată

Printre artefactele găsite în zona mormântului se află, conform descopera.ro, obiecte de ceramică şi  cincizeci de monede de pe vremea lui Alexandru cel Mare. Bolta atinge 10 metri înălţime, iar podeaua din marmură dreptunghiulară are în mijloc un turn bizantin.

Sismanidis a citat surse literare, care ar indica faptul că populaţia din Stagira a transferat cenușa lui Aristotel. Urma ar fi fost mutată din Eubeea (Evia), unde a murit în 322 î.Hr., în locul unde s-a născut. Manuscrisele la care s-a referit Sismanidis și care se află la Biblioteca Marciana fac parte din biografia în arabă a lui Aristotel ce datează din a doua jumătate a secolului XI î.Hr.

Mormântul lui Aristotel, locul unde oamenii căutau rezolvarea problemelor

Conform acestor documente, „când Aristotel a murit, oamenii din Stagira au adus înapoi, acasă, cenuşa lui. Au pus-o într-o urnă de cupru pe care au depus-o într-o locaţie numită Aristotelion. De fiecare dată când oamenii aveau probleme sau întâmpinau greutăţi dificile, ei se adunau în acest loc, căutând sugestii pentru rezolvarea problemelor”, a explicat Kostas Sismanidis.

Potrivit lui Sismanidis, în baza sursele citate mai sus, ei au considerat că nu pot contesta veridicitatea informaţiilor care vizează transportarea şi îngroparea rămăşiţelor lui Aristotel în oraşul Stagira, instituirea unui altar la mormântul filozofului, onorurile postume şi stabilirea anuală a celebrării „aristotelice”.

4

„Noi credem, dar fără dovezi certe, avem doar aceste indicaţii puternice, că toate aceste dovezi pot contribui la demonstrarea aceastei versiuni”, a adăugat Sismanidis.

Conferinţa a fost organizată de Universitatea din Thessaloniki. Aristotel, considerat unul dintre cei mai importanţi filosofi, a fost elevul lui Platon şi profesorul lui Alexandru cel Mare.

Sursa foto

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!