Omul cu masca de fier - cine a fost, cu adevărat

Omul cu masca de fier – cine a fost, cu adevărat. Mister elucidat după 350 de ani

Misterul identităţii omului cu masca de fier a fost elucidat după mai bine de 350 de ani. Personajul care se pare că a existat și în realitate a devenit celebru datorită lui Alexandre Dumas,

omul cu masca de fier

Una dintre cele mai controversate enigme ale istoriei franceze este cea a „Omului cu masca de fier”. De la simplu valet, la un posibil frate geamăn al regelui Ludovic al XIV-lea, adevărata identitate a prizonierului a rămas necunoscută timp de 350 de ani. Povestea lui a inspirat mulţi romancieri de-a lungul timpului, printre care şi Alexandru Dumas.

Primul document despre omul cu masca de fier datează din 1669

Primul document care atestă existenţa unui prizonier cu mască apare în anul 1669. Ofiţerul fortăreţei Pignerol, Benigne d’Auvergne de Saint-Mars, consemnează un raport cu privire la cinci deţinuţi, unul dintre ei considerându-se a fi „omul cu masca de fier”. Când Saint-Mars a fost transferat în calitate de guvernator pe diverse insule franceze, se pare că a fost însoţit de fiecare dată de “omul cu mască”. De aceea, specialiștii au considerat că prizonierul ar fi fost o persoană importantă.

În 1698, în urma unui ordin emis de regele Ludovic al XIV-lea, Saint-Mars devine guvernator al Bastiliei. Şi de această dată, omul cu masca de fier a fost întemniţat sub supravegherea expresă a lui Saint-Mars. În 1703, prizonierul enigmatic se stinge din viaţă. Înmormântarea are loc în grabă, certificatul de deces este distrus într-un incendiu, iar toate lucruri persoanele ale prizonierului sunt aruncate ori arse.

Căutarea omului cu masca de fier: O poveste istorică pentru detectivi

51AoZFOd-qL._SX331_BO1204203200_Un profesor de istorie de la Universitatea California din Santa Barbara, Paul Sonnino, publică acum o carte pe acest subiect. El susţine că a reuşit să elucideze misterul privind identitatea personajului enigmatic, informează Observator TV. În cartea sa, “The Search for the Man in the Iron Mask: A Historical Detective Story” (“Căutarea omului cu masca de fier: O poveste istorică pentru detectivi”), Sonnino prezintă o serie de documente istorice care îl privesc pe deținut.

El susţine că “omul cu masca de fier” se numea Eustache Dauger. El ar fi fost valetul trezorierului cardinalului Mazarin, prim-ministru a Franței la începutul domniei lui Ludovic al XIV-lea. Mazarin a acumulat o avere imensă, iar Sonnino crede că valetul a fost închis pentru că ar fi putut demonstra că mare parte din avere ar fi fost furată.

De ce a rezistat acest mister atât de mult timp

“Am reușit să determin faptul că Mazarin a furat o parte din averea sa uriașă de la fostul rege al Angliei, Carol I Stuart. Acesta a fost decapitat după ce a pierdut războiul civil împotriva forțelor parlamentare conduse de Oliver Cromwell. Dauger probabil că nu și-a ținut gura când a trebuit. El a fost informat atunci când a fost arestat că dacă își va dezvălui identitatea va fi imediat ucis”, a explicat Sonnino.

Întrebat de ce crede că acest mister a persistat atât de mult timp, Sonnino a răspuns că povestea a devenit rapid o legendă. Unii istorici nu ar fi vrut să distrugă legenda și au căutat să-i păstreze dimensiunea “antiseptică, moralizatoare și sensibilă”.

Povestea a fost popularizată şi în filmul “The Man in the Iron Mask” (1998), cu Leonardo DiCaprio în rolul principal.

omul cu masca de fier
Leonardo DiCaprio, în rolul principal în filmul “The Man in the Iron Mask”

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!