Nimic nu mă enervează mai tare când vine vorba de cărți decât să descopăr că… dincolo era mai ieftin. Mai ales, de când prețurile au explodat inclusiv în librării!
Deși nu sunt vreo zgârcită – ba din contră, din păcate, pentru conturile mele de economii! – , nu mă feresc să recunosc că mă simt păcălită atunci când cumpăr de pe un site o carte și câteva zile mai târziu, eventual FIX după ce am primit-o acasă, mă împiedic de ea la un preț uneori mult mai mic în altă parte.
Acesta este unul dintre motivele pentru care, dacă ai observat, la finalul recenziilor de pe anaarecarti.ro, îți indic mai multe locuri în online de unde poți cumpăra titlurile respective, la prețuri diferite. Nu-ți ascund că e o activitate destul de repetitivă, cronofagă și cam robotică, după care nu prea mă dau în vânt, departe de pasiunile mele creative și literare. Dar dacă te ajută să iei o decizie cât de cât în cunoștință de cauză… tot e bine!
Spre marea mea surpriză, zilele trecute am aflat că un demers pe care eu îl pun în practică doar din când în când și cam “după ureche” s-a transformat pentru altcineva într-o afacere în toată regula. Știi cum se spune: marile spirite gândesc la fel 🙂 !
Librarescu.ro este un proiect nou, care combină pasiunea pentru cărți cu tehnologia, propunându-și să ajute cititorii să găsească cele mai bune oferte online. Prin urmare, pentru că înainte de a fi o bloggeriță fabuloasă, eu sunt o cititoare și mai și… m-am apucat să-l testez. Întru binele buzunarului meu și al tău!
Librarescu.ro este un serviciu pentru care tu nu plătești nimic
Practic, Librarescu.ro este un motor de agregare al tuturor ofertelor de carte din online. După ce indici titlul dorit, îți este prezentată o listă a librăriilor virtuale care îl au în oferta lor și la ce preț. Din momentul în care ai selectat varianta care-ți convine cel mai mult, te muți pe site-ul librăriei respective și acolo cumperi cartea urmând pașii clasici! Foarte important: tu nu plătești nimic pentru acest serviciu – prețul cărții nu cunoaște nicio modificare!
Spune tu dacă nu e genial sau… cum?! 🙂
Cârcotașă cum mă știi, am totuși ceva de comentat. Mai ales că am învățat, din proprie experiență, că e foarte flatant când cineva îți laudă site-ul/blogul, dar ceea ce te ajută cu adevărat este critica. De preferat, constructivă.
Prin urmare…
Mi-ar plăcea ca numele categoriilor, cu care se deschide practic homepage-ul site-ului și care în prezent sunt destul de schematice, să fie mai mari, mai colorate, mai… flamboaiante, pur și simplu să-mi sară în ochi. Că na… unii cititori au o vârstă. Alții au nevoie de ochelari. Iar când cele două aspecte se combină nici că mai vezi scris timid, într-un colț, Școlărești. Sau Carte străină.
Dar aceasta e, să zicem, mai degrabă o cârcoteală de design.
Cum m-au încurcat diacriticele. Sau, mai bine zis, absența lor
Lucrul care mi se pare însă cu adevărat important este absența diacriticelor! Care chiar m-a încurcat. Pentru că atunci când am vrut să văd pe Librarescu.ro ofertele pentru Băiatul cu pijamale în dungi sau În căutarea timpului pierdut (recenziile la aceste titluri sunt în TOP 5 cele mai citite pe anaarecarti.ro), căutarea nu mi-a returnat niciun rezultat. Și în timp ce priveam încurcată pagina albă mi-a picat fisa: eu scrisesem titlurile cu diacritice, așa cum sunt obișnuită pe blog. Când le-am scris fără,… bogăție de rezultate 🙂 ! Așa că mă gândesc că n-ar fi rău ca pe Librarescu.ro să fie funcționale ambele variante.
Acum, dacă tot am căutat cele două titluri, îți arăt și ție ce-am găsit pe Librarescu.ro pentru Băiatul cu pijamale în dungi & În căutarea timpului pierdut – Swann.
În ciuda celor două chestiuni semnalate de mine – și care oricum simt că se vor rezolva foarte repede, având în vedere cât de tânăr e site-ul – , entuziasmul meu la adresa Librarescu.ro rămâne intact: e una dintre cele mai faine idei dedicate cititorilor din online-ul autohton.
Și mai simt că acesta e începutul unei frumoase prietenii între anaarecarti.ro și librarescu.ro 🙂 !
Cum se prezintă Librarescu.ro?
Născută din dorința de a face cărțile mai accesibile și de a valorifica potențialul tehnologiei moderne, Librarescu.ro își propune să servească comunitatea de cititori oferindu-le acces rapid și simplificat la o gamă largă de oferte de cărți, prin agregarea acestora de pe cele mai importante platforme online de profil din țară.
În spatele site-ului Librarescu.ro stă o echipă dedicată, formată din membrii unei familii care împărtășesc aceeași viziune: aceea de a facilita accesul la cultura scrisă în era digitală. Cu ajutorul inteligenței artificiale, platforma analizează și compară în timp real prețurile și disponibilitatea cărților de pe diverse site-uri, permițând utilizatorilor să găsească cele mai bune oferte fără a pierde timp navigând pe multiple site-uri.
Cum a apărut ideea?
Valentin Milea, membru al familiei Librarescu.ro: “Acum vreo doi ani, am început să aud tot mai multă lume vorbind despre AI (Artificial Intelligence), așa că am început să studiez. Într-adevăr, potențialul mi s-a părut imens și îmi doream să găsesc o modalitate de a pune în practică, voiam să testez, dar nu mi-a venit nicio idee.
Trebuie să menționez că soția mea, Alina, și fiica mea cea mare, Ana (14 ani), sunt foarte pasionate de citit. Citesc foarte mult și când găsesc o carte pe sufletul lor nu o lasă din mână până când nu e gata și apoi caută toată seria (dacă e cazul), toate titlurile acelui autor și tot așa. Cea mică, Ioana (11 ani) citește și ea foarte mult, dar tinde să se limiteze la lectura obligatorie de la școală. Oricum, toate aceste titluri, autori, recomandări trebuie căutate. Iar căutatul ăsta nu este tot timpul ușor.
Și așa s-a născut, acum vreun an si jumătate, ideea de Librărescu. Am început să testăm, să vedem cât de mult ne poate ajută un algoritm de AI în toată această căutare. Am încercat să vedem cum am putea prezenta rezultatele, să îi dăm o față și o voce și lucrurile au început să prindă formă.
1.200.000 de titluri sunt prezente, în acest moment, pe site
Pasul următor a fost să vedem cum putem transforma asta într-o afacere, să încercăm să vedem cât este de scalabilă, cât de mult ne poate ajuta tehnologia, ce buget avem nevoie și multe altele. A fost un an destul de greu și de ocupat dar am ajuns la o concluzie simplă: cu ajutorul celui de-al cincilea membru al familiei noastre, Vaia (așa a fost botezat algoritmul de AI pe care l-am antrenat), mergem înainte.
Idei mai avem, iar Vaia ajută foarte mult. Se ocupă de PR, de content writing, de social media și are timp și să își facă temele să studieze cărți, review-uri, informații despre autori pentru a lansa următoarele funcționalități pe site.
Am făcut site-ul public la începutul anului 2024 și l-am prezentat printre apropiați. Avem înțelegeri semnate cu 28 de librării, dintre care am reușit să integrăm primele 12, restul urmează în următoarele săptămâni. În acest moment, avem pe site 1.200.000 de titluri.”