Lacuna de Barbara Kingsolver
Lacuna 2

“Lacuna” de Barbara Kingsolver

Una din cele mai așteptate apariții în colecția Fiction Connection a editurii Trei în această primăvară a fost Lacuna de Barbara Kingsolver, în traducerea Ancăi Bărbulescu. Mai ales de către cei care s-au îndrăgostit de stilul scriitoarei americane odată cu publicarea romanului Demon Copperhead.

În ceea ce mă privește, eu nu mă număr printre ei, pentru că l-am evitat, chit că Demon Copperhead a fost distins în 2023 cu Pulitzer Prize for Fiction și Women’s Prize for Fiction. Însă cum nu sunt chiar cea mai mare fană a inflației de repovestiri din literatura contemporană, mi-am propus să nu încep cu stângul relația mea cu Barbara Kingsolver și să astept un alt roman al ei.

Care, iată, a venit! Barbara dear, promit că dacă îmi place Lacuna, citesc și Demon…!

Lacuna

Cum îl promovează editura

Catalogat de cei de la The Washington Post drept „cel mai matur și mai ambițios roman al Barbarei Kingsolver, Lacuna ne poartă într-o călătorie epică prin Mexicul artiștilor Diego Rivera și Frida Kahlo și prin America din vremea celui de-Al Doilea Război Mondial, a lui F.D. Roosevelt și J. Edgar Hoover.

Un amestec ingenios de adevăr și ficțiune, romanul este o lectură captivantă, o frescă amplă de delicii senzoriale și idei stimulatoare despre artă, politică, identitate și istorie.

Lacuna este povestea emoționantă a unui om pendulând între două națiuni aflate în căutarea unor identități moderne, dar și un portret de neuitat al artistului — și al artei în sine.

Născut în Statele Unite, dar crescut într-o serie de gospodării provizorii din Mexicul anilor 1930, Harrison Shepherd nu se simte nicăieri acasă. Viața lui se rezumă la ceea ce învață de la cei care lucrează în bucătărie sau făcând diverse comisioane prin oraș. Dar într-o zi fatidică, amestecând ghips pentru celebrul muralist mexican Diego Rivera, își descoperă o pasiune pentru istoria aztecă și pentru exotica și impetuoasa artistă Frida Kahlo, care îi va deveni prietenă pe viață. Iar când ajunge să lucreze pentru Lev Troțki, un lider politic exilat care se luptă pentru viața sa, Shepherd pătrunde fără să vrea în lumea artei și a revoluției, a scandalurilor și bârfelor alimentate de titlurile din ziare, asumâdu-și astfel riscul unei violențe teribile.

 Ajuns în Statele Unite, țara sa natală, Shepherd crede că ar putea să se regăsească în imaginea plină de speranță a Americii și să-și facă auzită vocea. Însă în acei ani întunecați, vânturile politice vor continua să-l arunce între nord și sud, într-o intrigă marcată de multe ori de breșa cumplită, de lacuna dintre adevăr și suspiciunea publică.

Ce spun alții despre romanul Lacuna

„Magistral… Ultimele pagini încă mă bântuie.“ – San Francisco Chronicle Book Review

„O veritabilă magiciană a cuvintelor.“ – Time

„Cel mai matur și mai ambițios roman al Barbarei Kingsolver… Un portret captivant al vieții americane… Un roman bogat, cu o țesătură amplă, viu colorată… Povestea tandră a unui om contemplativ.“ – The Washington Post

„Impresionant… uluitor… Lacuna poate fi savurat pur și simplu pentru muzica pasajelor sale despre natură, arheologie, mâncare și prietenie; ori pentru portretele sale de oameni reali sau inventați… Dar marea lui valoare constă în chemarea sa la conștiință și conexiune.“ – The New York Times Book Review

„Un amestec strălucit de adevăr și ficțiune, istorie și imaginație, prezentat ca o compilație a jurnalelor lui Harrison, împreună cu tăieturi din ziare și alte notițe, ceea ce face ca romanul să fie o lectură captivantă și absolut credibilă.“ – Book Page

„O frescă amplă de delicii senzoriale și idei stimulatoare despre artă, politică, identitate și istorie… Cititorii vor simți durerea legăturii dintre trecut și prezent.“ – Seattle Times

Cine e Barbara Kingsolver 

Barbara Kingsolver (n. 1955), scriitoare, eseistă și poetă americană, este autoarea a nouă bestsellere, printre care romanele Sub cerul liber, stăm în lumină, Flight Behavior, Prodigal Summer și The Poisonwood Bible (în curs de apariție la Editura Trei), precum și a unor volume de poezie, eseuri și scriere nonficțională. Împreună cu soțul și fiicele sale, a publicat influenta lucrare Animal, Vegetable, Miracle: A Year of Food Life. Cărțile ei au fost traduse în peste douăzeci de limbi, au câștigat premii literare și au cucerit o mulțime de cititori din întreaga lume.

Este membră a American Academy of Arts and Letters, iar în 2000 i s-a acordat National Humanities Medal, cea mai înaltă distincție americană pentru servicii aduse artei. Locuiește împreună cu soțul ei la o fermă din sudul munților Apalași. De aceeași autoare, la Editura Trei a fost publicat romanul Demon Copperhead, care a câștigat Premiul Pulitzer pentru Ficțiune în 2023.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!