„În zona cenușie” de Adrian Owen. Cât de aproape e ziua când gândurile oamenilor vor putea fi citite?

„În zona cenușie” de Adrian Owen. Când vor putea fi citite gândurile oamenilor?

 „În zona cenușie” demonstrează că știința a reușit să găsească modalități de comunicare cu oamenii aflați în stare neurovegetativă.

Timp de aproape 20 de ani, specialistul în neuroștiințe Adrian Owen a condus o echipă care a explorat creierul oamenilor aflați la granița dintre viață și moarte. Rezultatele studiilor au depășit cu mult sfera lumii medicale și au ținut primele pagini ale ziarelor și emisiunilor de știri ale televiziunilor.

Adrian Owen este Ofițer al Ordinului Imperiului Britanic pentru servicii aduse cercetării științifice.

Cercetătorul canadian demonstrează în cartea „În zona cenușie” publicată de Editura Trei că știința a reușit să găsească modalități de comunicare cu oamenii aflați în stare neurovegetativă. Cercetând prin intermediul scanării creierului „inefabila graniță dintre creier și minte, dintre ființă și neființă, dintre conștiință și abis”, Adrian Owen a dezvoltat un sistem cu ajutorul căruia pacienții în stare neurovegetativă – care nu reacționează, nu se pot mișca și nu vorbesc – pot comunica.

Deși captivi în propriile trupuri, acești pacienți reușesc într-un procent semnificativ să ia legătura cu lumea exterioară.

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI

„În zona cenușie” prezintă cazuri impresionante ale unor pacienți la granița dintre viață și moarte

Specialistul în imagistică descrie în cartea „În zona cenușie” cazurile impresionante ale unor pacienți la granița dintre viață și moarte (dintre care unii foarte apropiați sau aparținând familiei lui) care au reușit să vorbească cu ajutorul tehnologiei RMNf. Acest lucru a însemnat enorm atât pentru pacienți, cât și pentru știință. Scenariile științifico-fantastice care prezintă posibilitatea de a afla identitatea unui agresor chiar de la victima acestuia aflată în stare neurovegetativă sunt realizabile într-un viitor apropiat.

Munca pe care o desfășuram ne proiecta într-un viitor iminent, în care telepatia va fi posibilă nu printr-o contopire magică a două minți, ci prin tehnologie: supercomputere ținute în palmă, care pot să ne decodifice gândurile și să le transmită altei ființe umane.

Adrian Owen

Cercetătorul atrage atenția că „douăzeci de ani de acum înainte, așa-numitele interfețe creier-computer vor fi la fel de obișnuite ca smartphone-urile, televizoarele cu ecran plat și iPad-urile”.

Concret, aceasta înseamnă că un răspuns cerebral este analizat cu ajutorul tehnologiei, apoi transformat într-o acțiune conformă cu intenția utilizatorului. Un exemplu în acest sens: o persoană în pseudo-comă poate astfel să scrie la computer sau să manevreze un braț robotic ca să se hrănească.

Această nouă tehnologie s-ar putea să reușească destul de curând să le permită celor aflați în zona cenușie să urmeze cursuri online, să scrie e-mailuri, să susțină conversații și să-și exprime cele mai intime simțăminte. Rămân însă dificultăți, atât tehnice, cât și etice.

Adrian Owen

Avem motive de îngrijorare?

Adrian Owen este convins că ziua în care gândurile oamenilor vor putea fi cu ușurință descifrate nu este deloc departe.

Tehnologiile emergente ne vor permite într-o zi, fără îndoială, să citim gândurile altora. Nu în sensul rudimentar în care o facem deja — decodificând răspunsurile de tip da sau nu, pe baza modificărilor din activitatea RMNf. Ci în sensul de a interpreta și a înțelege exact ce anume gândește altă persoană, bazându-ne exclusiv pe un soi de vizualizare a ceea ce se petrece în creierul ei. Dilemele etice pe care le presupune acest lucru vor fi uriașe în lumea afacerilor, în politică și în domeniul publicității.

Adrian Owen

Profesorul de neuroștiință cognitivă este convins că modul cum funcționează lumea se va schimba radical în ziua când știința va avea acces la activitatea cea mai intimă a creierului oamenilor, la gândurile lor. „Va exista un apetit nesățios (câteodată chiar sinistru) pentru accesul la gândurile altora”, crede cercetătorul. El are totodată convingerea că tehnologia citirii gândurilor va produce o revoluție similară apariției internetului și a rețelei World Wide Web.

Are umanitatea motive de îngrijorare privitoare la modul cum vor fi utilizate aceste tehnologii?

Noi, ca specie, ne vom adapta, iar schimbările acestea vor deveni pur și simplu modul în care merg lucrurile: instrumentele pe care copiii noștri le vor folosi încă de la naștere și tehnologiile care vor defini proiectul de viață al generațiilor următoare.

Adrian Owen

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!