“Ieșirea de la liceul Condorcet” de Jean Béraud
Ieșirea de la liceul Condorcet

“Ieșirea de la liceul Condorcet” de Jean Béraud. Când fetele erau primite la şcoală doar ca să înveţe cum se ţine o gospodărie. Secretele tablourilor celebre

Tabloul de astăzi: Jean Béraud, Ieșirea de la liceul Condorcet, 1903.

Tabloul perfect pentru această perioadă, mai ales că taman ce dezbăteam zilele trecute pe pagina de facebook problema traficului odată cu începerea anului şcolar.

Am decis să nu intru în detaliile tehnice ale pânzei, ci vreau să vă vorbesc despre episodul surprins de Jean Béraud în tabloul său, „Ieșirea de la Liceul Condorcet”. dintr-un unghi socio-istoric.
Dacă ne uităm cu atenție, observăm că liceul este doar de băieți. Nimic surprinzător până aici, căci la început de secol XX învățământul secundar este încă dominat de inegalitatea sexelor. Și nu este vorba doar de situația din Franța, ci de întreaga Europă. Istoria educației din Romania, Franța sau orice altă țară europeană ne demonstrează că locul femeii în învățământul secundar și cel superior se democratizează abia în perioada interbelică, dar și atunci cu mari diferențe de curriculum.

Bărbaţii se temeau că, dacă femeile merg la şcoală, se prăbuşeşte casa 🙂

Principala cauză pentru care bărbații militau ca fetele să primească o educație “specifică” (cursuri de lucru manual, de sănătate și farmacie, cursuri pentru menținerea gospodăriei etc.) era “declinul familiei“. Acest “declin“, cum era numit de anumiți extremiști ai vremii, se înregistra concomitent cu emanciparea femeilor și dreptul la vot și se vehicula ideea că dacă locul femeii nu este acasă, atunci familia decade din punct de vedere moral.

În Franța se înfiinţeaza liceele pentru fete, câte unul pe regiune, dar sunt cu taxă și rămân accesibile multă vreme doar tinerelor dintr-o clasă socială înaltă. Programa școlară nu conținea științe (sau într-o cantitate infimă), nici greacă, latină sau filozofie, materii obligatorii pentru băieți. Fetele nu-şi puteau susţine nici examenul de bacalaureatul, ele primind la sfârșitul studiilor un certificat simbolic. Abia în jurul anului 1925 învățământul secundar, cât și cel superior încep să aibă o programă comună, iar fetele pot trece examenul de bacalaureat pentru a se putea înscrie la universități.

Cine este autoarea materialului?

Salut! Numele meu este Irina Adam, sunt absolventă în istoria artei, iar specializarea mea este Arta Europeană. Haideți să descoperim împreună enigmele muzeelor și ale artiștilor și să înțelegem simbolurile din tablouri! Sunt nerăbdătoare să împărtășesc cu voi pasiunea mea pentru cultură.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!