5 greșeli grave de scriere pe care n-o să le mai faci niciodată după ce citeşti rândurile de mai jos - Ana are carti!

5 greșeli grave de scriere pe care n-o să le mai faci niciodată după ce citeşti rândurile de mai jos

Există unele reguli gramaticale atât de simple încât este greu de crezut că ele continuă să fie “ciopârțite”. Iată un top 5 al regulilor de scriere ușor de ținut minte:

  1. Niciodată, în nicio circumstanță, “AFLI” nu se scrie cu doi “I”. Întotdeauna e “AFLI”, nu “AFLII”. Corect e “să afli”, “tu să afli”. Incorect este “să aflii”, tu “să aflii”.
  2. Verbul “A CREA” le dă mari bătăi de cap internauților, fie că este vorba de comentatori, bloggeri sau jurnaliști cu pretenții. Întrebarea care creează probleme este “când scriem cu un singur “e” și când cu doi”. Reţine următoarea regulă simplă, pe care n-o vei găsi în manualele de gramatică: la conjugarea verbului “a crea” apar doi “e” doar dacă în cuvânt este prezentă și litera “z”. Fără z, avem întotdeauna un singur “e”.

Iată câteva exemple: eu creez, tu creezi, voi creați, noi creăm, eu am creat.

  1. La fel cum nu există “să aflii”, nu există nici “să aibe”. Corect este “să aibă”.
  2. Cum se folosesc corect î din i și â din a – Regula de reținut este că “â” se folosește în interiorul cuvintelor, iar “î” se folosește la început și la sfârșit.

Avem așadar “să înceapă”, nu să “ânceapă”, a “urî”, nu “a urâ”. ATENȚIE însă: un cuvânt care începe cu “î” își păstrează forma și dacă primește un prefix (precum “pre-” sau “ne-”): îndoielnic – neîndoielnic.

  1. “Decât” se folosește ori ca termen de comparație, ori în construcțiile negative (trebuie să fie un “NU” în propoziție). În structurile afirmative folosim “doar”. Așadar, este corect să spunem “salatele sunt mai sănătoase decât mâncarea fast food” sau “Nu mai am decât un leu în portofel”. Afirmațiile de tipul “mai am decât un leu în portofel” sunt incorecte din punct de vedere gramatical și… dăunează grav imaginii unei persoane 🙂 .

Sursa: Realitatea

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!