O mulțime de filme inspirate din cărți intră în competiție anul acesta la Premiile Oscar.
Dincolo de filmele nominalizate, starurile implicate şi părerile mai mult sau mai puţin obiective ale fanilor lor, pentru noi, iubitorii de cărti, momentul este unul cu totul deosebit: 9 (NOUĂ!!!!) filme inspirate din cărţi “se bat” pentru statuete.
Pentru că, spre jena mea totală şi profundă, n-am citit niciuna dintre ele, ţi le prezint mai jos pe scurt, aşa cum le-am găsit descrise pe ziare.com, pentru mai multe detalii invitându-te să accesezi sursa.
Dacă ai citit vreuna dintre cărti spune-ne şi nouă părerea ta… direct, cu sinceritate, asa cum se obişnuieşte pe anaarecarti.ro.
Filme inspirate din cărţi – ai văzut vreunul, ai citit vreuna? 🙂
1.”The Revenant: Legenda lui Hugh Glass”, inspirat din „The Revenant”, Michael Punke
Filmul este inspirat din romanul “Răzbunătorul – Legenda lui Hugh Glass”, publicat în 2002 de Michael Punke. Cartea descrie viaţa colonistului american Hugh Glass, care în 1823 a fost atacat şi rănit de un urs grizzly, fiind abandonat de către tovarăşii de călătorie şi lăsat să moară. Dar Glass supravietuieşte şi porneşte într-o călătorie a răzbunării. (Ca să evităm un scandal, te rog să nu mă întrebi de ce în fotografia principală a articolului nu apare Leonardo diCaprio 🙂 )
2.”Martianul” („The Martian”), inspirat din „The Martian”, Andy Weir
Când a apărut prima dată, „Marțianul” lui Andy Weir a fost considerat un Robinson Crusoe modern. Astronautul Mark Watney se trezeşte „uitat” de către colegii săi pe… Marte. El trebuie să supravieţuiască pe o planetă pe care nimic nu creşte.
(UPDATE!!! Între timp am citit și noi „Marțianul” – recenzia o ai AICI).
3.”Brokerii apocalipsei” („The Big Short”), inspirat din „The Big Short: Inside the Doomsday Machine”, Michael Lewis
„Marea contracţie economică. În interiorul maşinăriei infernale”, care care sta la baza filmului, analizează criza financiară. La un an de la colapsul financiar din 2008, autorul Michael Lewis a încercat să explice ce s-a întâmplat, prin vocile primilor oameni care au anticipat dezastrul.
4.”Daneza” („The Danish Girl”), inspirat din „The Danish Girl”, David Ebershoff
Romanul “Daneza” a fost publicat în anul 2000 de către americanul David Ebershoff. Cartea este inspirată din povestea reala a lui Lili Elbe, prima persoană cunoscută care a suferit o operaţie de transformare de sex. Cartea explorează subiecte controversate precum condiţia umană, puterea şi limitele dragostei, integrarea în societate, toate acestea printr-o perspectiva tragică.
Filme inspirate din cărţi: „Brooklyn”, „Carol” & „Camera”
5.”Brooklyn”, inspirat din „Brooklyn”, Colm Toibin
„Brooklyn” spune povestea unei imigrante cu origini irlandeze pe nume Eilis. Aceasta ajunge în Brooklyn-ul anilor ’50, plină de speranţe şi vise, şi se îndrăgosteşte de un tânăr pe nume Tony. Tocmai când lucrurile par să se liniştească, veşti tragice din Irlanda îi strică liniştea şi o forţează să aleagă între cele două cămine.
6.”Carol”, inspirat din „The Price of Salt”, Patricia Highsmith
Cartea prezintă povestea a două femei, una înstărită, bătrână şi căsătorită, iar cealaltă – tânără şi visătoare. Cele două ajung să se îndrăgostească şi, spre deosebire de majoritatea iubirilor interzise, a lor este romantică şi optimistă, in ciuda finalului de relaţie.
7.”Camera” („Room”), inspirat din „Room”, Emma Donoghue
Cartea prezintă o traumă cutremurătoare prin ochii unui băieţel de şase ani care nu cunoaşte altceva în afara camerei în care a crescut şi pe mama sa. Noaptea, mama îl închide în siguranţă, în şifonier, unde trebuie să doarmă când Old Nick vine în vizită.
8.”Podul spionilor” („Bridge of Spies”), inspirat din „Bridge of Spies”, Giles Whitwell.
Cine sunt persoanele implicate în cel mai cunoscut schimb de prizonieri din Berlinul post război? Care este povestea care se ascunde în spatele spionilor internaţionali care au pavat drumul către Razboiul Rece?
9.”Spotlight”, inspirat din „Betrayal: Crisis in The Catholic Church”, The Boston Globe
Echipa de investigaţii a ziarului Boston Globe a şocat o lume întreagă când a dezvăluit numărul uimitor de abuzuri şi acte de pedofilie care au loc în cadrul Bisericii Catolice. Intitulată Spotlight, echipa a detaliat modul în care cazurile au fost muşamalizate, iar victimele – uitate.