Când am deschis pachetul primit de la Pandora M, am aplaudat de încântare, sub privirile mirate ale nepoţilor. Care au început, apoi, şi ei să aplaude. La un an şi 6 luni cât au gemenii acum, de un lucru poţi fi sigur(ă): se dau în vânt după aplauze 🙂 .
Revenind…
Principalul motiv al entuziasmului meu a fost volumul “Marsuinul” de Mark Haddon. Culmea!, nu ştiu ABSOLUT NIMIC despre acest roman, ba ca să fiu sinceră, am scos şi dicţionarul din raft ca să verific definiţia cuvântului din titlu.
(MARSUÍN, marsuini, s. m., s. n. 1. S. m. Specie de mamifer cetaceu, asemănător cu delfinul, cu spatele negru, părțile laterale gri și abdomenul alb (Phocaena phocaena). 2. S. n. (Mar.) Împletitură din parâmă, fixată la prora și la pupa remorcherelor, folosită ca apărătoare. – Din fr. marsouin.)
Dar, câtă vreme pe copertă este numele lui Mark Haddon, celelalte informaţii mi se par nişte simple detalii. Caci după ce am citit SFÂŞIETORUL său roman, “O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii”, i-am promis autorului englez că îi voi cumpăra absolut toate cărţile. Poate să scrie şi despre bujii, becuri şi suruburi, eu îl voi citi.

Marsuinul este teribil de violent, de o ferocitate luminoasă inocentă
Prin urmare, fac copy/paste la prezentarea editurii şi ne auzim… la recenzie:
„Unicul supraviețuitor al unui oribil accident aviatic este o nou-născută. Fetița va fi crescută în totală izolare de un tată putred de bogat și incestuos. Ajunsă o tânără frumoasă, ea trăiește într-un lux de basm, victimă însă a propriului părinte monstruos. Asta până când un necunoscut se îndrăgostește de ea și declanșează un blestem implacabil. Un roman ce sare din contemporaneitate în lumea antică, din realismul actualității într-o fantezie atemporală: pirați, prințese, strigoiul lui Shakespeare și o legendă străveche ce-și desface firele narative în timp și spațiu.” (Pffffff, la sintagma “strigoiul lui Shakespeare” eu am căzut de pe canapea!!!)
Marsuinul este teribil de violent, de o ferocitate luminoasă, inocentă… Haddon reușește să restituie rolul de primă mână personajelor feminine lăsate în umbra de legendă lui Antiochus. The New Yorker
Uimitor de ambițios și de inovator, o carte superb scrisă. Pat Barker
Marsuinul declanșează plăcerea pură a lecturii. Max Porter
Marsuinul lui Mark Haddon e un candidat serios la titlul de Romanul anului 2019. The Observer
Mark Haddon (n. 1962) este un poet, prozator, autor de cărți pentru copii, dramaturg și fotograf britanic. Romanul său din 2003, O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții, a câștigat nu mai puțin de 17 premii literare, inclusiv prestigiosul Whitbread Book Award. În prezent predă creative writing la Oxford University.
”Eu, Claudius, Împărat” de Robert Graves
A doua carte primită de la Pandora M este pe gustul Anei de acum câţiva (mai mulţi) ani, când am traversat o perioadă în care am citit numai ficţiune istorică. Nu stiu dacă preferinţa mai este de actualitate, dar prezentarea editurii la “Eu, Claudius, Împărat” de Robert Graves sună extrem de promiţător:
“Din autobiografia lui Tiberius Claudius, Împărat al Romanilor, născut în anul 10 î.e.n., asasinat și zeificat în anul 54 e.n.”
„Una dintre marile cărți ale vremurilor noastre.” The New York Times

Desconsiderat din cauza infirmității, tratat ca un înapoiat
Desconsiderat din cauza infirmității, tratat ca un înapoiat, disprețuit din cauza bâlbâielii sale, Tiberius Claudius Drusus Nero Germanicus a supraviețuit intrigilor și otrăvirilor ce au marcat domniile lui Augustus, Tiberius și a nebunului Caligula, pentru a deveni Împărat al Romei în anul 41 d.Hr. Eu, Claudius, Împărat, prima parte a romanului vieții lui Claudius, scris sub forma unei autobiografii apocrife, este considerat un clasic modern al ficțiunii istorice. Ecranizarea din 1976 este socotită și ea una dintre cele mai bune serii TV din toate timpurile.
„O capodoperă plină de înțelegere a istoriei și profund captivantă: o realizare măreață a imaginației.” Hilary Mantel
„Cum a ajuns Graves să și-l aleagă pe Claudius ca narator, mi-e greu să spun. Chiar dacă a fost în urma unei îndelungi deliberări sau dacă a fost o hotărâre luată iute, cert este că nu se poate imagina un vehicul mai bun pentru a purta povestea primei jumatăți de secol din viața Romei Imperiale – un cronicar ce a trăit în chiar centrul ei putred.” Barry Unsworth

Robert Graves, unul dintre cei mai mari oameni de litere britanici ai secolului trecut
„În lucrarea de față dezvălui o serie de întâmplări confidențiale. Dar, veți întreba, cine sunt confidenții mei? Iată răspunsul: ea se adresează posterității. Nu am în vedere nici pe strănepoții și nici pe străstrănepoții mei, ci posteritatea foarte îndepărtată. Speranța mea e că voi, eventualii mei cititori de peste o sută de generații sau mai mult, sa aveți impresia că vă vorbesc direct, ca și cum aș fi unul dintre voi, după cum Herodot și Tucidide, deși morți de mult, îmi vorbesc mie. ” Robert Graves
Născut în 1895 la Wimbledon, Robert Graves este considerat unul dintre cei mai mari oameni de litere britanici ai secolului trecut. A luptat în Primul Război Mondial, fiind grav rănit în Bătălia de pe Somme. După încheierea războiului, a scris un volum de memorialistică despre teribila încleștare mondială, Good Bye to All That, considerat o capodoperă a genului. Vânzările excelente ale cărții i-au permis să se stabilească în Insula Mallorca, unde a început să scrie seria romanelor istorice care i-au mărit popularitatea. Pasionat de mitologia antică, este autorul unor monumentale studii de gen. În seria Anansi. Clasic urmează să apară Claudius Zeul.