”Despre smerenie” a fost relansată de trupa Taxi după ce rapsodul Grigore Leșe, unul dintre artiștii care apăreau în videoclip, a cerut să fie scos.
Grigore Leșe s-a speriat de controversele uriaşe stârnite de ceea ce mai toată lumea a considerat că e un manifest împotriva Catedralei Mântuirii Neamului.
Piesa inițială strânsese în doar câteva ore peste 10.000 de vizualizări pe Youtube, însă ea a fost înlocuită acum de o alta nouă. În locul lui Grigore Leșe trupa Taxi a inclus și mai multe vedete.
Lista vedetelor care apar în clip
Dan Bittman, Cornel Ilie, Monica Anghel, Virgil Ianțu, Andi Vasluianu, Dorina Chiriac, Ștefan Bănică, Robin Proca, Andi Moisescu, Dani Oțil, Paula Chirilă, Horia Moculescu, Toni Grecu, Irina-Margareta Nistor, Dan Byron, Teo Trandafir, Oreste Teodorescu, Pavel Bartoș, Ada Milea, Călin Goia, Mircea Cărtărescu, Horia Vîrlan, Guess Who, Laura Lavric, Andreea Esca, Răzvan Simion, Alexandru Andrieș, Emilia Popescu, Marian Râlea, Andrei Aradits, Marius Florea Vizante, Cătălin Mitulescu, Pavel Stratan, Cristian Hrubaru, Ovi, Adrian Daminescu, Alin Dincă, Radu Gheorghe, Dana Dorian, Flavius Buzilă, Ivan Patzaichin, Dan Fințescu, Tudor Ionescu, Carmen Tănase, Aurelian Temișan, Alina Manole, Nico, Marius Bațu, Mike Godoroja, Benone Sinulescu, Ada Condeescu, Cristi Grețcu, Stela Popescu, Dragoș Bucurenci, Daniel Iordachioae, Florin Ristei, Marius Manole, Monica Davidescu, Ioan Gyuri Pascu, Cosmin Vaman, Bebe Cotimanis, Mihai Petre, Kempes, Mircea Baniciu, Alexandra Ungureanu, Oana Pellea, Victor Rebengiuc.
UPDATE. Videoclipul „Despre smerenie” a dispărut de pe Youtube. Clipul a fost scos chiar de către Trupa Taxi, după ce Grigore Leșe a decis să se retragă din videoclip.
„Retragem videoclipul de pe YouTube”
„Respectăm decizia domnului Grigore Leșe de a se retrage din videoclipul „Despre smerenie”. Drept care retragem videoclipul de pe YouTube. Vom reveni – după Paște – cu o variantă în care domnul Leșe nu va mai fi inclus.”, au anunțat aceștia pe Facebook. „Dorim să vă asigurăm că nu ne retragem, nu ne răzgândim. Credem cu tărie în „Despre smerenie” și vom reveni – cu siguranță – cu noua variantă a videoclipului. Vă mulțumim!”, au mai spus aceștia, informează Paginademedia.
Grigore Leșe a cerut să fie scos din videoclipul piesei Taxi, motivul fiind modul în care a fost interpretat mesajul, după cum a declarat el pentru aceeaşi sursă: „M-am dus cu tot dragul la filmarea pentru piesa Despre Smerenie, am văzut artiștii, am citit și textul înainte. Problema nu este piesa în sine, ci modul în care lumea a interpretat-o, că ar fi împotriva Catedralei Neamului. S-a dat o altă înțelegere piesei. M-am trezit cu interpretări de tot felul. M-au sunat și oameni de la Mitropolia din Iași, de la BOR. Am fost la Cernica și m-a oprit lumea pe stradă să mă întrebe ce caut eu acolo. Dacă oamenii sunt nemulțumiți de prezența mea, am zis că este mai bine să nu fiu acolo.”
De ce un blog ca al nostru e interesat de o astfel de ştire?
Un videoclip încărcat zilele trecute pe Youtube, în care un tânăr arde cartea lui Mircea Cărtărescu, „Frumoasele străine”, a stârnit reacţii uriaşe pe internet.
Tânărul explica, în clipul video, că a ars cartea în semn de protest faţă de apariţia scriitorului Mircea Cărtărescu în videoclipul „Despre smerenie” al trupei Taxi, scrie Hotnews.
Trupa Taxi a lansat joi videoclipul „Despre smerenie”, în care solistul Dan Teodorescu cântă despre un vis în care încearcă să-l întâlnească pe Dumnezeu. Reuşeşte să-l găsească, în cele din urmă, într-o biserică mică, de lemn, situată pe un deal.
În videoclipul pe care foarte multă lume l-a interpretat ca fiind un manifest care atrage atenţia asupra dimensiunii Catedralei Mântuirii Neamului apar mai multe nume sonore din showbizul românesc, muzicieni, dar şi oameni de cultură precum Mircea Cărtărescu sau Victor Rebengiuc.
Ce spune Mircea Cărtărescu?
Când a auzit de fapta tânărului, Mircea Cărtărescu a reacţionat publicând clipul cu pricina și pe pagina lui de Facebook, alături de un mesaj: „Nu e frumos să dai foc unei cărți în nicio împrejurare, dar e mare tristețe s-o faci în urma unui cântec din care n-ai înțeles nimic…”.
Intimitatea actului religios este ideea care reiese din versurile piesei „Despre smerenie”, a spus Mircea Cărtărescu:
„Dragii mei, apelez din nou la rațiune, cu speranța că totuși mai există așa ceva la noi. Clipul formației ”Taxi” nu e în realitate nici un manifest, nici un atac la Catedrala Mântuirii Neamului, nici o teză de doctorat. E doar o poezie cântată. Clipul nu cere oprirea lucrărilor la catedrală și nu jignește credința nimănui. Nu e o poziționare atee, cei pe care-i cunosc dintre participanți sunt creștini ortodocși, ca și mine. În clip e vorba de un om care-l caută pe Dumnezeu. Nu-l găsește în Catedrală din cauza spațiilor prea largi, dar îl vede imediat într-o biserică mică. E o metaforă, nu o dispută ideologică și nici o lucrare de istoria religiilor sau de geo-politică gen Huntington.
„Eu nu urăsc nimic altceva decât ura”
Lemnul și spațiile mici nu trebuie luate literal. Ele sunt simbolul intimității actului de credință. De fapt, toate acestea există în textul cântecului, dar cei care s-au inflamat nu le-au observat. Dumnezeu există și în catedrală, cum există pretutindeni, spune cântecul în mod expres și literal. Pe scurt, eu am participat la un eveniment estetic, cu un mesaj poetic (ambiguu prin excelență). Nu la unul tăios ideologic. În ceea ce mă privește, o altă perspectivă nu mă interesează. Războiul iscat din senin și prostește din neînțelegerea unui poem cântat nu e războiul meu. Eu nu urăsc nimic altceva decât ura (cum cânta Bob Dylan).
Sociologii vor avea mult de lucru să explice enorma discrepanță dintre un mesaj ambiguu și understated al unui cântecel și masiva overreaction pe care a provocat-o. După mine, asta arată că ne scăldăm în ape foarte tulburi, din care-ar putea ieși oricând o fantomă a trecutului.”
Dan Teodorescu, solistul trupei Taxi, a postat şi el un mesaj pe Facebook în care arată că nu se aştepta ca mesajul „transmis cu atâta blândeţe” din piesa „Despre smerenie” să provoace atât de multă agresivitate. Solistul le cere iertare celor pe care i-a deranjat cu mesajul său şi le promite să spună „şi de-acum încolo exact ce simt şi ce cred”.
Unul dintre cei care au participat la filmarea videoclipului, Grigore Leșe, s-a dezis de respectivul cântec, declarând că nu a știut că versurile sunt îndreptate împotriva ridicării catedralei.