„Ce gândesc oamenii în sinea lor”. Despre limbajul nonverbal

„Ce gândesc oamenii în sinea lor”. Care este cea mai eficientă metodă de înțelegere a limbajului nonverbal?

Există nenumărate cărți scrise de autori specializați în „citirea” comportamentului și limbajului nonverbal. Ce aduc nou sau diferit Mark Bowden și Tracey Thomson în cartea „Ce gândesc oamenii în sinea lor. Descifrarea limbajului corporal”, recent publicată la Editura Trei?

Cu siguranță, nu liste de indici nonverbali și semnificațiile lor precise, afirmă ei. Și nici un număr exact de pași simpli, prin care cititorii pot deveni experți în a identifica, în termeni absoluți, minciuna. Cei doi autori demitizează cele mai frecvente credințe despre sensul anumitor gesturi spunând că nu există rețete care să asigure succesul unor interpretări corecte.

Ca să înţelegi ce gândesc oamenii, fii atent, în primul rând, la… tine

Dar pot exista metode. Cartea „Ce gândesc oamenii în sinea lor” oferă „o nouă perspectivă asupra semnificației limbajului corporal” și un „nivel înalt de înțelegere a adevărului și minciunilor din ceea ce gândesc realmente oamenii”. Parte a acestei perspective este orientarea atenției și către noi, nu doar înspre celălalt. Pentru că de multe ori, ceea ce ne induce în eroare nu este atât comportamentul celeilalte persoane, ci cum alegem noi să (îl) interpretăm.

Ce gândesc oamenii în sinea lor
„Ce gândesc oamenii în sinea lor. Descifrarea limbajului corporal”

Iar pentru acest lucru, explică cei doi experți, nu e suficient să analizăm doar o serie de indici nonverbali. Modurile în care îi decodificăm și le asociem o semnificație sunt filtrate de experiența noastră, de credințe, de mediul în care ne-am format și am interacționat cu cei din jur, dar și de starea noastră emoțională. Totul e parte a unui proces de evaluare care se desfășoară rapid și inconștient.

Metoda SCAN te ajută să descifrezi corect limbajul nonverbal

Cum putem atunci învăța să descifrăm corect ceea ce ne transmit ceilalți nonverbal? Prin metoda SCAN, folosită și exemplificată de Mark Bowden și Tracey Thomson pe parcursul întregii cărți.

S: Suspendă-ți judecata și concentrează-te pe descrierea faptelor. Acest aspect presupune detașarea emoțională de fapte și analiza printr-o stare de conștiință și prezență depline (mindfulness) a acelui moment: ce face persoana, ce ton folosește, care sunt semnalele-cheie ale limbajului său corporal. „Această examinare detaliată – descrierea situației – îți antrenează gândirea critică și te oprește din a emite judecăți <instinctive> și ipoteze greșite. Atunci când îți suspenzi judecata bazată pe reacția instinctivă (…) ai mai mult spațiu de manevră ca să poți observa mai multe detalii și să analizezi critic cât este de real ceea ce vezi”.

C: Ia în considerare contextul. Mai precis cadrul în care se desfășoară acțiunea și toate elementele constitutive ale situației (de ordin fizic, psihologic, digital și social).

A: Întreabă-te ce Altceva ar mai putea fi? Pornind de la întrebarea „…dar dacă?” pentru a testa și alte posibile ipoteze. În acest fel „poți să iei în calcul modul în care sentimentele tale influențează felul în care percepi sentimentele altora”.

N: Emite o Nouă judecată și testeaz-o. „Perfecționează sau înlocuiește judecata inițială cu o <teorie a minții> construită pe baza mai multor informații. Obține feedback”.

Cum funcționează metoda și cum se poate aplica în absolut orice situație, cei doi autori exprimă sugestiv, prin exemple concrete din trei arii de relaționare socială întâlnirile romantice, prieteni și familie și viața profesională care constituie și trei capitole relevante ale cărții „Ce gândesc oamenii în sinea lor”.

Creatorii companiei Truthplane, Mark Bowden și Tracey Thomson sunt experți în comunicare nonverbală și comportament, autori, speakeri și traineri apreciați în toată lumea. Mark a fost votat expertul #1 în „Worlds Top 30 Body Language Professionals” în 2014 și unul dintre cei mai buni traineri de business.

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!