Biblioteca din parc. Trepte cu titluri de carte la Câmpulung
Biblioteca din parc

Biblioteca din parc. Trepte cu titluri de carte, pictate de tinerii din Câmpulung

Biblioteca din parc a fost creată de 20 de tineri din Câmpulung care au transformat locul plin de verdeață din oraș.

Pe treptele care străbat Parcul Ștefănescu, ei au pictat 98 de titluri de cărți prin care trecătorii sunt invitați la lectură și se pot bucura de mai multă culoare. ”Vandalism elegant” este proiectul în care tinerii au ascuns povești în scările prăfuite și roase de vreme ale parcului. Strădania lor este apreciată și lăudată de cei care vin în parc.

Biblioteca din parc
Biblioteca din parc

Cei 20 de tineri sunt membri ai clubului LEO ”Leolution” Câmpulung. Ei au venit cu ideea și au ales titlurile de cărți. Până la lăsarea serii, au muncit cu entuziasm, pentru a crea biblioteca din parc. Carmen-Victoria Bârloiu, advisor Lions Club ”Negru Vodă” Câmpulung, povestește cum au ajuns ”leuții” să facă pictură pe scări.

Biblioteca din parc
Biblioteca din parc

Parcul Ștefănescu din Câmpulung este foarte tranzitat, fiind în apropierea Complexului-restaurant Ciobănașul. Pe treptele care străbat parcul își fac poze turiștii, se fac pozele pentru nunți, multiprezente selfie-uri, adolescenții ”la drum de seară” populează toată zona. Vrând-nevrând, fac parte deja din Câmpulungul ”turistic”, din ”imaginea” lui. Și pentru că au văzut mereu treptele tot mai triste și în paragină, la una dintre întâlniri, unul dintre leuți a propus să ne ocupăm un pic de ele.

Biblioteca din parc
Biblioteca din parc

Ne-am inspirat din mediul online. Am propus primăriei să ne lase să desfășurăm o sesiune de Design Street în zonă. Sunt niște copii tare buni și ei știu că viitorul este condus prin educaţie… De aici probabil și tema. Ei au propus tema, ideea cu cărțile: Poate le dăm sugestii de lectură unora!”

Biblioteca din parc
Biblioteca din parc

Biblioteca din parc are două trepte fără povești

Patru zile au muncit adolescenții pentru a realiza proiectul ”Vandalism elegant”. S-a întâmplat în 2019. Elevii au început într-o zi de miercuri și au terminat sâmbătă seara, la lumina lămpilor din parc. Prin rotație, 20 de voluntari au pictat 98 de titluri de cărți pe 98 de trepte din cele 100 ale parcului. Două trepte au rămas fără povești, din cauza stării avansate de degradare.

Biblioteca din parc
Biblioteca din parc

Majoritatea oamenilor care au trecut prin zonă i-au lăudat, ba i-au trimis să picteze și zidurile de la stadion, spune Carmen-Victoria Bârloiu. ”Au apreciat munca lor, au zis chiar că le-a fost mai ușor parcă să urce atâtea scări, uitându-se la cotoarele de carte. Copiii mai mici erau tare grijulii și trăgeau de părinți să nu cumva să calce pe trepte, să nu strice ”desenele frumoase”. Deh, au fost și unii care ziceau că <mai bine puneau mâna să le repare decât să le mâzgălească>…”

De ce ”Vandalism elegant”? Carmen-Victoria Bârloiu explică mesajul din spatele proiectului și ce și-au propus copiii atunci când au ales acest nume. ”Pictura pe scări este chiar ceva frumos, instructiv. Este o propunere de lectură, de meditație. O tragere de urechi ”elegantă” și, ca metaforă, pornind de la abecedar (prima treaptă) ajungi la filosofia de viață.”

Biblioteca din parc
Biblioteca din parc

Copiii implicați în proiect sunt ”tare faini”

Copiii implicați în proiect sunt ”tare faini”, adaugă Carmen-Victoria Bârloiu, majoritatea au rezultate excepționale la școală și premii la olimpiade, concursuri naționale și internaționale. ”Să auzi copii de 12-14 ani, vorbind cu pasiune despre istoria unui oraș, despre monumente marginalizate și chiar distruse. Despre teama de a umbla pe stradă cu bicicleta din cauza câinilor vagabonzi, despre bullying-ul din școli, despre drogurile infiltrate mai mult sau mai puțin subliminal. Despre șantierele deschise aiurea în oraș în diverse părți și care nu se mai închid, despre gunoaiele care ne sufocă la tot pasul, despre temerile lor vizând includerea în societatea de mâine. Chiar trebuie să stăm de vorbă cu ei, să îi ascultăm cu seriozitate!

Biblioteca din parc
Biblioteca din parc

De fapt, ce mă mir?! Doar și-au ales ca deviză – „Solution Through Evolution”. Asta e deviza Clubului ”Leolution”. Ei nu sunt doar ”another brick in the wall”. Cum să nu-i iubești, cum să nu fii mai optimist privitor la viitorul acestei țări, când îi vezi cât sunt de inventivi, aplicați, implicați, pasionați, doritori de a face lucruri bune… ”pe bune””, mărturisește Carmen-Victoria Bârloiu.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!