Sendviș sau sandvici - care e forma corectă? Schimbarea din DOOM 3
Sendviș sau sandvici

Sendviș sau sandvici – care este forma corectă? Schimbarea din DOOM 3!

Sendviș sau sandvici sau sandviș: care este forma corectă conform DOOM3?

Pe vremea când eram tânără și neliniștită, prima ediție a DOOM, pe care cu onoare o dețin, m-a adus în pragul unei fracturi de limbă pentru că indica negru pe alb că forma corectă este “sandviș”. Pronunțarea a trei consoane consecutive nu e treabă ușoară pentru nimeni, dar dacă așa ziceau domnii de la Academie…! Bine, într-un acces de generozitate, ei trecuseră în DOOM și varianta “sandvici”. Adică o acceptau, dar nu o recomandau.

Prin urmare, scrupuloasă cum mă știi, eu mă chinuiam cu sandvișul. Sandviș în sus, sandviș în jos. Și am tot avut ocazia să-l exersez pentru că vorbim de perioada liceului și a facultății, pe care am urmat-o în paralel cu primul meu job. Deci îți dai seama că plecam dimineața de acasă cu pachetul de rigoare în care aveam, de obicei, ai ghicit!, sandvișuri.

A apărut DOOM 2 și, ce să vezi?!, alta era acum forma corectă a cuvântului. “Sandvișul” meu drag, pe care deja îl pronunțam cu dexteritate, a dispărut complet, “sandvici” a devenit forma recomandată, iar “sendvișul” (pe post de new entry) doar acceptată.

Sendviș sau sandvici – atâta le-au învârtit de ne-au zăpăcit!

Ok, mi-am spus eu, limba e vie, evoluează, domnii de la Academie țin seama de felul în care vorbește majoritatea, că doar nu credeți că erau prea mult nebune care spuneau “sandviș”. Prin urmare, am început să folosesc varianta “sandvici”.

Și iata cum ajungem în zilele noastre. Iar DOOM 3 vine cu o nouă schimbare, de data aceasta probabil în funcție de cât de foame le este autorilor, căci altă explicație nu am.

Conform DOOM 3, sendvișul a fost avansat ca forma recomandată, în timp ce sandvici a retrogradat la cea tolerată.

Și știi ceva? Nici măcar nu mă enervez. Având în vedere formula după care par să funcționeze autorii DOOM, în următoarea ediție précis vor reintroduce forma sandviș. Atunci va fi momentul meu, practic m-am antrenat o viață pentru el 🙂 .

Concluzionând! În acest moment, forma corecta și recomandată este sendviș. Este acceptată și forma sandvici.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!