Jurnalul scoate două romane de dragoste scrise de Regina Maria
romane Regina Maria

Jurnalul scoate două romane de dragoste scrise de Regina Maria

Dacă tot suntem în luna martie, Jurnalul vine cu o surpriză editorială de excepţie, fix pe gustul meu: două romane de dragoste scrise de Maria, Regina românilor.

Una dintre cele mai iubite personalităţi feminine din istoria României, Regina Maria, a fost si o scriitoare extrem de talentată. A scris mult, în limba română, engleză şi franceză, în special literatură memorialistică, pe care specialiştii români o consideră valoroasă atât din punct de vedere literar, cât şi documentar.

Virginia Woolf, despre Regina Maria: “S-a născut cu pana de scris în mână”

Mie una însă mi-au atras atenţia cuvintele de apreciere pe care le-a avut… Virginia Woolf despre regina-scriitoare: „…S-a născut cu pana de scris în mână. Cuvintele sunt vocația ei. E adevărat, nu are habar de regulile jocului. Slovele ei curg şi înghit, în cale, oraşe întregi. De multe ori, ratează efectul scontat. Şi totuşi, fiindcă are un surplus de sentimente, fiindcă nu-i este teamă să-şi urmeze emoția sau că, încercînd să treacă peste obstacole o să cadă, reuşeşte să evoce frumusețea şi să transmită fiorul. (…) În ciuda spiritului său viu, nu pretinde nimeni că regina Maria e un fel de Saint Simon sau de Proust. Dar ar fi absurd să negăm faptul că regina Maria şi-a câştigat libertatea prin grația scrisului său. Ea nu mai era o regină în cuşcă. Călătoreşte peste tot în lume, liberă, ca orice altă ființă umană, să râdă, să facă observații, să spună ce-i trece prin cap. Să fie ceea ce este. Şi dacă ea a reuşit să evadeze, atunci, datorită ei, am reuşit şi noi. Regalitatea nu mai e chiar atât de regală.” (1934, Time and Tide)

Astăzi Jurnalul vine cu o iniţiativă editorială impresionată: două romane de dragoste inedite, semnate de Regina Maria, publicate la peste 80 de ani de când au fost scrise: ”Regine Încoronate” (luni, 8 martie, apare volumul 1, iar pe 15 martie – volumul 2) și “Glasul de pe munte” (22 martie).

Începând de luni, 8 martie, primul volum al cărţii “Regine Încoronate” poate fi cumpărat de la chioşcurile de ziare, la preţul de 25 de lei cu ziarul Jurnalul.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!