Primele însemnări despre Iisus, descoperite pe tăbliţe de 2000 de ani?

Primele însemnări despre Iisus, descoperite pe tăbliţe de 2000 de ani?

Specialiștii susțin că au confirmat autenticitatea unor tăbliţe vechi de 2000 de ani ce par să includă primele cuvinte despre Iisus scrise vreodată.

Un grup de cercetători a analizat timp de  8 ani  seria de tăbliţe în speranța certificării lor ca fiind autentice. Acestea au fost descoperite inițial în 2008, dar au avut un traseu foarte tumultuos până să ajungă în mâinile unor arheologi cu experiență. Aceștia din urmă, după o analiză îndelungată, au confirmat că sunt autentice. Pe lângă valoarea faptului că sunt foarte vechi, s-ar putea să fie primele materiale tipărite cu cuvinte despre Iisus existente, scrie playtech.ro.

După foarte mulți ani de speculații legate de editarea textelor biblice de către liderii religioșii din ultimele secole, aceste tăbliţe oferă o viziune necenzurată asupra activității lui Iisus pe pământ, a filozofiilor sale, dar şi detalii istorice din acea perioadă, susțin cercetătorii.

Pe tăbliţe ce par a avea o vechime de aproximativ 2000 de ani s-ar vedea și prima schiță cu Iisus, pe lângă o serie de istorisiri din acea perioadă. Ca format, așa-numitele pagini sunt prinse împreună cu niște inele, într-un fel de carte legată. Inițial, au fost descoperite în Iordania în 2008 de către un beduin iordanian.

Conform unor studii independente, ce a inclus atât analiza metalului folosit, cât și a simbolurilor redactate, s-a ajuns la concluzia că tăbliţele au fost realizate la scurt timp după ce Iisus a început să propovăduiască Evanghelia împreună cu discipolii săi. Conform traducerilor, cele mai multe referințe din tăbliţe sunt despre acțiunile lui Iisus desfășurate alături de ucenici.

Cum era de altfel de așteptat când vine vorba de viața lui Iisus, dezvăluirile din aceste tăbliţe au potențialul de a zdruncina destul de puternic bazele religiilor actuale.

Printre revelații se numără faptul că Iisus nu încerca să creeze propria religie, ci, în schimb, încerca să aducă în actualitate un set de învățături și principii religioase de pe vremea regelui David. În plus, Dumnezeul pe care îl slăvea era atât masculin, cât și feminin. Pe aceleași tăbliţe, Iisus se pare că insista pe faptul că slujirea Domnului trebuia să se desfășoare în templul lui Solomon, unde a și avut loc scena din Biblie cu gonirea negustorilor de pe treptele templului.

David și Jennifer Elkington, persoanele responsabile de analiza și traducerea tăbliţelor, au încercat să facă o campanie pentru recunoașterea autenticității și protejării lor încă din 2009, dar au întâmpinat proteste majore din partea creștinilor evanghelici. Aceștia din urmă vor să le clasifice ca fiind false.

Sursa foto

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!