Horia-Roman Patapievici, destăinuiri la peste un deceniu de când s-a retras din viața publică
Horia-Roman Patapievici

Horia-Roman Patapievici, destăinuiri la mai bine de un deceniu de când s-a retras din viața publică. „Există ceva în mine de țăran”

Horia-Roman Patapievici i s-a destăinuit lui Mihai Morar în podcastul „Fain și simplu”, răspunzând la întrebări pe teme variate, de la motivul pentru care a ales să se retragă din viața publică, până la dependența de agenda telefonului mobil.

Horia-Roman Patapievici, 66 de ani, s-a retras de mai bine de un deceniu din viața publică. Scriitor, fizician, filozof și eseist, a publicat ultima carte în 2019, „Anii urii”, al 12-lea volum semnat. Invitat la podcastul „Fain și simplu” al lui Mihai Morar, Patapievici a mărturisit că a avut multe momente în care a fost dezgustat de modul cum a fost tratat în țară, dar că niciodată nu a luat în calcul să părăsească România.

Horia-Roman Patapievici: „Când intri în hazna, apoi trebuie să te speli bine”

„De ce m-am retras? Când intri în hazna, apoi trebuie să te speli bine, să te duci la o apă limpede. Eram complet ars. Așa cum spunea Corneliu Baba în 1990, după a treia venire a minerilor la București: «Nu cred că există popor care să-și urască mai mult elitele decât poporul meu». Eram tentat să subscriu total la vorbele lui Țuțea, care, după votul electoral de la 20 mai 1990, a afirmat: «Și când te gândești că am făcut 13 ani de pușcărie pentru un popor de idioți». Mi se păreau diagnostice teribile, dar exacte”, a spus Patapievici, care în perioada 2005-2012 a fost director al Institutului Cultural Român.

“Am avut oferte de a pleca în străinătate. Atunci, în comunism, a fost o propunere. Mulți prieteni de-ai mei au plecat, era o modă „plecatul”. Cred că a fost o eroare că au plecat atât de mulți ani, dar n-am vrut să plec, pentru că există ceva în mine de țăran. Ceva de om foarte atașat de sol, de pământ, de „glasul pământului”, să-i zicem așa.”

„Nu-mi mai pot organiza timpul fără telefon”

Scriitorul s-a amuzat pe seama faptului că a ajuns să fie și el dependent de gadgeturi. „Nu mai pipăim lumea cu degetul, ci cu ecranul. Prin intermediul influencerilor. Am și eu telefon mobil și laptop, nu-mi mai pot organiza timpul pe care-l am fără agenda telefonului. Citesc cărți pe acest telefon. Pot exploata timpul liber de jumătate de oră pe care-l am la dispoziție, nu-l pierd. Plus internetul. O binefacere. Opere la care nu ai acces în orice bibliotecă. Am zeci de volume pe care mi le-am organizat pe teme, pe subteme. Mi-am exportat o parte din minte în acest depozit. Este paradisul! În același timp, mă deprimă cum, în restaurante, oamenii stau față în față și se uită doar în telefonul mobil”, a explicat Patapievici.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!