George Coșbuc - povestea tragediei care i-a marcat viaţa. Cum a murit unicul său fiu

George Coșbuc – povestea tragediei care i-a marcat viaţa. Cum a murit unicul său fiu

Unul dintre locurile preferate de poetul George Coşbuc pentru petrecerea vacanţelor a fost localitatea Tismana. Cumnatul său îşi ridicase o vilă în zonă. Poetul venea în fiecare vară aici împreună cu familia pentru a se relaxa într-un cadru natural prielnic inspiraţiei.

George Cosbuc
George Cosbuc

„Din 1902, familia Coşbuc îşi petrecea vacanţa la Tismana. Veneau de la Bucureşti, se opreau la Casa Miloşescu din Târgu Jiu, apoi se îndreptau spre Tismana cu brişca lui Ion Lupulescu. Coşbuc a devenit un cunoscut al gorjenilor. Din 1901 până în 1909 a fost un statornic colaborator al revistei târgujiene «Şezătoarea săteanului». În anii 1905-1907 a făcut parte din comitetul ei de redacţie, ca preşedinte de onoare“, afirmă profesorul Ion Mocioi, citat de gorj-domino.ro.

Tot pe teritoriul Gorjului, poetul a trăit cea mai cruntă suferință. Unicul său fiu, Alexandru, şi-a pierdut viaţa pe drumul către Tismana. Cu o zi înainte împlinise 20 de ani.

George Coșbuc a intrat în depresie

„Din păcate, în august 1915, singurul său fiu, Alexandru, care era student, se prăpădește în urma unui accident de mașină, poate primul astfel de accident pe meleagurile noastre. Tragedia bulversează și omul, și poetul”, scrie samanatorul.blogspot.ro/.

“Părinţii lui Alexandru l-au aşteptat neliniştiţi la Tismana şi, neavând nicio veste, au pornit seara, târziu, pe jos la Târgu Jiu. Au ajuns la prietenul lor, Nicu Miloşescu, şi au aflat cu durere imensă de pierderea unicului copil. Nefericita întâmplare a întunecat pentru totdeauna sufletul marelui George Coşbuc, grăbindu-i sfârşitul“, susţine profesorul gorjean Mocioi.

După moartea unicului său fiu, poetul a intrat în depresie şi nu a mai putut scrie. Locul în care a avut loc teribilul accident de circulaţie din urmă cu 100 de ani este cunoscut de toţi gorjenii ca „Fântâna lui Coşbuc“.

Cu doar câteva luni înainte de a muri (9 mai 1918), George Coşbuc a mai scris o singură poezie: “Vulturul”.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!