Michel Tournier a murit. Doliu în literatura mondială - Ana are carti!

Michel Tournier a murit. Doliu în literatura mondială

E doliu în cultura mondială după ce unul dintre cei mai mari scriitori francezi ai secolului XX a murit. Michel Tournier a încetat din viață la vârsta de 91 de ani.

Nume de referinţă al literaturii franceze contemporane, Michel Tournier s-a născut la Paris, în 1924. A făcut cursuri de filosofie la Sorbona şi la Universitatea din Tübingen.

De mai bine de patruzeci de ani a trăit în casa parohială a unui sat minuscul situat la patruzeci de kilometri de Paris, scrie stiripesurse.ro. A debutat în 1967 cu romanul „Vineri sau Limburile Pacificului”, încununat cu Marele Premiu pentru roman al Academiei Franceze. În 1970 publică „Regele Arinilor”, laureat cu Premiul Goncourt. În 1972 îi apare romanul „Meteorii”, urmat de eseul „Vântul Paraclet” (1977), volumele de nuvele „Cocoşul de munte” (1978, aparut în limba română cu titlul „Piticul roşu”) şi „Zborul Vampirului” (1982), romanele „Gilles & Jeanne” (1983), „Picătura de aur” (1986) etc. Din 1972 este membru al Academiei Goncourt. În 1993 i s-a decernat Medalia Goethe, iar în 1997 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Londra.

Michel Tournier, propus pentru premiul Nobel şi tradus în toată lumea, a fost singurul autor care a obţinut cu unanimitate premiul Goncourt.

“De mâine nu voi mai putea răspunde Michel Tournier la întrebarea ‘Care este cel mai mare romancier francez în viață?'”, a scris pe Twitter Bernard Pivot, președintele Academiei Goncourt.

Într-un interviu apărut în luna iunie în Le Figaro, scriitorul considera că are un bilanț “mai degrabă bun”. “La sfârșitul vieții, parcursul poate fi evaluat prin prisma a șase criterii: fizic, familie, epocă, prieteni, dragoste, profesie. Bilanțul meu este mai degrabă bun, cu vârful profesional pe care l-a reprezentat Premiul Goncourt. Punctul slab este perioada în care am trăit”, mărturisea el.

sursa foto

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!