Ion Creangă - cum arăta la 49 de ani

Cum arăta Ion Creangă la 49 de ani. Fotografia a fost descoperită recent

O fotografie inedită în care scriitorul Ion Creangă apare alături de Alexandru C. Cuza şi Nicolai Andriescu-Bogdan a fost descoperită recent în patrimoniul Muzeului Literaturii Române din Iaşi.

Specialiştii de la Muzeul Literaturii Române din Iaşi au descoperit recent în patrimoniul instituţiei o fotografie cu Ion Creangă la vârsta de 48 de ani. În imagine, Creangă apare alături de profesorul Alexandru C. Cuza şi de istoricul Nicolai Andriescu-Bogdan.

Ion Creangă
Ion Creangă, în centru

Este vorba despre o copie după o ferotipie realizată în 1885, la Slănic Moldova, unde Creangă se afla la tratament, se arată pe site-ul Muzeului.

Despre acest eveniment chiar Andriescu-Bogdan vorbeşte în „Poveşti şi bazaconii din Moldova”.

Într-una din zile, venind un fotograf care poza pe tinichea – fotografie aşa-zisă americană – invitai de mai multe ori pe Creangă să-şi scoată poza. Dar mai totdeauna îmi răspundea: Decît să dau un frăncuşor ca să mă vad lat pe tinichea, mai bine cumpăr cu el un coşuleţ de brînză sau de păstrăvi şi mi-a prii mai bine decît tinicheaua…

Într-o zi, însă, aflîndu-se şi cu dl. A.C. Cuza, îl hotărîi să ne pozăm tustrei în grupă; ne aşezarăm într-un tufiş de lîngă sala de cură, Creangă stînd în picioare, îndărăt şi noi pe o bancă, eu la stînga, Cuza la dreapta lui.

Nicolai Andriescu-Bogdan

Pe spatele fotografiei sunt trecute cîteva însemnări şi o dedicaţie: „Lui V.A. Gheorghiţă// 15/28 Februarie 1914// Iaşi// Radu Manoliu; Copie după originalul din 1885 la// Slănicul din Moldova// A.C. Cuza, I. Creangă, P(?)Bogdan (sic)”.

Potrivit sursei citate, ferotipia secolulu al XIX-lea era una dintre cele mai ieftine şi accesibile forme de a deţine o fotografie. Realizată la tîrguri, bîlciuri sau pe stradă, aceasta nu necesita cunoştinţe temeinice de optică sau chimie.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!